Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Betere wereld 2 jun 2020
Leestijd: 5 minuten

Plastic afval is overal (zo kunnen we vervuilde oceanen tegengaan)

Dat de oceanen vervuild zijn met (plastic) afval wist je waarschijnlijk al. Maar als je dacht dat dit slechts op sommige plekken is heb je het mis. Céline Jennison verdiepte zich in het vuilnis in de oceanen en kwam tot de ontdekking dat plastic overal is. Zélfs in de meest afgelegen beekjes.

Op Mindbodygreen deelt Céline haar verhaal. Haar nieuwsgierigheid voor wat er onder de grond zit leidde haar naar een workshop van National Geographic, voor young explorers. Samen met twee anderen (Christian en Gordon) besloot ze dat het tijd was om een manier te vinden om de oceaan, of zoals ze het zelf noemt ‘de aquatische speeltuin’ te beschermen en milieuvriendelijker te maken.

Kunststofvervuiling

Al snel ontstond het idee om een documentaire over paddleboarding te filmen rond Bermuda: een plek net buiten de Noord-Amerikaanse kust. Het doel hiervan? Bewustwording creëren rondom de plastic vervuiling in een gebied dat anders zo mooi is.

Tijdens hun reis bezochten Céline, Christian en Gordon lokale scholen, organiseerden strandopruimingen en gaven workshops waarbij afval werd omgetoverd tot kunst. Ze zagen mooie dingen, maar ook dingen die een stuk minder fraai zijn.

Lees ook: De Plastic Soup Foundation: “We gaan door tot de plastic lekkage stopt”

“Kunststofvervuiling in Bermuda is een samenstelling van prachtige zeedieren en walgelijk afval”, vertelt Céline. “Bermuda is omringd door de Sargasso Zee welke is vernoemd naar een bepaald soort zeewier. Dit zeewier drijft met de stromen aan het oppervlak van het water, waar het zich vermengt met een vloedgolf van plastic.

Je kunt je voorstellen wat dit betekent voor vissen, schildpadden en zeevogels die eten van het zeewier, en zich hierin nestelen. Ik was erg ontdaan toen ik zag dat schildpadden aan het oppervlak van het water zaten te knabbelen op plastic alsof het zeewier was. Veel van het plastic dat we vonden tijdens strandopruimingen had tandafdrukken.”

Misschien nog erger

Terwijl Céline en de mannen op hun sups het eiland rondgingen vonden ze allerlei soorten plastic, van slippers, glow sticks, kratten, vislijnen tot aan spuiten. Serieus, spuiten? Maar wat nog wel de grootste dader was, vertelt ze, zijn single use plastic voorwerpen.

Tip: Spotted: wasbare, herbruikbare en té schattige vaatdoekjes (en die besparen een hoop afval)

De plastic vorken die we bij de supermarkt meekrijgen om onze salade op te eten dus, en de plastic flesjes waar we 3 slokken water uit nemen, om ze vervolgens de prullenbak in te mikken.

Tot zover de dingen die de 3 avonturiers zagen tijdens hun trip. Want wat ze níét zagen, is misschien nog wel veel erger.

Microplastics

‘Hoezo wat ze niet zagen?’ Denk je nu misschien. Als je geen plastic ziet liggen zal er ook wel niets aan de hand zijn toch? Nou.. wel dus. Céline doelt op microplastics: minuscule kunststof deeltjes die voortkomen uit gedegradeerd plastic.

Deze deeltjes vormen een ernstige bedreiging voor de menselijke gezondheid, mariene ecosystemen en de planeet in het algemeen. En het erge is, zo stelt ze: ze zijn overal! Zelfs in een afgelegen beek, diep in de Waimanu vallei van Hawaï.

Samen met haar team analyseerde ze hier het water, en rara wat vonden ze? Microplastics. Een stuk minder dan in andere gebieden weliswaar, maar het feit dat er op zo’n (afgelegen) plek überhaupt microplastics aanwezig zijn laat wel zien hoe ernstig het gesteld is.

Tijd om er iets aan te doen. Als het op plastic aankomt, moeten we volgens Céline leven volgens de vijf R’s: refuse, reduce, reuse, recycle and rot.

Zo kun je de vervuilde oceaan tegengaan

1. Refuse

Haar reizen hebben Céline laten zien dat het limiteren van het gebruik van single use plastic voorwerpen zonder twijfel het eerste is om rommel uit de oceaan te houden. Weiger dus om deze wegwerpproducten te gebruiken, en kies voor een milieuvriendelijker alternatief. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je altijd een (linnen) tas bij je hebt voor boodschappen, zodat je geen plastic tasje hoeft te kopen.

2. Reduce

Probeer eens wat minder spullen/producten te kopen (helemaal als ze in plastic verpakt zitten of gemaakt zijn van plastic). Je hebt echt niet voor elk tijdstip of elk lichaamsdeel een ander crèmepje nodig.

3. Reuse

We zijn zo gewend om afval weg te gooien, dat we helemaal niet stilstaan bij de vraag of we er nog wat mee kunnen doen. En dat terwijl er genoeg creatieve manieren zijn waarop je afval kunt hergebruiken. Check deze upcycling ideeën maar eens. Verder kun je eraan denken om producten te kopen die je keer op keer kunt gebruiken, zoals een Dopper om uit te drinken, een lunchtrommel of afwasbare (boterham)zakjes.

4. Recycle

Ook al hergebruik je een deel van je afval, je blijft natuurlijk altijd een deel houden dat gewoon weg moet. Daar hoef je je ook helemaal niet schuldig over te voelen. Maar als je het goed wil doen (en de oceanen schoon wilt houden), dan is het wel belangrijk dat je je afval scheidt. Hier vind je hoe je verschillende soorten afval het best kunt scheiden, zodat deze bronnen opnieuw kunnen worden gebruikt.

5. Rot

Oké dit klinkt misschien niet zo smakelijk, en ik denk dat er weinig mensen zijn die hierom staan te springen, maar goed voor het milieu is het wel. Wat je doet? Je gooit je keukenafval niet allemaal weg, maar koopt een bak wormen (ja echt) en laat ze van je afval meststoffen maken. Als we Wasteland Rebel mogen geloven is het de meest efficiënte vorm van recycling.

Meer over afval en wat we eraan kunnen doen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Plastic afval is overal (zo kunnen we vervuilde oceanen tegengaan)
Sluiten