Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Psyche 7 feb 2022
Leestijd: 5 minuten

De maandagochtend-rituelen van taboe-doorbreekster Linda de Munck

Hoe dóén ze dat toch? Succesvolle vrouwen, of het nu gaat om carrière, liefde of geluk, houden er allemaal bepaalde (ochtend)rituelen op na. Wij vroegen inspirerende vrouwen naar hun tips. Wat doen ze als de wekker gaat en hoeveel uur slaap hebben ze nodig? Vandaag kijken we naar de ochtendrituelen van taboe-doorbreekster en schrijfster Linda de Munck.

In 2016 lanceerden we de rubriek ‘de maandagochtend’-rituelen van…’ voor het eerst. We spraken inspirerende vrouwen als José WoldringHanna Verboom en Sabrina Simons. Sinds begin dit jaar blazen we weer nieuw leven in de rubriek, te beginnen met Charlotte Labee en Josephine Kay.

De maandagochtend-rituelen van Linda de Munck

Linda omschrijft zichzelf als taboe-doorbreker en feminist. Ze is onder andere schrijfster van het boek ‘Seksleven: over liefde, seks, relaties, seksualiteit en taboes‘. Linda’s visie: door over taboes te praten, worden we minder onzeker over liefde, seks en ons lichaam.

Deze taboes doorbreken doet Linda onder andere met haar podcast ‘Op zoek naar seksualiteit’, die ze samen maakt met seksuologe Nynke Nijman (die je kent van déze Bedrock Talks aflevering) en op YouTube. We vroegen Linda naar haar maandagochtend-rituelen.

Hoe laat gaat de wekker?

“Doordeweeks probeer ik nu tussen zeven en acht uur aan te houden. Ik vind het heerlijk om een uurtje eerder op te staan dan mijn vriend. Zijn wekker gaat standaard om acht uur, dus als ik er om zeven uur uit ga dan heb ik het hele huis even voor mezelf. Dan is het even nog lekker stil in huis.”

Stap je meteen uit bed, of snooze je eerst?

“Ik ben absoluut geen snoozer, ik haat het echt. Ik heb het mezelf echt afgeleerd door Lienke de Jong van Dear Good Morning. Zij heeft mij echt geïnspireerd om van de ochtend te gaan houden. Ik begrijp snoozen echt niet. Waarom zou je jezelf steeds opnieuw die schok aandoen?”

Wat is jouw heilige ochtendritueel?

“Ik vind het leuk om elke dag verschillend te houden, zodat het ook leuk blijft. Tijdens een ideale ochtend kom ik meteen uit bed en trek ik direct sportkleding aan. Het liefst doe ik elke ochtend een half uurtje yoga, nog voor mijn ontbijt.

Als de zon opkomt, ga ik het liefst koud zwemmen. Dat doe ik niet iedere dag, maar ik vind het wel heerlijk. Na dit ijsbad neem ik uitgebreid de tijd om te ontbijten.

Als ik kijk naar deze volledige ochtendroutine, dan neemt ‘ie al snel twee uur van mijn dag in beslag. Dat vind ik heerlijk, maar ik realiseer me ook dat het voor mij een luxe is met mijn baan.”

Waarom is het bovenstaande ritueel heilig voor je?

“Als ik ‘s morgens de zon op zie komen, dan word ik zo gelukkig. Het geeft me een bepaalde kracht. Als ik dat ochtendlicht zie, dan gebeurt er gewoon iets in mijn lichaam. Dat neem ik de rest van de dag mee.”

maandagochtend-rituelen Linda de Munck, seks, seksuologe
Bron: Eigen beeld Linda de Munck

“Ik ben begonnen met het koude zwemmen door mijn vader, hij doet het al een aantal jaar en ik ging wel eens met hem mee. Sinds maart vorig jaar doe ik het ook vaak. Ik wil dat de hele winter blijven doen. Ik vind het zo’n leuke mentale uitdaging, en ik weet hoe gezond het voor me is.”

De Wim Hof methode: waar is dat ijskoude water allemaal goed voor?

Welk morning mantra zou je iedereen aanraden?

“Mijn morning mantra is verweven met yoga en rust. Toevallig deed ik vanmorgen nog een best pittige yogaflow waarbij de yogadocent de opdracht gaf om “I am strong” tegen jezelf te fluisteren. Dan geloof ik dat ook echt.

In gedachten zeg ik vaak tegen mezelf dat ik van mezelf houd, en dat ik dankbaar ben dat ik zo veel aandacht aan mezelf geef. Ik ben een dankbaar mens.”

Kun je ook weleens niet je bed uitkomen?

“Hooguit wanneer ik in het weekend met een kater wakker word, of als ik in mijn PMS-week zit. Dan denk ik wel eens “nope“, en dan slaap ik het liefst nog even verder. Maar over het algemeen gebeurt dat niet vaak, en áls dat gebeurt, dan accepteer ik dat ook.

Het komt bij mij echt zelden voor dat ik wakker word en geen zin heb in de dag. Ik heb een mega positieve mindset. Het is voor mij heel normaal om ‘s morgens meteen te denken “yes, ik heb er zin in”, ondanks dat ik door Corona op dit moment een rustig leven hebt.”

Hoeveel uur slaap je gemiddeld?

“Ik slaap gemiddeld tussen de acht en negen uur per nacht. Ik koester mijn slaap enorm. Dat is soms nog wel eens ingewikkeld als je samenwoont, maar ik weet dat het voor mij ideaal is om minimaal acht uur te slapen.”

Ben je een ochtendmens?

“Ik ben honderd procent een ochtendmens. Ik houd van de ochtend en alles wat daarbij komt kijken. Ik ben ook totaal geen avondmens. Na elf uur ‘s avonds ben ik niets meer waard. Ik wil het liefst om tien uur in bed liggen, nog even een boek lezen en dan de lichten uitdoen.

Ik denk dat mensen meer waarde hechten aan de avond. Daarbij nemen ze uren slaap weg, omdat ze zo graag die avond willen meemaken. Maar ik heb dat omgeruild voor de ochtend. Die ochtend neem ik echt voor mezelf, en dat vind ik heerlijk.”

Welke do’s in de ochtend kan je iedereen aanraden?

“Doe in elk geval iets van beweging. Of dat nou een kwartiertje buiten wandelen of een HIIT-workout van een half uur is, dat maakt niet uit. Koud douchen of koud zwemmen. En uitgebreid ontbijten. Ontbijt like you love yourself, je verdient een lekker en uitgebreid ontbijt.”

En wat zijn jouw absolute don’ts?

Snoozen, maar dat was al duidelijk hoop ik. Haasten en de wekker te laat zetten is wat mij betreft ook een echte don’t.”

Meer te weten komen over Linda de Munck? Volg haar hier op Instagram.

De maandagochtend-rituelen van Cosmopolitan’s editor-in-chief Josephine Kay

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️