Kiara Louis
Kiara Louis Welzijn 25 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Deze Olympiër bewijst dat topsport en vegan eten prima samengaan

Bij sporten op Olympisch niveau denk je al gauw aan een dieet met veel koolhydraten en kilo’s eiwitten. Toch kun je als topsporter ook medailles behalen met een vegan dieet. Dat bewijst de Canadese kunstschaatser Meagan Duhamel. Ongeveer haar hele muur hangt vol met medailles – van wereldkampioen tot nationaal talent. En tijdens deze Olympische Spelen in Zuid-Korea behaalde ze maar liefst twee medailles.

In 2008 gooide ze haar voedingspatroon om en sindsdien eet ze geen dierlijke producten meer. Haar prestaties zijn sindsdien eigenlijk alleen maar verbeterd, geeft ze aan op Mindbodygreen.

Het vegan topsport-dieet

Duhamel start haar dag met havermout. Zo heeft ze de hele dag energie, zonder een suikerdipje te krijgen. Ook is ze fan van smoothies, waarin ze bijvoorbeeld spinazie en mango verwerkt. Daar voegt ze dan soms superfoods aan toe zoals chiazaadjes of spirulina poeder.

Na een lange dag op het ijs, vult ze haar energievoorraad bij met ananas en hennepzaadjes, zoete aardappel of speciale vegan proteïne bars. Gedurende de dag snackt ze graag kokosyoghurt, bananen, appels en crackers. Deze snacks helpen haar door lange dagen trainen en de intense work-outs die ze regelmatig doet. En dat werkt blijkbaar, want ze doet het heel goed in Pyeongchang.

topsport

Toch is het in Zuid-Korea best lastig als je topsport doet als vegan. De kunstschaatser was al vaker in Seoul, waar ze prima plantaardig kon eten. Maar in het Olympisch dorp vallen de opties best tegen. Daar kun je niet zomaar een maaltijd krijgen zonder dierlijke producten terwijl er wél een cafetaria is, bijzonder genoeg. Vanzelfsprekend gaat de Canadese, die holistische voeding heeft gestudeerd, daar niet heen. Gelukkig heeft ze zich van tevoren goed voorbereid.

Door hard trainen in combinatie met goede, vegan voeding, zet Duhamel dus topprestaties neer. “Het beste gedeelte van een gouden medaille willen, is de symbolische waarde die het heeft. Het staat symbool voor jarenlang hard werken. Ik ga dit de rest van mijn leven onthouden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Deze Olympiër bewijst dat topsport en vegan eten prima samengaan
Sluiten