Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Psyche 14 feb 2022
Leestijd: 5 minuten

De maandagochtend-rituelen van Muriël Siebel

Hoe dóén ze dat toch? Succesvolle vrouwen, of het nu gaat om carrière, liefde of geluk, houden er allemaal bepaalde (ochtend)rituelen op na. Wij vroegen inspirerende vrouwen naar hun tips. Wat doen ze als de wekker gaat en hoeveel uur slaap hebben ze nodig? Vandaag kijken we naar de ochtendrituelen van Muriël Siebel.

In 2016 lanceerden we de rubriek ‘de maandagochtend’-rituelen van…’ voor het eerst. We spraken inspirerende vrouwen als José WoldringHanna Verboom en Sabrina Simons. Sinds begin dit jaar blazen we weer nieuw leven in de rubriek, te beginnen met Charlotte Labee en Josephine Kay.

De maandagochtend-rituelen van Muriël Siebel

Muriël is directeur van Stichting Super Chill, een platform dat zich inzet voor de mentale gezondheid van kinderen in het klaslokaal. Hun visie: een nieuwe generatie met veerkrachtige kinderen die begrip hebben van zichzelf, elkaar en de wereld om zich heen.

In haar vrije tijd sport Muriël het hele jaar door in de buitenlucht. In de zomer doet ze aan kitesurfen, in de winter gaat ze met een vast groepje én een gids off-piste skieën. Ze komt dan ook graag in de natuur, waar ze perspectief en inspiratie vindt.

We vroegen Muriël naar haar slaapgewoontes, naar haar absolute don’ts in de ochtend, en naar haar heilige ochtendritueel.

Hoe laat gaat de wekker?

“Mijn wekker gaat om 7:20. Het is een wekker met vogelgeluidjes en een kabbelend beekje, zodat ik relaxed wakker word. Ik kan niet zo goed tegen harde geluiden en die heb je in Amsterdam, waar ik woon, al genoeg. Wakker worden met rustige geluiden is voor mij het meest ontspannen.”

Hou je van een middagdutje? Een pleidooi voor een siësta

Wat is jouw heilige ochtendritueel?

“Elke werkdag doe ik eerst een I AM Yoga Nidra-meditatie, van het AMRIT Yoga Institute in Florida. Dat is een diepe meditatie van ongeveer 30 minuten waarbij de focus ligt op mentale en emotionele blokkades verwijderen en het lichaam opladen.”

Waarom is het bovenstaande ritueel heilig voor je?

“Als ik het een keertje oversla, dan merk ik gedurende de dag dat mijn lontje korter is. Ook maak ik minder makkelijk verbinding met anderen en ben ik dan sneller vermoeid.

Het helpt me ook op de lange termijn om een gezonde balans te houden tussen mijn doe-modus en rust-modus. Van nature ben ik meer in doe-modus. Dat is bijvoorbeeld werken, sporten en het gezin.  En dat terwijl ik weet dat mijn rust-modus is zo belangrijk is voor me om te herstellen en (mentaal) gezond te blijven.

Daarnaast helpt deze meditatievorm, waarin technieken met intenties, perspectief en het nu verweven zijn, me enorm in mijn levensgeluk ervaren.”

Welk morning mantra zou je iedereen aanraden?

“Ik heb niet echt een vast mantra of affirmatie. Ik hou het graag flexibel, zodat het blijft passen bij wat ik nodig heb op dat moment.

Train je brein met affirmaties (en een aantal oefeningen voor meer positiviteit)

Ik kan iedereen aanraden om iets te vinden wat bij je past én wat je nodig hebt. Misschien is jouw moment niet in de ochtend, maar bij de koffie. Of misschien heb je iets nodig door de dag heen om je op te peppen.

Iedereen doet het anders en heeft iets anders nodig. Wat mij betreft is er niet één weg naar een goede start.”

Kun je ook weleens niet je bed uitkomen?

“Oh zeker! Als ik niet lekker geslapen heb, of als mijn vriend nog even blijft snoozen. Dan wil ik soms echt mijn bed niet uit. Als het regent of stormt dan is dat ook geen stimulans. Zon daarentegen is een mega motivator voor mij om op te staan.”

Hoeveel uur slaap je gemiddeld?

“Ik probeer acht uur slaap aan te houden, maar ben hier niet obsessief mee bezig. Soms heeft mijn lichaam meer slaap nodig, soms minder.

Vroeger kon ik me druk maken als ik maar zes uur of minder sliep, maar nu weet ik dat mindere nachten erbij horen en dat het niet erg is om af en toe moe te zijn. Als ik maar voor mezelf blijf zorgen en momenten neem om weer op te laden.”

Wat nou als we niet te veel werken, maar te weinig opladen?

Ben je een ochtendmens?

“Ik ben in de ochtend niet op mijn productiefst. Ik functioneer ‘s ochtends het beste als ik rustig mijn eigen gang kan gaan. Ik probeer voor 11:00 ook geen afspraken in de plannen, zodat ik de ruimte heb om mijn dag vanuit rust te beginnen.”

Welke do’s in de ochtend kan je iedereen aanraden?

“Als je wakker wordt, dan is je brein nog helemaal schoon. De afvalstoffen zijn opgeruimd tijdens het slapen. Ik probeer mijn hersenen niet direct aan allerlei impulsen bloot te stellen. Dus beeldschermen, de televisie en de radio blijven bij ons allemaal uit in de ochtend. Eerst rust aanbrengen, rust die ik als basis kan gebruiken in de rest van de vaak drukke dagen.

Ik kan dit iedereen aanraden om zo je hoofd gezond te houden. Dit kan er voor iedereen natuurlijk anders uitzien. Een warme douche, een ochtendwandeling, sporten zonder muziek of podcast, of je huisdier knuffelen. Ik denk dat een rustige start uit veel dingen kan bestaan, als het maar niet teveel input geeft aan je brein.”

En wat zijn jouw absolute don’ts?

“In de ochtend houd ik dus niet van harde geluiden, dat is het enige waar ik echt van op tilt kan slaan. Als de buren bijvoorbeeld om 07:00 gaan boren, dan heb ik geen goede start.”

Meer te weten komen over Muriël Siebel en alles wat zij doet met Stichting Super Chill? Volg het bedrijf hier op Instagram.

De maandagochtend-rituelen van taboe-doorbreekster Linda de Munck

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️