Emma Bering
Emma Bering Betere wereld 17 sep 2018
Leestijd: 3 minuten

Dit moet je echt een keer doen: wildkamperen in Zweden

Wildkamperen in Zweden is een droom van veel mensen, en door de regelingen in Zweden is het nog mogelijk ook. Parkeer je tentje aan een groot meer et voilà, geniet van het prachtige uitzicht. Zo wil iedereen toch wel wakker worden? Niemand die jou nog hoeft te vertellen dat je ver weg moet voor mooie natuur – je kunt gewoon lekker in Europa blijven.

Je kunt natuurlijk op je eigen houtje wildkamperen, maar het kan ook in groepen met een georganiseerde reis.

Regels bij het wildkamperen

In Zweden, Finland en Noorwegen geldt het allemansrecht. Dat betekent dat je op elke plek in de natuur je tentje mag neerzetten en optimaal kunt genieten van de prachtige natuur.

Er zijn natuurlijk wel een aantal regels. Zo mag je je tent niet op het persoonlijke terrein van een inwoner zetten. Je mag wel over het land van een inwoner lopen, als je diegene maar niet lastig valt. Ook mag je niet wekenlang op dezelfde plek blijven staan, maar maximaal een paar dagen. Je mag een kampvuur maken, tenzij er een specifiek verbod is. Zorg er dan wel voor dat de omgeving veilig is en dat er geen droge bladeren liggen. Tot slot moet je de natuur – uiteraard – achterlaten zoals je die hebt aangetroffen. Laat dus vooral geen afval achter!

Back to basics met de natuur

Sommige mensen houden van de drukte die vaak komt kijken bij campings, anderen zitten liever afgesloten van de bewoonde wereld. Daarvoor is het wildkamperen natuurlijk de perfecte optie. Je gaat wel helemaal back to basics, want er is geen stroom of toiletgebouw, geen bakker waar je in de ochtend vers brood kunt halen… Alleen jij en de natuur.

Over dat toiletgebouw gesproken: je kunt je prima wassen in de beekjes, riviertjes en meertjes, maar zorg er dan wel voor dat je biologisch afbreekbare douchegel en shampoo gebruikt. Zo komen er geen chemische middelen in de natuur terecht. Je kunt vaak trouwens ook prima water drinken uit de meertjes. Als je je fles een halve meter onder water houdt, heb je het zuiverste water.

Dit vind je vast ook leuk: 5 ultieme landen in Europa om te wildkamperen

Georganiseerd wildkamperen

Het klinkt misschien wat tegenstrijdig om met een grote groep mensen naar de afgelegen natuur te gaan – maar niets is minder waar. Into The Wild is bijvoorbeeld een organisator die dit soort reizen verzorgt. Afgelopen zomer kon je mee met de 7-daagse tocht door de prachtige natuur van Zweden. In een kano! Ook leuk om te weten: Into The Wild doneert een percentage van de boekingskosten voor behoud van het natuurgebied Värmland. Zo kan de natuur goed worden onderhouden.

Deze expeditie is helaas al geweest, maar niet getreurd! Into The Wild organiseert elk jaar een toffe expeditie. Volgend jaar is de expeditie in IJsland, waar je tijdens een 7-daagse hike de Laugavegur-route verkent. Je begint bij de warmwaterbronnen van Landmannalaugar en loopt verder via zwavelbronnen, gletsjers, rivieren en lavavlaktes tot aan de bossen van Pórsmörk. Toch liever naar Zweden? Dan zijn er uiteraard nog veel meer organisaties die reizen met wildkamperen aanbieden.

Voor op de bucketlist!

Meer lezen over reizen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️