Alrik de Jong
Alrik de Jong Better World 14 feb 2018

En wéér een topidee uit Zweden: een winkelcentrum voor gerecyclede producten

Het begint een beetje voorspelbaar te worden: alle goede duurzame ideeën komen uit Zweden. Zo ook ReTuna, een winkelcentrum voor gerecyclede en tweedehands producten. Het winkelcentrum is te vinden in Eskilstuna, een klein stadje even ten westen van Stockholm. Televisies, sportkleding, meubels, planten, kleding… Je vindt het verspreid over verschillende winkels in ReTuna. Alles wat je in dit winkelcentrum koop is gerecycled, organisch of duurzaam geproduceerd.

retuna, zweden, winkelcentrum

ReTuna is een idee van de lokale overheid, die ernaar streeft een rolmodel te zijn op het gebied van duurzaamheid. Het begon klein, maar inmiddels is het winkelcentrum uitgegroeid tot tien winkels, een café en een conferentiecentrum. Gemiddeld trekt het centrum 700 bezoekers per dag.

‘ReTuna wil de wereld verbeteren’

Het winkelcentrum is opgezet door Eskilstuna Energi och Miljö, een bedrijf dat is opgezet door de lokale overheid. “We trekken klanten die hier komen vanwege een idealistische gedachte, maar ook mensen die gewoon een goedkope televisie zoeken”, zegt Thomas Söderberg, die een elektriciteitszaak runt in ReTuna. “We hopen dat het bij steeds meer mensen doordringt dat het beter is om ecologische keuzes te maken.”

Naast de ecologische waarde zorgt het centrum ook voor werkgelegenheid. Meer dan vijftig Zweden werken in het winkelcentrum. “Ons doel is om de wereld te verbeteren. Of op zijn minst de wereld een beetje te redden. We weten dat we dat niet alleen kunnen doen, maar onze klanten voelen dat ze onderdeel uitmaken van iets goeds”, zegt Anna Bergström, manager van ReTuna Återbruksgalleria.

retuna, zweden, winkelcentrum
Anna Bergström, manager van ReTuna

Ondanks dat Zweden de beste recyclepercentages ter wereld heeft (5 procent van het glas, 85 procent van de kranten, 70 procent van het metaal en 65 procent van het plastic wordt gerecycled), is er nog ruimte voor uitdaging op het gebied van consumptie en een circulaire economie. Daarom organiseert ReTuna ook workshops.

“Veel mensen denken dat een duurzame levensstijl extra tijd en moeite kost en voor sommigen staat het symbool voor minder kwaliteit. Wij proberen ze in te laten zien dat het tegendeel juist waar is”, besluit Bergström in Positive News Magazine.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
En wéér een topidee uit Zweden: een winkelcentrum voor gerecyclede producten
Sluiten