Tessa Ham
Tessa Ham Psyche 2 sep 2021
Leestijd: 4 minuten

De tummo methode vs. de Wim Hof-methode: wat is het verschil?

De kans is tegenwoordig klein dat je de naam Wim Hof níet kent. The Iceman is wereldwijd bekend door zijn ijskoude badjes die niet alleen goed zijn voor je mindset, maar ook een hele rits aan gezondheidsvoordelen kennen. Heb je ook al eens gehoord van tummo? Deze eeuwenoude techniek is vergelijkbaar, maar kent toch ook verschillen.

In dit artikel gaan we dieper in op beide methoden, zodat je zelf kan beslissen welke het beste bij jou en jouw situatie past.

De overeenkomsten

De link tussen tummo breathing en de Wim Hof-methode wordt vaak gemaakt omdat sommige oefeningen bij beide methodes voorkomen. Allebei de methodes zorgen ervoor dat je meer controle hebt over je lichaam dan je ooit voor mogelijk had gehouden.

Op de Wim Hof website staat daarom expliciet vermeldt dat tummo en de Wim Hof-methode op elkaar lijken, maar toch echt verschillend zijn.

De Wim Hof-mehode

De methode van The Iceman bestaat uit 3 onderdelen: meditatie, ademhalingsoefeningen en blootstelling aan kou. Het doel hiervan is dat je je lichaam en geest sterker maakt. Als iemand heeft bewezen dat zijn techniek werkt, is het Wim Hof zelf wel.

Hij heeft verschillende records verbroken die te maken hebben met kou. Zo zat hij 1 uur en 50 minuten tot aan zijn kin in een bak met ijsklontjes en liep hij een halve marathon in zijn onderbroek bij een temperatuur van, houd je vast, 30 graden onder nul.

Voor zijn methode combineert Wim Hof een specifiek ademhalingspatroon met kou therapie (bijvoorbeeld door een ijsbad, een ijskoude douche of een duik in koud water). En hij is niet de enige die daarvan de voordelen ziet. Hoewel er ook kritiek is, krijgt The Iceman een steeds grotere groep aanhangers.

De Wim Hof methode: waar is dat ijskoude water allemaal goed voor?

Zij ervaren dat de methode zorgt voor minder stress, meer energie en focus, verbeterde slaap en zelfs een sterker immuunsysteem. Dit is natuurlijk niet na één ijsbad, maar na de Wim Hof-methode consequent te hebben toegepast.

Hoe pas je de Wim Hof-methode toe?

  1. Zit of lig, zorg dat je comfortabel bent.
  2. Adem 30 keer snel diep in en uit. In door de neus en uit door de mond.
  3. Adem nog één keer diep in en uit, en houd daarna je adem zo lang je kan in.
  4. Adem zo diep mogelijk in, houd je adem nog eens 15 seconde vast en adem vervolgens uit.
  5. Herhaal dit zo vaak als je wilt.
  6. Combineer het met kou therapie om te genieten van alle gezondheidsvoordelen.

Liever een geleide meditatie door niemand minder dan Wim Hof? Luister dan naar onderstaande video:

De tummo methode

De tummo methode wordt al eeuwenlang uitgevoerd door boeddhistische monniken in Tibet. Dit gebied ligt zo hoog, dat het er onwijs koud is. De monniken gebruiken tummo breathing om hun lichaamstemperatuur te verhogen. Tijdens de meditatie visualiseer je namelijk een vuur in je buik dat door de zuurstof van je ademhalingsoefeningen wordt aangewakkerd.

Net als bij de Wim Hof-methode kent tummo breathing veel meer voordelen dan alleen de kou weerstaan. Aanhangers van deze methode laten weten ook minder stress en onrust te voelen, een betere concentratie en fysieke gezondheid te hebben en zich energieker te voelen.

Feeling stressed? 3 bijzondere energy cleansing rituelen uit Hawaii

Deze voordelen zijn ook de reden dat de tummo methode is overgewaaid naar het Westen, waar het lang niet zo koud is als in Tibet. De oefeningen zijn ook zonder kou therapie uit te voeren en draaien om de gedachte dat we ook andere biologische processen kunnen controleren als we invloed hebben op onze lichaamstemperatuur.

Hoe pas je de tummo methode toe?

Zoals we al verklapten combineer je bij de tummo methode ademhalingsoefeningen met een visualisatie van je innerlijke vuur, waarvan de warmte zich lichaam door je lichaam verspreidt. In een eerder artikel schreven we een uitgebreid stappenplan voor tummo breathing.

Tummo vs Wim Hof: welke kan je het best kiezen?

Het klinkt heel cliché, maar alleen jij weet welke methode het best bij jou past. De grootste verschillen tussen de 2 zijn dat tummo een spiritueel en religieus component heeft en dat er visualisatie aan te pas komt. Allebei deze dingen komen niet terug in de Wim Hof-methode.

De kracht van visualisatie: hoe het je lichaam en geest kan helpen genezen

Als je helemaal nieuw in de wereld van meditatie bent, kan de Wim Hof-methode misschien een betere keuze zijn, omdat tummo breathing er met visualisatie nog een aspect aan toevoegt.

Misschien heb je niet echt de behoefte om een ijsbad te nemen, of ben je juist op zoek naar een meer spirituele ervaring. Dan is de tummo methode waarschijnlijk een betere keus. En mocht je er echt niet uitkomen? Dan zou je ze zelfs alle twee kunnen uitproberen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

MindBodyGreen

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️