Waarom het belangrijk (én geweldig) is om de wereld te verkennen

Stedentrips, verre reizen, (mini-)wereldtrips en treinend of liftend Europa rond. Voor generatie Z, de millenial, jongvolwassene of hoe je onze vrije en nieuwsgierige generatie ook wilt noemen, is reizen meer mogelijk dan ooit én hoort daar best wel bij. Maar wat heb je er eigenlijk aan – dat reizen?

Voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid is het doodnormaal (en vooral mogelijk) om de wereld te verkennen in je eentje. Dat is best bijzonder. Maar wat leer je eigenlijk van het zien van al die verschillende culturen en landen?

Waardering

Door het opgroeien in een Westerse omgeving, vind je de manier hoe hier geleefd wordt, hoogstwaarschijnlijk heel normaal. Het is immers onze cultuur. Als je die omgeving (je comfort zone of je veilige bubbel) nooit verlaat, kan je je dus eigenlijk weinig écht voorstellen van hoe er ergens anders op de wereld geleefd wordt.

Tip: Bedrock Talks: over duurzaam reizen (bestaat dat überhaupt?) met Tessa aan de Stegge

Moet dat? Nee. Natuurlijk is dat voor iedereen anders. Maar het kan zeker geen kwaad om je te realiseren dat niet iedereen in een land leeft waar alles goed is geregeld zoals de zorg, banenmarkt of educatie. Wie weet laat het je meer waarderen wat je hebt en kan je die eeuwige tram die te laat komt, een brug die open staat of een vriendje dat een onhandig Whatsappje stuurt, iets meer in perspectief plaatsen.

Andere kijk op het leven

Hoe wij in het Westen in een huis leven, omringd door heel veel andere huizen, (meestal) in een kantoor werken – is toch echt een hele andere beleving dan hoe het er in veel andere landen en continenten aan toe gaat. Door te reizen door bossen, hikes over bergen te doen, te zwemmen in prachtige meren, te kamperen in het wild, voel je je op de één of andere manier meer verbonden met de ‘wereld’ en ‘haar natuur’.

Dan kan het ineens best gek zijn als je je realiseert dat wij hier het grootste gedeelte van de hele dag tussen 4 muren doorbrengen. Niet zo gek ook natuurlijk, met hoe het hier werkt en vergeet het weer vooral niet – de grootste tijd van het jaar.

Natuurlijk zijn er daar ook heel veel voordelen aan, maar dit soort zaken zetten je in elk geval wel aan het denken. En van een potje hersen-kraken is nooit iemand dommer geworden.

Ook jezelf op een nieuwe manier ontdekken

Jezelf leren kennen is zo’n beladen term, laten we het voor nu ‘jezelf op een nieuwe manier ontdekken’ noemen. Want wat blijft er eigenlijk van je over als je niet meer in je vertrouwde omgeving bent? Zonder vrienden? Zonder werk of studie en je eigen huisje?

Lees ook: 6 manieren waarop reizen een positieve invloed heeft op je gezondheid

Wat vind je leuk? Welke dingen wil je doen en wat voor mensen zoek je op? Best een interessante zoektocht naar wie je bent zonder je eigen veilige omgeving. Uiteindelijk heeft de omgeving waar je opgroeit grote invloed op wie je bent, maar wat nou als je ergens anders was geboren?

Reizen is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd en doe vooral waar jij je fijn bij voelt. Maar toch geloof ik dat een sprong in het diepe of alles achter laten wat je al kent, velen goed zal doen. Je leert andere mensen beter begrijpen en minder druk maken om kleine dingen.

Benieuwd naar leuke hikes ‘in de buurt’ door heel Europa? Wist je al dat DuitslandZweden en Zweden vol zitten met prachtige verstopte hikes?

Meer lezen over reizen?

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
Waarom het belangrijk (én geweldig) is om de wereld te verkennen
Sluiten