Margje Hoogland
Margje Hoogland Reizen 22 feb 2022
Leestijd: 5 minuten

Een bewuste manier van reizen is liften: maar hoe veilig is het?

Voor wie graag ook een beetje duurzaam op reis gaat, is liften een heel goed alternatief. Je maakt gebruik van mensen die toch al aan het rijden zijn en hoeft niet zelf achter het stuur te kruipen. Maar dat niet alleen, liften tijdens je reis, zorgt voor nog meer avontuur. Je weet nooit hoe je dag gaat lopen en wat voor bijzondere mensen je gaat ontmoeten. En ja, de meeste mensen bij wie je in de auto stapt, hebben écht het beste met je voor. Sowieso is, met de juiste aanpassingen, liften niet zo gevaarlijk als dat het lijkt. 

Liften is in het begin wel een beetje spannend, maar onderzoeken laten zien dat elke dag iets doen dat je eng vindt je productiever maakt, je voorbereidt op nieuwe en onverwachte situaties, je grenzen verlegt en je creativiteit kan ontwikkelen.

Maar is liften gevaarlijk?

Die vraag gaat eigenlijk altijd over de vraag of de mensen die je onderweg meenemen tijdens het liften gevaarlijk zijn. De meeste lifters zullen hier op antwoorden van niet. De mensen zijn bijna altijd super vriendelijk, willen alles over je avontuur weten, vertellen dat ze vroeger zelf ook veel hebben gelift, stoppen onderweg om eten voor je te kopen of rijden kilometers voor je om om je op de juiste plek te brengen.

Daarnaast is het ook menig lifter overkomen dat ze bij de chauffeur thuis werden uitgenodigd. BEDROCK redacteur Margje zegt daarover: “Tijdens mijn allereerste reis ging ik met een vriendin liften door Noorwegen. De allereerste dag eindigde bij de laatste chauffeur thuis.

Lees ook: Hoe thuis net zo ‘vrij’ te leven als elders (op reis)

Hij wist zeker dat zijn vrouw ons wilde ontmoeten en wij een eenvoudig hutje in de tuin wel konden waarderen. Ze maakten snel wat meer eten klaar, we mochten gebruik maken van de kano om in de fjord in hun achtertuin te gaan varen en eindigden de dag met versgebakken wafels.”

Risico’s

Maar laten we wel realistisch blijven, niet elk liftavontuur eindigt zo. Je loopt altijd het risico dat er iemand voor je stopt die andere plannen heeft.

BEDROCK’s Rosa zegt: “het is meestal óf een heel leuk persoon, óf een psychopaat. Anders stopt diegene niet. Meestal voel je dat wel. Twijfel je? Niet instappen en zeggen dat je ergens anders heen moet. Vraag daarom altijd eerst waar diegene heengaat in plaats van dat jij zegt waar jij heen wilt.”

Gelukkig doet je intuïtie wonderen. Als er iemand voor je stopt waarbij het niet goed voelt, dan is dat meestal ook zo.

Ook lezen: Waarom alleen reizen ervoor zorgt dat je in je eigen kracht gaat staan

Je kunt ook op signalen letten. Maakt de chauffeur geen oogcontact bij het afstemmen van de rit? Ligt de achterbank vol lege bierflesjes en ruik je een alcoholgeur? Ziet de auto eruit alsof die niet door de APK zou komen? Stap dan gewoon nooit in. Zeg liever dat je toch van gedachte bent veranderd en dat je andere plannen gaat maken.

Mocht iemand te veel aandringen, loop dan gewoon rustig weg. Voelt eerst alles goed, maar voel je je tijdens de rit toch niet helemaal veilig. Weet dan dat je de chauffeur altijd kunt vragen om te stoppen. Een aantal vooraf bedachte smoesjes kunnen je daarbij helpen.

Verkeersveiligheid

Als je gaat liften, is het ook goed om je bewust te zijn van verkeersveiligheid. Als je langs een heel drukke weg gaat staan, is het niet veilig voor jou én niet veilig voor het andere verkeer. Let er daarom bij het kiezen van je plek op dat de chauffeur te tijd heeft om te kunnen zien waar jij heen wilt (met een duidelijk liftbord), een indruk krijgt van jou als persoon, de afweging kan maken of hij je kan en wil meenemen en veilig kan stoppen om je te laten instappen.

Lees ook: Waarom het belangrijk (én geweldig) is om de wereld te verkennen

Ga bijvoorbeeld niet langs de weg van een drukke doorgaande weg staan, maar loop een dorpje aan de weg in, om ruim voor de oprit van de doorgaande weg te gaan staan. Auto’s rijden hier sowieso een stuk langzamer en ze kunnen makkelijk stoppen, helemaal als je op een plek gaat staan waar een inham is, zodat ander verkeer ook echt niet gehinderd wordt.

Veel lifters komen ook op tankstations terecht. Ga hier ook nooit bij de oprit naar de snelweg staan. Auto’s beginnen hier al met vaart maken en bestuurders kunnen van je schrikken. Stap hier dus liever zelf op mensen af als ze nog aan het tanken zijn. Je kunt zo ook afstappen op mensen die je er betrouwbaar uit vindt zien. Je houdt dan je lot in eigen hand.

Liften in je eentje

Liften in je eentje is de eerste keer heel spannend. Toch is het eigenlijk niet heel anders dan wanneer je het doet als je samen bent. Ook alleen kom je de mooiste mensen tegen en ook alleen vertelt je intuïtie of het goed zit of niet. Het helpt wel als je al eens hebt gelift met iemand anders, de ervaring van toen, neem je mee in het liften alleen.

Lees ook: Waarom je jezelf het beste leert kennen door te reizen

Mocht je het toch wat spannen vinden in het begin, breng mensen dan op de hoogte van je plannen. En bespreek eventueel om je live locatie aan te zetten op Whatsapp. Al snel zul je merken dat je er lol in begint te krijgen en dat je zorgen over dat liften gevaarlijk is als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️