Margje Hoogland
Margje Hoogland Reizen 17 feb 2022
Leestijd: 5 minuten

Voor op je bucketlist: een roadtrip door Zweden

Er zijn ontzettend veel manieren van reizen die je eens geprobeerd moet hebben. Van backpacken en slow traveling tot reizen met de trein. Ook een roadtrip mag niet op je bucketlist ontbreken. Er zijn genoeg landen in Europa waar je dit kunt doen, maar een roadtrip door Zweden is toch wel een favoriet. Dit komt onder andere door de natuur én de vriendelijke mensen. 

Een roadtrip door Zweden is heel gemakkelijk uit te stippelen. Er zijn een aantal hoofdwegen die door het land lopen en zo verschillende steden met elkaar verbinden. Je kunt een route langs die steden uitstippelen en tussendoor stoppen op mooie plekken in de natuur.

Voor de meest idyllische routes zet je je navigatie op snelwegen vermijden en als je de tijd hebt, is een reis naar het hoge noorden ontzettend gaaf. Maar ook de rest van Zweden is prachtig.

Lees ook: Leren van de Zweden: mannelijkheid (al van lattepapa’s gehoord?)

Uitgestrekte natuur

De meeste mensen die naar Zweden op vakantie gaan, gaan er heen voor de natuur. Er zijn maar liefst 30 nationale parken in Zweden en er is heel veel rust en ruimte. Zweden is ongeveer 11 keer zo groot als Nederland, maar er wonen ongeveer 10 miljoen mensen. Een mega groot verschil.

Het zuiden van Zweden is glooiend en heeft uitgestrekte stranden, het midden van het land bestaat uit bossen afgewisseld met meren en in het noorden vind je bergen en kale hoogvlaktes. Tijdens een roadtrip heb je de kans dit allemaal te zien én ervaren. Een dagje chillen op het strand, bessen plukken in het bos, kanoën op een van de vele meren en afsluiten met een (meerdaagse) hike.

Lees ook: Leren van de Zweden: wat Zweden ons leert over omgang met de natuur (en onze kinderen)

De Zweden houden zelf trouwens ook enorm van de natuur. Ze gaan ieder jaargetijde graag naar buiten en hebben daar zelfs een term voor: friluftsliv. Kou en regen houdt ze niet tegen. Volgens de Zweden bestaat er geen slecht weer, alleen slechte kleding.

Wildkamperen

Extra tof is dat je door het allemansrecht legaal mag wildkamperen, zowel met een tent als met een camper. Zo kun je op de meest idyllische plekjes overnachten. Omdat je zo midden in de natuur bent en omdat het zo stil is, slaap je zeker weten goed. Met een beetje geluk zie je ‘s ochtendsvroeg ook nog een rendieren familie voorbij komen. Dat maakt het gevoel helemaal af.

Er zijn wel wat regels aan verbonden kamperen in het wild. Zo mag je niet langer dan twee dagen ergens verblijven en moet je minstens 150 meter afstand houden van huizen.

Lees ook: Deze Europese landen zijn perfect voor een roadtrip

Zorg er ook voor dat je geen rotzooi achterlaat: leave no trace. Plastic en ander afval hoort niet in de natuur. Dieren kunnen er in stikken, het komt via grondwater in de oceaan terecht en het is gewoon echt niet netjes.

Het word je trouwens ook gemakkelijk gemaakt. Veel wildkampeerplekken zijn dichtbij parkeerplaatsen. En zelfs bij de meest afgelegen plaatsen staat een prullenbak én droogtoilet.

Hippe steden

Zweden staat ook bekend om het Scandinavische design. Dat zie je in de steden als Gotenburg en Stockholm zeker terug. Hippe koffietentjes voor een fika – de dagelijkse coffeebreak, pop-up stores met duurzame(re) producten en zelfs een winkelcentrum voor gerecyclede producten.

Wil je graag cultuur snuiven? In Zweden vind je veel musea, van een natuurhistorisch museum tot een heus IKEA museum. Heel leuk om af en toe even af te wisselen met een paar dagen natuur.

Ook leuk: Leren van de Zweden: “Friluftsliv” over leven in de buitenlucht (ook in de winter)

Vriendelijke mensen

Scandinaviërs staan er om bekend dat ze gesloten zijn. In Zweden valt dat heel erg mee en de mensen zijn heel vriendelijk. Ze bieden hulp aan als je er een beetje verloren bij staat, knopen een praatje aan als ze langs je wildkampeerplek komen, luisteren graag naar je reisverhalen en ontvangen je met open armen in kleine theehuisjes op het platteland.

Wat stiekem toch ook wel fijn is, is dat eigenlijk iedereen goed Engels spreekt. Ook ouderen. Natuurlijk kom je er waar ook ter wereld altijd uit – eventueel met handen en voeten. Maar om echt een gesprekje aan te kunnen kopen, is dit een enorm pluspunt.

Je hoeft nooit te zoeken naar duurzame mogelijkheden

Waar je in het zuiden van Europa nog wel eens je best moet doen om vegetarisch – laat staan vegan – te kunnen eten, is dit in Zweden geen probleem. Ook heb je in de supermarkt veel keuze uit biologische producten en zelfs in het allerkleinste buurtwinkeltje vind je havermelk.

Lees ook: 5 x gezonde & vegan snacks voor tijdens je roadtrip deze zomer

Sowieso lijkt duurzaamheid flink ingebakken bij de Zweden. Dit zie je ook terug bij de uitgebreide afvalstations, waar je je afval tot in de details kunt scheiden. En ze hebben de meest ambitieuze klimaatwet ter wereld.

Het is helemaal niet zo duur

Scandinavië staat bekend als duur. Toch valt ook dat wel wat mee. Uiteten gaan of ergens een biertje drinken is wel een wat duurdere bezigheid. Als je dat tijdens je roadtrip door Zweden afwisselt met gratis overnachten in de natuur en de sterren van de hemel koken op je eigen gasbrandertje, ben je helemaal niet zo duur uit. Laat je dus zeker niet door dit idee tegenhouden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️