Margje Hoogland
Margje Hoogland Spiritualiteit 24 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Op zoek naar verdieping? Ontdek deze 3 spirituele vakanties in Nederland

In een tijd waarin we druk, druk, druk zijn en ook nog moeten dealen met een pandemie, hebben veel mensen behoefte aan een echte break. Maar ook hebben we meer en meer behoefte aan diepgang en spiritualiteit voor de hoognodige zelfliefde en om te ontdekken wat we nu écht belangrijk vinden in het leven. Tijdens een spirituele vakantie komen die twee elementen samen. Voor zo’n vakantie hoef je niet per se de wereld over te vliegen of lang weg te blijven. Een spirituele vakantie in Nederland kan ook. 

En naast dat Amsterdam een fijne plek is waar open gesprekken plaatsvinden en inzichten en wijsheden van over de hele wereld worden gedeeld, kun je ook in de rest van Nederland spiritualiteit ervaren.

1. Yoga retraite

Voor een yoga retraite hoef je niet per se naar India. Yoga komt daar natuurlijk vandaan en we kunnen ons voorstellen dat je daar graag eens heen wilt voor een echte verdieping van de practice. Toch kun je die verdieping ook in Nederland vinden. Veel yogascholen en yogadocenten organiseren retraites en af en toe komen er ook internationale docenten langs.

Lees ook: Ben jij ook situationeel spiritueel? (een fenomeen onder millenials)

De meeste yoga retraites vinden plaats op een mooie plek in de natuur. In de bossen van Drenthe, langs de Zeeuwse kust of op een van de waddeneilanden. De retraites duren tussen een weekend of een hele week. Er is aandacht voor yoga, meditatie en stilte. Je komt weer tot jezelf en laadt weer helemaal op. Gezonde voeding speelt ook een belangrijke rol.

Het fijne van een yoga retraite in Nederland is dat het altijd kan. Zelfs als je het druk hebt, of eigenlijk, juíst als je het druk hebt, is zo’n weekend een aanrader.

Informeer voor retraites eens bij je yoga school of docent of kijk eens bij het aanbod op deze site. Daar vind je retraites in zowel de Randstad als het noorden, oosten en zuiden van het land.

2. Stilte retraite

Ben je de drukte van de stad even zat en wil je je overgeven aan stilte? Dan is een stilte retraite wat voor jou. Deze retraites zijn er in vele vormen. Vaak gaat het samen met yoga, maar de nadruk ligt meer op mediteren en dingen ondernemen in stilte. Zoals een stilte wandeling door het bos op langs het strand.

Lees ook: Wat is spiritualiteit nou eigenlijk? Een heldere uiteenzetting

Wil je wat dieper gaan dan alleen de stilte opzoeken? Tijdens een vipassana wordt er de hele retraite niet gesproken, telefoons zijn uit den boze en ook lezen en schrijven wordt niet gedaan. Kan best heftig zijn, maar het is zeker een mooie ervaring.

3. Wandelen

Wandelen lijkt misschien niet een heel spirituele ervaring. Het doet je misschien vooral denken aan je lunch pauze of als enige mogelijkheid om je vrienden tijdens deze coronaperiode toch even te zien. Toch is wandelen ook een vorm van een spirituele vakantie die je in Nederland goed kunt doen.

Er zijn speciale wandelretraites. Tijdens zo’n retraite wandel je in stilte door de natuur, merk je weer even echt hoe je voeten de grond raken en laat je de elementen van de natuur op je inwerken. Zo’n retraite gaat vaak ook weer samen met meditatie en gezonde voeding.

Lees ook: Wat is het nut van spiritualiteit nou eigenlijk?

Voor een spirituele wandelvakantie hoef je niet per se op retraite. Een pelgrimstocht is ook heel spiritueel. Het Jacobspad loopt door heel Nederland en is een belangrijke aanlooproute naar Santiago de Compostela. Dit pad begint in Groningen. Je kunt het pad ook vanaf Friesland volgen, dan heet het eerste deel het Jabikspaad. Het Hilligenpad is een kortere wandeling door Twente.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️