Alrik de Jong
Alrik de Jong Betere wereld 22 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

90 procent van het water uit flesjes bevat microplastics

water, flesjes, microplastics, plasticDenk je dat je veilig zit als je water drinkt uit flesjes? Fout. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat 90 procent van water uit flesjes microplastics bevat. Het onderzoek is uitgevoerd door wetenschappers van de State University of New York. In totaal zijn er 259 flesjes water uit negen verschillende landen getest.

Water met polypropyleen

Van de 259 onderzochte flesjes, waren er 17 plasticvrij. De rest bevatte stukjes polypropyleen, polystyreen, nylon of polyethyleentereftalaat (PET). Om deeltjes in de monsters te markeren, gebruikten de wetenschappers een rode kleurstof die aan plastic blijft kleven.

Dit zijn de merken die zijn onderzocht: Aqua (Danone), Aquafina (PepsiCo), Bisleri (Bisleri International), Dasani (Coca-Cola), Epura (PepsiCo), Evian (Danone), Gerolsteiner (Gerolsteiner Brunnen), Minalba (Grupo Edson Queiroz), Nestlé Pure Life (Nestlé), San Pellegrino (Nestlé) en Wahaha (Hangzhou Wahaha Group).

Hoe zit het met kraanwater?

Of kraanwater vrij is van plastic? Helaas, ook in kraanwater zitten plastic deeltjes. Ook niet zo gek met de wetenschap in het achterhoofd dat er in 2050 meer plastic dan vis in de oceanen te vinden is.

Maar in kraanwater zitten veel minder deeltjes. Vergeleken met een recent onderzoek van dezelfde organisatie blijkt dat er in water uit flesjes gemiddeld twee keer zo veel plastic zit als in kraanwater uit landen waar je uit de kraan kunt drinken. In Amerika werd het meeste plastic in kraanwater gevonden, Europa scoorde het laagst. Dus voor de zoveelste keer, vooral in Nederland: drink gewoon kraanwater.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
90 procent van het water uit flesjes bevat microplastics
Sluiten