Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Better World 1 jun 2018

Dit duurzame bier is gemaakt van regenwater (ja, echt)

De zomer vraagt om spontane picknicks, en spontane picknicks vragen om bier. Zon, park, vrienden, stokbrood en een verfrissend biertje: de ultieme formule voor een fijne avond. Maar wist je dat bier helemaal niet zo heel milieuvriendelijk is? Voor de productie van bier is namelijk gigantisch veel water nodig, net als voor het meeste eten en bijvoorbeeld frisdrank. Een groot deel van dat water wordt weggegooid tijdens het proces, merkte ondernemer (en amateur-bierbrouwer) Joris Hoebe. Geeft toch een andere bijsmaak aan je biertje.

Maar er is een oplossing, ontdekte Joris. Hij combineerde het bier-probleem met een ander, veel groter probleem: dat van regenwater in steden. Door klimaatverandering veranderen onze regenbuien, worden ze heftiger. In het bos kan dat regenwater gewoon de grond in, maar in de stad zijn vaak onvoldoende manieren om het water op te vangen en komen de straten dus veel eerder blank te staan – om nog niet te spreken over de waterschade.

Het duurzame bier van Rainbeer

Daarom bedacht Joris zijn eigen duurzame bier: HemelsWater. Met zijn bedrijf Rainbeer vangt hij regenwater op, en maakt hij daar bier van. Ook dat proces wil Joris zo circulair en lokaal mogelijk maken. Het bedrijf onderzoekt bijvoorbeeld de mogelijkheden om hop en graan in de stad te verbouwen, en wil brood maken van de overblijfselen van het bierbrouwen.

Het duurzame bier van Rainbeer is wat zachter en bitterder dan bier van ‘gewoon’ leidingwater, legt Joris uit – maar wel gewoon even lekker. Hij hoopt dat het bier ook conversaties start en bewustzijn creëert: het is immers wel een drankje met een bijzonder verhaal. Het bedrijf wil mensen daarmee aansporen om zelf ook regenwater absorberende maatregelen te nemen in de stad.

Voor de Wereld van Morgen

Het HemelsWater is ontstaan door een samenwerking tussen Amsterdam Rainproof en MediaLAB Amsterdam; het eerste duurzame bier werd gebrouwen in sociale onderneming Brouwerij de Prael. Maar Rainbeer groeit snel. Momenteel brouwen ze ook al in Den Helder en Leeuwarden, en er volgt meer!

Om zijn doelen te bewerkstelligen en de productie zo efficiënt mogelijk te maken, heeft Joris zich aangesloten bij Voor de Wereld van Morgen. Dat is de community van ASN Bank die duurzame ondernemers op weg helpt – niet alleen met financiering, maar ook met kennis, publiciteit en een netwerk. In 2016 wonnen Joris en zijn team bijvoorbeeld de ASN Bank Wereldprijs, waarna ze hun idee verder konden uitwerken.

Op de website Voor de Wereld van Morgen vind je nog veel meer gelijksoortige ondernemingen. Je kunt er dus de leukste duurzame bedrijven en innovatieve uitvindingen ontdekken, maar de website is er óók om je te helpen om bijvoorbeeld je eigen bedrijf op te starten. Bedenk jij iets wat nóg toffer is dan HemelsWater?

In samenwerking met ASN Bank

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Dit duurzame bier is gemaakt van regenwater (ja, echt)
Sluiten