Redactie
Redactie Betere wereld 13 aug 2020
Leestijd: 3 minuten

Wat zit er eigenlijk in onze make-up?

Bijna elke vrouw gebruikt dagelijks make-up, of het nou foundation, mascara, een poedertje, een lijntje boven de ogen of alleen een kleurtje op de lippen is. Maar wat zit er eigenlijk in onze make-up? Er wordt tegenwoordig veel aandacht besteed aan natuurlijke huidverzorging, het is toch zonde om dit vervolgens te verpesten met synthetische make-up.

Veel cosmeticamerken claimen natuurlijk te zijn, maar is dit ook zo?

Wat zit er in make-up?

We willen het allemaal: foundation die alles dekt maar er zo natuurlijk mogelijk uit ziet, de perfecte smokey eye en felle lipstick die de hele dag goed zit. Cosmetica-merken kunnen steeds beter aan deze eisen voldoen, maar hoe doen ze dat dan?

De meest gekke stofjes worden in onze make-up gegooid om dit te verwezenlijken. Het is toch raar dat sommige ingrediënten wel uit ons eten worden verbannen, maar we deze met gemak op ons gezicht smeren.

Giftig

Als je naar de ingrediëntenlijst van je make-up kijkt zie je een abracadabra aan stoffen. Iets wat zowel bij voeding als bij cosmetica meestal een slecht teken is. Als je het ingrediënt niet kent, is het vaak onnatuurlijk. Om mascara’s gitzwart te maken wordt er soms kool gebruikt.

Ook lezen: Waarom het tijd is nu écht te kiezen voor natuurlijke producten, experts leggen uit

En nee, niet rode of witte kool, maar hetzelfde soort giftige kool dat wordt gebruikt bij het maken van autobanden en inkt. Vooral kunstmatige geuren en synthetische verf zijn erg, die vaak ook in foundation worden gebruikt. Dit kan zorgen voor onrust in de hormoonbalans en linken naar verschillende kankersoorten.

Maar er is toch genoeg natuurlijke make-up?

Natuurlijke make-up merken bestaan zeker, maar niet alle merken die claimen natuurlijk te zijn, zijn dit ook. Helaas mag je hier volgens de Europese wetgeving al van spreken als het product 3 procent aan natuurlijke ingrediënten bevat.

Geloof dus niet meteen alles, maar onderzoek zelf of de make-up die je op het oog hebt echt natuurlijk is. Kijk bijvoorbeeld eens naar de ingrediëntenlijst van het make-up artikel, zie je hier dingen tussen staan die je herkent dan zit je vaak goed.

Lijken de ingrediënten net op geheime codes, dan kan je het product beter laten liggen. Ook staan van echt natuurlijke merken de ingrediëntenlijsten vaak op internet.

Bedrock’s favo beautymerken

Om het je nog makkelijker te maken is hier een selectie van onze favoriete natuurlijke make-up merken.

  • BeMineral: Vooral bekend om haar foundations die door menig schoonheidsspecialiste worden aangeraden. Te koop in winkels door heel het land en in Amsterdam bij C. Cosmetics & Care.
  • Inika: Hét bewijs dat natuurlijke make-up hetzelfde resultaat kan leveren als synthetische make-up merken.
  • Dr. Baumann: De meeste producten zijn niet alleen om je op te maken maar verzorgen de huid ook.
  • Dr. Hauschka: Dit merk heeft ook een hele grote huidverzorgingslijn en is in de meeste natuurwinkels te vinden.
  • Zao: Natuurlijke make-up in bamboe verpakkingen. Dit ziet er niet alleen heel leuk uit maar is ook nog eens super duurzaam.
  • Absolution: Lippenstift en huidverzorging voor man en vrouw. En bij aankoop van een product steun je het goede doel.

Check Bebio.nl voor meer van dit soort artikelen.

Meer natural beauty 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Wat zit er eigenlijk in onze make-up?
Sluiten