Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Betere wereld 22 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Goodbye plastic tandpastatubes met deze zero waste tandpasta’s

Sinds de uitvinding van plastic is de wereld er niet mooier op geworden. Iets wat geniaal leek, groeide binnen een halve eeuw uit tot een blok aan ons been. Omdat het ‘wonderproduct’ niet vergaat en moeilijk te recyclen valt, moet het verband worden. Zo ook de miljoenen plastic tandpasta tubes. Dat kan slimmer met deze plasticvrije tandpasta’s.

Zonder dat we het door hebben, gebruiken we elke dag een heleboel plastic. En soms is dat dus helemaal niet nodig! 

Groeiende berg plastic afval

Waarschijnlijk gebruik je al je hele leven elke ochtend en elke avond een plastic tube tandpasta, om je gebit schoon te maken. En laten we zeggen dat je elke twee maanden een lege tube in de prullenbak gooit. Daarvan belanden de meeste tubes niet in de PMD-container, maar op de brandstapel.

Plastic tandpastatubes zijn namelijk gemaakt van verschillende soorten plastic, vaak geperst om een dun laagje aluminium. En door de bijkomende tandpasta-resten zijn ze vrijwel niet te recyclen. Dus jouw tandpastatube draagt direct bij aan de groeiende berg plastic afval.

Tandenpoetstabletten

Als alle Nederlanders 6 tubes per jaar gebruiken, dan produceren we met z’n alle zo’n 104 miljoen lege tubes tandpasta. Dat aantal is zó groot dat je je er waarschijnlijk niets bij voor kunt stellen. En vaak is een plasticvrij alternatief onmogelijk, duur of ingewikkeld. Maar in het geval van tandpasta is het dus super simpel.

DIY: een recept om eigenhandig 100% natuurlijke tandpasta te maken

Je kunt je tandpastatube bijvoorbeeld vervangen door tandenpoetstabletten, zoals de Tandpasta Tabs van HappySoaps. Deze tabletten komen in een glazen verpakking met kurk als dop en als de tabs op zijn, koop je een compleet plasticvrije navulverpakking. 

Gezonder voor mond en lichaam

Ook het plasticvrije tandpastamerk Smyle doet mee aan de missie om een een directe, positieve impact op het milieu te maken. “Er is al meer dan 30 miljoen keer gepoetst met een Smyle tablet, dus we hebben al meer dan 500.000 tubes bespaard,” aldus Almar Fernhout, mede-oprichter van Smyle.

8 simpele manieren om (meer) plasticvrij te leven

“Onze tabs zijn uitstekend voor je tanden en worden al door veel tandartsen geadviseerd. Gewone tandpasta zit vol chemische stoffen als microplastics en weekmakers. Deze hebben wij eruit gehaald en alleen goede natuurlijke ingrediënten in een tabletje gestopt, met en zonder fluoride.” Dus het is ook nog eens gezonder voor je mond en lichaam.

Hoe het precies werkt? Heel makkelijk: je stopt een tablet in je mond, je kauwt erop, houdt je (bamboe) tandenborstel even onder de kraan en kunt vervolgens je tanden poetsen zoals je altijd doet.

Zero waste

Mocht je het idee van kauwen op je tandpasta niet zo chill vinden, dan kun je ook nog kiezen voor de tandpasta van Ben & Anna. Dit lijkt heel erg op de tandpasta die je gewend bent, alleen zit ‘ie niet in een tube, maar in een glazen potje met aluminium deksel. Ook zero waste dus.

Luister ook: Bedrock Talks: met Elisah Pals van Zero Waste Nederland

Met het bijgevoegde houten lepeltje schep je de pasta eruit en wrijf je hem op je tandenborstel. Verkrijgbaar met en zonder fluor, met actieve houtskool en voor gevoelige tanden – en allemaal vegan. Toch liever een smaakje? Hij is er ook met sinaasappel. Beetje apart, maar doet z’n werk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️