Waarom fietsen goed voor ons is (het zorgt onder andere voor een beter seksleven)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F03%2Ffietsen-gezond.jpg)
Dat we veel fietsen in Nederland weten we allemaal. Maar weet je eigenlijk ook hóeveel we fietsen? Een aantal leuke feitjes: Nederland telt zo’n 22,7 miljoen fietsen, da’s ongeveer 1,3 per persoon. Jongeren fietsen jaarlijks ruim tweeduizend kilometer, 75-plussers nog ‘maar’ tussen de 350 en 650. We fietsen vooral voor sport, hobby en horeca, gevolgd door werk, onderwijs en boodschappen.
In Groningen en Utrecht fietst men het meest, in Flevoland en Limburg het minst, maar in Zeeland fietsen ze wel de langste afstanden. Mannen fietsen iets meer dan vrouwen, en in totaal fietsen we maar liefst 14,75 miljard kilometer – dat is bijna 369 1000 keer de aarde rond. En oh ja: als het regent, fietsen we gemiddeld 1 kilometer per uur sneller dan als de zon schijnt.
Cognitieve functies
Oké, genoeg met de feitjes (hoewel ze wel ontzettend leuk zijn om eruit te gooien als je een keer een ongemakkelijke stilte meemaakt). Wat doet al dat fietsen eigenlijk met ons? Samen met fietsenmerk Veloretti zochten we uit waarom fietsen goed voor ons is. Want ja, dat is het.
Om te beginnen met een inkoppertje: fietsen is hartstikke gezond. Als je naar je werk fietst, kom je relatief gemakkelijk aan dat halfuur beweging per dag, en het is meteen een compensatie voor alle tijd die je op je werk of in de collegebanken zittend besteed (dat zijn waarschijnlijk nogal wat uren).
Fietsen verbetert je conditie (tot wel 13% als je tien minuten tot een kwartier per dag fietst), het activeert je lichaam (meer energie!), verlaagt de bloeddruk en je traint je beenspieren. Tijdens het fietsen train je trouwens ook nog je cognitieve functies.
Beter seksleven
Klinkt allemaal heel logisch, maar er zijn ook voordelen die je minder snel zou verwachten. Zo schrijft de Britse nieuwssite Daily News 724 dat fietsen ook goed zou zijn voor je baan, relaties en zelfs seksleven.
Bijna 90 procent van de respondenten heeft het idee dat de fietstocht van werk naar huis ervoor zorgt dat ze kunnen switchen van werkmodus naar een beter humeur. Het gevoel: meer aandacht voor de partner, vrienden en familie (en een beter seksleven, dus). Degenen die beweren dat ze een beter seksleven hebben, wijzen ook op de energie die fietsen ze geeft.
Uit hetzelfde onderzoek blijkt overigens ook dat ruim 80 procent van de fietsers zich minder gestrest voelt op het werk na een fietssessie. (Laten we er voor het gemak even vanuit gaan dat ze in Engeland geen last hebben van de toeristen midden op het fietspad die in Amsterdam nog weleens frustrerend kunnen zijn.) Dat fietsen goed is tegen stress, wordt ook bevestigd door een onderzoek van het Barcelona Institute for Global Health. Mensen die vier dagen per week fietsen, hebben tot maar liefst 52 procent minder kans op stress dan mensen die niet fietsen.
Invloed op geluk
Sommige onderzoekers gaan nog verder en zeggen niet alleen dat fietsen je minder stress geeft, maar dat je er zelfs gelukkiger van wordt. Tegen de ANWB zegt ‘geluksprofessor’ Leo Bormans bijvoorbeeld dat fietsen invloed heeft op drie factoren die te maken hebben met je gelukservaring: autonomie, competentie en verbinding. We kunnen ons dus voorstellen dat je gelukkiger wordt van een rondje fietsen met je familie dan van een hectische fietsrit door de stad. Ook de beweging en frisse lucht maken ons blij.
Fietsen zou bovendien inspiratie geven (iets wat ik uit eigen ervaring kan bevestigen). En naast goed voor jou, is fietsen natuurlijk ook hartstikke goed voor het milieu – op micro- én macroniveau. Met andere woorden: niet alleen het klimaat heeft er baat bij als we allemaal wat minder uitlaatgassen produceren, maar de lucht in de stad zelf wordt er ook een stuk schoner van. Oh, en het scheelt je ook nog eens een hoop benzinegeld. Win-win, zou ik zeggen.
Check Veloretti.com voor de mooiste fietsen. Wel zo leuk om ook nog eens stylish je fietsroute af te leggen.
Meer Bedrock
- Waarom zestien uur vliegen als je ook zestien minuten kunt fietsen om tot jezelf te komen?
- Mindful naar je werk fietsen: zo doe je dat (straks even oefenen)
- Dit is waarom je fietsen (en schrijven) nooit verleert