Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Betere wereld 11 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

Handig! Met deze app scan je of er microplastics in je cosmetica zitten

We proberen met z’n allen steeds minder te vervuilen. We kopen duurzame kleding, eten minder vlees, gebruiken zonne-energie en pakken vaker de fiets. Maar van veel zaken weten we niet eens hoe vervuilend het eigenlijk is. Daarvoor komt de Plastic Soup Foundation nu met een oplossing: de organisatie heeft een app ontwikkeld waarmee je huidproducten kan scannen op microplastics. Goed nieuws: het is super makkelijk.

We kunnen de microplastics vaak niet zien met het blote oog, maar dat betekent niet dat ze er niet zijn. Onze producten zitten er vol mee, en dan hebben we het niet alleen over onze cosmetica.

De vervuiling door microplastics

Maar wat zijn microplastics eigenlijk? Microplastics zijn minuscule plastic deeltjes die ervoor zorgen dat onze planeet (op een minder zichtbare manier) enorm wordt vervuild.

Met name in zeeën, oceanen en rivieren zijn de plastics te vinden. Volgens een schatting van de VN waren er in 2017 maar liefst 51 biljoen plastic deeltjes in de zee. Maar de deeltjes worden eigenlijk overal aangetroffen.

De microplastics worden onder andere gevonden in vis, vlees, zout, bier, honing, de lucht die we inademen en zelfs in onze groenten en fruit. Hierdoor komt het rechtstreeks in onze voedselketen en luchtwegen.

Ook in ons water: 90 procent van het water uit flesjes bevat microplastics

Hoe komen die microplastics daar terecht?

Maar hoe komt het dat er overal microplastics zijn? Dit heeft heel veel oorzaken. Een van de grootste oorzaken is de afbraak van grotere stukken plastic, zoals plastic tassen, of stukken visnet.

Een andere grote oorzaak is het wassen van synthetische kleding, waardoor er kleine stukjes loskomen. Ook de slijtage van banden speelt een grote rol. Én (maar daarvoor is er gelukkig nu een oplossing) ze worden opzettelijk toegevoegd aan verzorgingsproducten.

Wist je dit al? Wat zit er eigenlijk in onze make-up?

Vooral in scrubs worden de plastics toegevoegd, maar ook lippenstift, crèmes, deodorant, zeep en foundation zitten er vol mee. Wanneer je de producten weer van je afwast, spoel je de plastics zo de riolering in. En helaas zijn de plastics te klein om te zuiveren, waardoor ze direct in de rivieren terecht komen. 

De app die een oplossing biedt voor microplastics

Oké, we willen dus minder microplastics gaan gebruiken. Dat is nu wel duidelijk. Maar echt makkelijk wordt het ons door de fabrikanten van cosmetica niet gemaakt. Gelukkig komt de Plastic Soup Foundation nu met de oplossing: de Beat the Microbead app

Het gebruik van de app is heel makkelijk. Je pakt het product uit het schap, opent de app, scant de ingrediëntenlijst van het product en binnen een paar tellen weet je of er microplastics in het product zitten. Als je dan doorklikt, geeft de app aan welke plastics er precies inzitten met een korte uitleg erbij. 

Ik heb de app zojuist even uitgetest en ja hoor, mijn tandpasta, handzeep en deodorant zitten er vol mee. Dat is wel even balen, maar nu weet ik in ieder geval dat ik die de volgende keer niet meer ga kopen.

Meer onbekende vervuilers: Dit is een van de grootste en meest onbekende klimaatvervuilers

Zoals je ziet kunnen we op heel wat manieren bijdragen aan een schonere planeet. En met zo’n app wordt het ons een stuk makkelijker gemaakt. Goed én makkelijk. Dat willen we toch?

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️