Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Psyche 21 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

De maandagochtend-rituelen van Cathelijne Blok

Hoe dóén ze dat toch? Succesvolle vrouwen, of het nu gaat om carrière, liefde of geluk, houden er allemaal bepaalde (ochtend)rituelen op na. Wij vroegen inspirerende vrouwen naar hun tips. Wat doen ze als de wekker gaat en hoeveel uur slaap hebben ze nodig? Vandaag kijken we naar de ochtendrituelen van Cathelijne Blok.

In 2016 lanceerden we de rubriek ‘de maandagochtend’-rituelen van…’ voor het eerst. We spraken inspirerende vrouwen als José WoldringHanna Verboom en Sabrina Simons.

Sinds begin dit jaar blazen we weer nieuw leven in de rubriek, te beginnen met Charlotte Labee, Josephine Kay, Muriel Siebel en BEDROCK’s hoofdredactrice Rosa Bertram.

De maandagochtend-rituelen van Cathelijne Blok

Cathelijne ken je als oprichter van feministische kunstplatform The TittyMag. Daarnaast is ze journalist, schuift ze soms aan bij talkshow M, maakt ze podcasts én is ze kunsthistoricus.

Samen met Tatjana Almuli schreef ze het boek Zestien, waarin 16 interviews met bekende Nederlanders over hoe het is om 16 te zijn centraal staan. Ook schrijft Cathelijne op dit moment een nieuw boek over kunst.

Hoe laat gaat de wekker?

“Mijn wekker gaat vaak vroeg! Ik heb al mijn hele leven lang een soort liefde voor het vol beleven van de dag én de nacht. Hierdoor ga ik vaak laat slapen, maar sta ik ook vroeg op.

Ik zorg er wel altijd voor dat ik genoeg tijd heb voor een ochtendritueel, aangezien ik haasten nooit fijn vind!”

Stap je meteen uit bed, of snooze je eerst?

“Ik snooze graag! Maar meestal word ik wakker en lees ik eerst een paar pagina’s uit een dichtbundel. Die ligt standaard naast mijn bed. Ook drink ik dan een kopje koffie. Als de laatste wekker gaat, dan rol ik eruit!”

Wat is jouw heilige ochtendritueel?

“Voor mij gaat het vooral om genoeg tijd hebben voor jezelf en vooral niet te hoeven haasten. Er is al genoeg haast overal!

10 nieuwe woorden voor emoties die je maar moeilijk kunt benoemen

Daarom bestaat mijn ochtendritueel uit een kopje koffie en lezen in mijn dichtbundel, en daarna een korte meditatie. Daarna zet ik Radio 1 aan tijdens het aankleden, en vervolgens vlieg ik de deur uit.”

Waarom is het bovenstaande ritueel heilig voor je?

“Ik houd enorm van prikkels. Prikkels in kunst, omgevingen, muziek, mensen en gesprekken. Dus bij mijn ochtendritueel is het voor mij van belang om rustig te beginnen.”

Welk morning mantra zou je iedereen aanraden?

“Ik raad aan om vooral iets te doen waar jij je zelf fijn bij voelt. Dat kan van alles zijn. Ik denk niet dat er maar één juiste manier is voor iedereen.”

Waarom mantra’s werken (en hoe je de juiste voor jou kiest)

Kun je ook weleens niet je bed uitkomen?

“Zeker. Vooral wanneer het buiten koud en donker is, dan is het uiteraard lastiger om uit bed te komen dan wanneer het zonnetje al door de gordijnen prikt.

Ook blijf ik graag nog even horizontaal in bed liggen met een Netflix-aflevering na een nachtje dansen. Al staat ‘s morgens wel mijn zwarte katje naast mijn bed te piepen voor brokjes. Ik ga overigens ook graag in een trainingspak naar mijn overbuurman Local Hero voor een lekkere koffie, en om daar de dag te starten.”

Hoeveel uur slaap je gemiddeld?

“Veel te kort, haha. Al haal ik dit eens in de tijd heerlijk in tijdens een marathonslaapje.”

Hoeveel slaap je eigenlijk nodig hebt op jouw leeftijd (en dat verschilt nogal)

Ben je een ochtendmens?

“Ik praat mezelf graag aan dat ik een ochtendmens ben, maar eigenlijk ben ik meer van de nacht.”

Welke do’s in de ochtend kan je iedereen aanraden, en wat zijn jouw absolute don’ts?

“Ik vind de rust voor jezelf nemen erg belangrijk. En mijn absolute don’t in de ochtend is haasten.”

Meer te weten komen over Cathelijne Blok en alles wat ze meemaakt? Volg haar hier op Instagram.

De maandagochtend-rituelen van Muriël Siebel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️