Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Betere wereld 8 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Hou je van glitters? Dit is hoe jouw vrolijke feestglitters rivieren vervuilen

Op het eerste zicht lijken er maar weinig dingen zo onschuldig als glitters. Ze vrolijken de boel op, worden geassocieerd met feestelijke versieringen, festivals en kostuums en zien er nog eens geweldig tof uit. Maar wat je mogelijk niet weet is hoe vervuilend ze zijn voor onze planeet en dan vooral de rivieren…

We snappen maar al te goed dat je in de huidige tijden geneigd bent om je leven wat op te vrolijken en er binnenshuis een feestje van te maken. Maar mogen we hierbij vriendelijk op te roepen om misschien geen glitters in je boodschappenmandje te leggen?

We doen het met een goede reden.

Glitters vervuilen rivieren

Wanneer je glitters afspoelt (van bijvoorbeeld je lichaam), belanden de minuscule glitterdeeltjes in de waterwegen. Die monden uiteindelijk uit in de rivieren en meren, waar de glitters behoorlijk wat schade aanrichten.

Een studie die het verband tussen glitter en de gezondheid van de rivieren onderzocht, toonde dit overtuigend aan. De wetenschappers gingen na wat het effect was van glitter in de waterwegen gedurende 36 dagen.

Ook interessant: Er bestaat veel verwarring over: welke vis kunnen we wél met een gerust hart eten?

Men vond dat de aanwezigheid van glitter de lengte van de wortels van de Lemna minor (een belangrijke waterplant) drastisch beïnvloedde. Ook het percentage microalgen in het water (wat noodzakelijke componenten van ons ecosysteem zijn) daalde aanzienlijk door de glitters.

En wat met ecologische glitter?

“Gelukkig bestaat er ook zoiets als ecologische glitter”, zien we je denken. Helaas heeft bovenstaand onderzoek tevens uitgewezen dat ecologische glitter net zo schadelijk is als de reguliere variant.

De reguliere glitter werd namelijk vergeleken met twee types van ‘biologisch afbreekbare’ glitters. Ten eerste zagen de onderzoekers dat de eco-glitters net zo’n negatieve effecten vertoonden op microalgen en de wortellengte van de Lemna minor.

Tip: 5 tips voor het geven van duurzame cadeaus rond de feestdagen

Bovendien zagen de onderzoekers dat eco-glitters op de koop toe ook nog eens Nieuw-Zeelandse modderslakken aantrok: een vijandelijke soort die voedsel steelt van lokale soorten.

Let dus even op…

Let dus even op bij je volgende feestje. Misschien kun je je glitter make-up dit jaar verruilen voor natuurlijke make-up en huidverzorging? En kun je een handgemaakt kaartje schrijven, in plaats van een kant-en klaar kaartje vol glitter?

Wij durven te wedden dat je het verschil nauwelijks zal voelen en dat de feestdagen net zo feestelijk zullen aanvoelen. De oceanen zullen je dankbaar zijn.

Meer over het milieu?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Hou je van glitters? Dit is hoe jouw vrolijke feestglitters rivieren vervuilen
Sluiten