Rosa Bertram
Rosa Bertram Luistervoer 25 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Bedrock Talks: met Elisah Pals van Zero Waste Nederland

Over een bewust en gelukkig leven schrijven we bij Bedrock maar al te graag. Maar omdat we soms nét iets meer de diepte in willen op een bepaald gebied, maken we de podcastserie ‘Bedrock Talks’. In deze podcast gaan we in gesprek met experts op het gebied van bewust, gelukkig en duurzaam leven. Dit keer interviewen podcast-hosts Rosa en Lisanne Elisah Pals, oprichtster van Zero Waste Nederland. 

We kampen wereldwijd met een paar flinke problemen waarvan afval, plastic én de consumptiemaatschappij een groot onderdeel zijn. Je kunt recyclen tot je een ons weegt, maar simpelweg minder consumeren (lees: consuminderen) zet pas écht zoden aan de dijk. Hoe gaat een zero waste lifestyle in z’n werk? Maak je dan echt helemaal géén afval meer?

Bedrock Talks over zero waste

Dat valt gelukkig reuze mee, maar verandering in ons dagelijks gebruik van spullen, is wel degelijk nodig. Elke Nederland is jaarlijks verantwoordelijk voor zo’n 490 kilo afval per jaar. Dat is ontzettend veel. Wat ook veel is, is het aantal ton plastic dat jaarlijks in de zee belandt. In 2018 was dat 86 miljoen (!) plastic. Daarvan is 50 procent plastic dat slechts één keer wordt gebruikt, zoals een plastic tasje of een rietje.

Dat plastic komt via microplastics uiteindelijk via de zee weer bij onszelf terecht. Maar plastic zorgt ervoor dat koraal afsterft en dieren stikken in het plastic. Dus waarom vasthouden aan in-plastic-verpakte producten als dat helemaal niet nodig is? Daarnaast is er al genoeg plastic op de wereld, dus kunnen huidige materialen beter upcyclen.

Welkom in de wereld van: zero waste! Dit keer interviewen we in onze podcast Bedrock Talks expert en front-vrouw van Zero Waste Nederland Elisah Pals.

Dit zijn de 10 leukste zero waste winkels van Nederland

Podcast met Elisah Pals

Elisah raakte geïnspireerd door dé bijbel op het gebied van zero waste, geschreven door Bea Johnson. Ze zat op het strand van Colombia en wist dat we dit ook in Nederland moesten doen. In 2018 was het zover en richtte ze de Facebookgroep Zero Waste Nederland op.

Inmiddels vertegenwoordigt Zero Waste Nederland duizenden Nederlanders in de nog altijd groeiende zero waste beweging. En is de website hét platform in Nederland geworden voor de zero waste beweging. Je begrijpt: wij zijn groot fan. Eerder gingen we zelf al een Zero Waste Challenge aan (en hielden dagelijks tips bij!) en geloven dat er meer dan genoeg alternatieven zijn om duurzamer door het leven te gaan.

Maar wat zijn die? Welke aanpassingen maak je? En vooral: welke leuke nieuwe skills en DIY’s komen er allemaal op je pad? Welke struggles kom je tegen én hoe tackle je die?

Je hoort het allemaal in de nieuwste aflevering van Bedrock Talks!

Luister Bedrock Talks over microdoseren

De nieuwe aflevering van Bedrock Talks luister je nu op Spotify en iTunes. Vond je het een interessante aflevering? Laat dan vooral een review achter! We zijn super benieuwd wat je ervan vindt en ervan hebt opgestoken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️