Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 22 feb 2022
Leestijd: 5 minuten

Hoe je als dj de hele wereld over kunt reizen én gezond kunt leven, volgens Satori

Het turbulente dj-leven is niet voor iedereen weggelegd. Kijk maar naar de Zweedse Avicii, die op 28-jarige leeftijd zelfmoord pleegde omdat hij de fysieke en mentale druk niet meer aankon. Hoe kunnen dj’s voorkomen dat hun drukke werkzaamheden leiden tot roofbouw op het lichaam? We spreken met Djordje Petrovic (37), beter bekend als Satori, die als dj en live performer de hele wereld over reist.

Als je continu wordt gepusht om te presteren, terwijl je veel reist tussen verschillende tijdzones en de meest bizarre werktijden hebt, dan heeft dat veel impact op je stressniveau. Satori: “Je moet het zien als een topsport”.

Meer dan alleen dj

Ondanks dat Satori zich in dj-land begeeft, wordt hij liever geen dj genoemd. Hij draait namelijk geen plaatjes van anderen, maar creëert een live-performance op het podium, waarbij hij ter plekke improviseert en muziek maakt. Wat hij doet vergt zóveel van zijn concentratie en aandacht, dat hij fysiek en mentaal wel in shape moet zijn. Anders kan hij niet presteren.

Ook interessant: Hoe muziektherapie zou kunnen helpen bij een depressie

Zijn one-man-shows duren meestal 2 uur, dus dan moet hij 2 uur lang on top of his game zijn. Dat dwingt hem om zijn werk te benaderen als topsport, waarbij voeding, beweging, yoga en meditatie prioriteit krijgen, zodat hij op het podium scherp kan zijn.

Satori
Bron: Satori

Wat doe jij om fit te blijven?

“Ik hanteer altijd de 8-uur-slaapregel. Of ik nu om 12 uur naar bed ga of om 6 uur ‘s ochtends. Ik moet 8 uur slapen. En als ik wakker word begin ik met de Wim Hof ademhaling, dat geeft me echt een boost. Daarna zet ik mijn mantramuziek aan en ga ik koffie maken. Dat is mijn vaste ochtendritueel.

Verder sport ik zo’n 5 keer per week en neem ik de maanden januari tot april altijd vrij. Om nieuwe muziek te schrijven in de studio, maar ook om meer naar binnen te gaan. In die maanden mediteer is veel en muziek maken is ook een vorm van naar binnen gaan en contact maken met wat je voelt.

Soms doe ik wel een paar boekingen tussendoor, maar alleen als ze heel speciaal zijn. Zoals Coachella dit jaar, die wil ik niet laten schieten.”

Hoe ziet de rest van het jaar eruit?

“Vanaf april tot het einde van het jaar gaat het tempo echt omhoog. Dan treed ik soms 4 keer per week op in een ander land: dinsdag Mykonos, woensdag Sardinië, donderdag Ibiza en zaterdag Polen. Dat soort weken. Maar ook dán hanteer ik de 8-uur-slaapregel. Als ik niet 8 uur kan slapen, nemen we de boeking niet aan. Dat is gewoon de regel.

Luister je veel naar muziek? Dat heeft een positief effect op je gezondheid

In het verleden heb ik daar wel van geleerd, op een hele vervelende manier. Toen ik nog niet zo bekend was en maar een paar aanvragen per jaar kreeg. Toen zei ik overal ‘ja’ op. Voordat ik het wist moest ik na mijn optreden – zonder slaap – direct door naar het vliegveld voor mijn volgende gig. Maar als ik 8 uur slaap, kan ik de hele wereld aan.”

Hoe weersta jij de constante verleiding van drank en drugs?

Voor mij is het totaal niet moeilijk. Ik heb geen verleiding voor dingen die mij remmen in mijn proces, en drank en drugs stagneren je prestaties. Dus ben ik daar helemaal niet mee bezig. Mijn belangrijkste taak is om mensen in het publiek de avond van hun leven te geven. Wat er verder allemaal om mij heen en in de backstage gebeurt, dat zoeken ze allemaal maar uit.

In mijn contract voor elke boeking staat met koeienletters ‘NO DRUGS AROUND SATORI, OTHERWISE HE LEAVES.’ Dat is ook een statement, dat ik wil maken. Ik ben nu in de positie dat mensen echt voor mijn muziek komen. Het worden meer shows, waar mensen een kaartje voor kopen. Daardoor krijgt het iets meer een concertsfeer.”

Knap, want elektronische muziek heeft wel dat imago.

“Klopt, maar dat doet echt af aan de muziek. Het kan zo diep en emotioneel zijn. Het is geen escapisme. Dat was het misschien vroeger in de jaren ‘90, maar ik heb geleerd dat het om de mensen voor mijn neus gaat. Ik wil de beste muzikant zijn, dus mijn primaire focus is muziek. Al die secundaire dingen als backstage, drugs en social media heb ik geëlimineerd uit mijn omgeving.

Ik zie het echt als topsport. En topsporters zitten niet elk weekend aan de drugs. Die zijn gefocust op hun wedstrijd en zijn dagelijks aan het trainen om de beste sporter te zijn. Dus na mijn optreden, ga ik gelijk naar mijn hotel zodat ik de volgende dag weer fit ben.”

Hoe ontspan jij na je optreden?

“Dat wisselt, het luisteren naar mantramuziek kan rustgevend werken voor mijn oren. Zoals een sporter na een wedstrijd zijn voeten in een ijsbadje doet, luister ik naar mantra’ om mijn oren te laten herstellen. En vaak neem ik geurkaarsen mee, want ik vind het hotelkamerlicht altijd zo vervelend.

Muziek maakt blij: hoe muziek invloed heeft op ons humeur en stressgehalte

Vóór mijn optreden doe ik altijd de Wim Hof ademhalingsoefening. Het maakt me heel scherp, maar ook stil en energiek tegenlijk. Dat is voor mij de beste voorbereiding die er is. Ik doe het in mijn hotel, of soms in mijn kleedkamer. Dan stuur ik iedereen weg en ga ik even Wim Hoff-en.”

Heb je nog laatste tips voor beginnende dj’s?

“Focus op: iedere dag een betere muzikant zijn. Dat houdt in dat je iedere dag moet oefenen. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Ga het podium op, doe je set, ga naar huis en bedenk wat beter kon. Schrijf dat op, en een dag later ga je weer oefenen, zodat je het de volgende keer beter doet.

Je gaat 100 keer op je bek en staat 100 keer weer op. Focus op de muziek. Focus op de mensen voor je neus. Geef hen de mooiste avond en geef jezelf de mooiste avond.”

Satori’s nieuwste album Dreamin’ Color komt 22 april 2022 uit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️