Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Psyche 24 jan 2022
Leestijd: 4 minuten

De maandagochtend-rituelen van Cosmopolitan’s editor-in-chief Josephine Kay

Hoe dóén ze dat toch? Succesvolle vrouwen, of het nu gaat om carrière, liefde of geluk, houden er allemaal bepaalde (ochtend)rituelen op na. Wij vroegen inspirerende vrouwen naar hun tips. Wat doen ze als de wekker gaat en hoeveel uur slaap hebben ze nodig? Vandaag kijken we naar de ochtendrituelen van een oude bekende: Cosmopolitan’s editor-in-chief Josephine Kay.

In 2016 lanceerden we de rubriek ‘de maandagochtend’-rituelen van…’ voor het eerst. We spraken inspirerende vrouwen als José WoldringHanna Verboom en Sabrina Simons. En voor de oplettende lezer: deze artikelen werden destijds inderdaad geschreven door Josephine Kay.

De maandagochtend-rituelen van Josephine Kay

Josephine is niet alleen BEDROCK’s hoofdredacteur geweest, maar ook nog eens co-auteur van het BEDROCK-boek. Daarom vinden we het des te leuker om de cirkel volledig rond te maken. Vandaag interviewen wij háár.

Hoe laat gaat de wekker?

“Als ik ga sporten, gaat de wekker al om kwart over zes. Dat is twee keer per week, op dinsdag en donderdag omdat ik dan in de ochtend train.

Ik werk verder voornamelijk vanuit huis, dus op de dagen dat ik niet sport staat de wekker om kwart voor acht. Dat vind ik eigenlijk best laat, maar aangezien ik tegenwoordig zo’n beetje in mijn kantoor woon (haha) is eerder niet echt nodig.”

Waarom ‘s ochtends sporten (voor je werk) je dag positief gaat beïnvloeden

Stap je meteen uit bed, of snooze je eerst?

“Ik snooze soms, en heb ook de slechte gewoonte om direct mijn telefoon te pakken en Whatsapp of Instagram te checken. Dat doe ik vooral om mezelf wakker te krijgen, anders heb ik de neiging om te blijven liggen… Op de dagen dat ik sport sta ik overigens wel meteen op, want anders haal ik mijn lesje om kwart voor zeven niet.”

Wat is jouw heilige ochtendritueel?

“Als eerste stap ik onder de douche, daarna aankleden en mijn skincare routine. Ik gebruik nu Sunday Riley vitamine C crème en oogcrème, en daarna Charlotte Tilbury dagcrème.

Daarna ga ik meteen naar de keuken om koffie te zetten. Pas als ik mijn koffie heb, klap ik mijn laptop open. Dan werk ik een uurtje mijn mails weg of woon ik een meeting bij, en daarna denk ik eigenlijk pas aan ontbijten. Dat is meestal wat fruit met yoghurt of een smoothie.”

Waarom is het bovenstaande ritueel heilig voor je?

“Het koffiemomentje is voor mij heilig omdat het een soort bewust offline momentje is. Dan sta ik bij het apparaat te wachten, en kijk ik niet naar een scherm. En ik vind koffie natuurlijk ook gewoon lekker!”

Welk morning mantra zou je iedereen aanraden?

“Wat bij mij werkt is om er bewust voor kiezen er een positieve dag van te maken. Als ik chagrijnig ben, ben ik waarschijnlijk al verkeerd mijn dag begonnen.

Soms moet ik mezelf even oppeppen. Het is eigenlijk misschien een manier om mezelf voor de gek te houden. Maar als ik in de spiegel kijk en denk ‘this is going to be a good day’ dan is de kans groter dat het ook echt zo wordt.”

Kun je ook weleens niet je bed uitkomen?

“Jazeker, als ik slecht of onrustig geslapen heb. Ik kan best een maler zijn, en lig dan wakker om de onzinnigste dingen.”

Zo stop je met piekeren (volgens een psycholoog)

Hoeveel uur slaap je gemiddeld?

“Ik probeer altijd acht uur slaap uur te halen, maar de realiteit is dat het soms ook wel vier uur is als ik slecht slaap.”

Ben je een ochtendmens?

“Ik denk het niet. Ik ben niet perse chagrijnig in de ochtend, en ik kan best snel vrolijk zijn en ‘aan’ staan. Ik heb dus nooit een ochtendhumeur. Maar ik ben niet het type dat uit mijn bed springt en fluitend aan de dag begint. Ik sleur mezelf soms wel echt uit bed, haha.”

Met het verkeerde been uit bed gestapt? Zo stap je over je chagrijnigheid heen

Welke do’s in de ochtend kan je iedereen aanraden?

“Jezelf de tijd gunnen om rustig wakker te worden. Zet die wekker eens tien minuten eerder, zodat je niet gehaast onder de douche staat of met nat haar de deur uit moet omdat je anders te laat komt.

Als je fijn en ontspannen de dag begint, dan zal de dag waarschijnlijk een stuk ontspannener voelen in plaats van dat je het gevoel hebt dat je de hele dag moet haasten of achter de feiten aanloopt.”

En wat zijn jouw absolute don’ts?

“Koffie overslaan! En dus gehaast beginnen. Als ik te laat wakker word, dan krijg ik stress en dat is geen fijn gevoel in de ochtend.”

Meer te weten komen over Josephine Kay? Volg haar hier op Instagram.

De maandagochtend-rituelen van brain balance expert Charlotte Labee

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️