Dit is een van de grootste en meest onbekende klimaatvervuilers

De film Seablind toont een grote, veelal onbekende, klimaatvervuiler: de scheepvaart. Zeeschepen zijn een van de grootste boosdoeners voor ons milieu door de grote hoeveelheid koolstof, ook wel roet genoemd, die ze uitstoten. Tijdens het voorjaar van 2014 probeerde journalist Bernice Notenboom samen met twee anderen om van de Noordpool naar Canada te skiën. Door het smeltende ijs was dit echter niet langer mogelijk. Ze moesten hun tocht noodgedwongen stop zetten. Deze ervaring leidde ertoe dat Bernice op zoek ging naar de oorzaken van het smeltende ijs. Dit legde ze vast in een documentaire.

Een ramp voor het milieu

Het ijs op de Noordpool smelt door het broeikaseffect en dit brengt enorme gevolgen voor het milieu met zich mee. Voor de scheepvaart komt het echter wel goed uit: het zorgt er voor dat er in de Ijszee voor schepen een vaarroute vrij komt die voorheen onbegaanbaar was.

Waarom milieubewust zijn jou gelukkiger maakt

De nieuwe route via Rusland van Rotterdam naar Shanghai is 10 dagen korter en bespaart 10.000 euro per dag aan brandstof. Economisch aantrekkelijk dus. Veel zeeschepen kiezen daarom voor deze kortere vaarroute.

Scheepvaart en koolstofvervuiling

De schepen stoten echter grote hoeveelheden vervuilende zwarte koolstof uit. Deze koolstof is afkomstig van de zwarte bunkerolie die als brandstof wordt gebruikt. Nadat de koolstof in de lucht terecht is gekomen, blijft het hier 3 weken rond dwarrelen.

De nadelen van een wegwerp mondkapje voor het milieu (ga liever voor een herbruikbare)

Hierna daalt deze koolstof neer op de gletsjers en de sneeuwvlaktes van de Noord- en Zuidpool. Dit heeft tot gevolg dat het zonlicht niet langer wordt weerkaatst en het smeltproces wordt versneld. Door deze vervuilende koolstof is de scheepvaart een van de meest vervuilende industrieën in de wereld.

Bekijk hieronder de volledige trailer: 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Dit is een van de grootste en meest onbekende klimaatvervuilers
Sluiten