Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Spiritualiteit 28 jun 2017
Leestijd: 5 minuten

Waarom Amsterdam in 2025 (weer) het spiritueel centrum van de wereld gaat worden

Ondanks de individualisering van de samenleving en de ogenschijnlijk groeiende verdeeldheid in de wereld, stevenen we uiteindelijk af op meer verbroedering. Dat gelooft Maarten van Huijstee, Managing Director van de Inner Peace Conference. Volgens hem is Amsterdam dé plek voor open gesprekken over filosofieën, inzichten en wijsheden van de vele, prachtige tradities die de wereld rijk is: “We zijn al sinds Spinoza een harbour geweest voor openheid. Voor tolerantie, tegen de dogmatiek.” “Individualisering is al lang een grotere maatschappelijke beweging,” legt Maarten ons uit. “Het gaat om jou. Jouw succes en het behalen van je doelen. We hebben altijd het gevoel dat we iets moeten bereiken en dat levert stress op. De cijfers spreken boekdelen als je kijkt naar burn-outklachten, depressie en mensen die obese zijn. Allemaal signalen dat we niet bewust omgaan met onze mind en body. Die onrust zal ons forceren naar binnen te gaan en onszelf te herontdekken. Wie zijn we? En wat willen we? Het zijn juist die fundamentele vragen waaruit een nieuw samenlevingsgevoel gaat komen.”

De populariteit van yoga in het Westen kan daaraan zeker bijdragen, zegt Maarten: “Het gaat ook niet meer om een klein groepje hippies in Amsterdamse zaaltjes, we praten over 1,6 miljoen Nederlanders. Ik denk dat zich daaruit onttrekt dat steeds meer mensen gaan zien hoe dit voor hen kan werken. Vanuit deze enorme groep en vanuit een enorme spirituele beleving die er al is, zullen mensen nieuwe verbindingen ontdekken. Naast bijvoorbeeld yoga, lees je een keer een boekje over de soefi’s in de Islam, een Rumi-gedichtje hier en daar. Of je leest een verhaal over het boeddhisme, of je leest een keer Goethe, of Dante. Zo gaan mensen steeds meer herkennen dat de essentie van al die verschillende tradities exact hetzelfde is. We gaan inzien dat we veel meer gelijkenissen hebben dan dat er verschillen zijn. Ons DNA is voor 99,9% exact hetzelfde. Het levert misschien hier en daar ander pigment op, maar dat is het dan ook. Er zijn natuurlijk wel culturele verschillen, maar dat zijn habits. En daar leren we op een broederlijke manier doorheen kijken. Daar geloof ik in.”

Flow

“Dát is de grote flow, de realisatie van liefde en eenheid,” vervolgt hij zijn idee. “Eigenlijk gaat dat in drie fases, zoals ook de circle of life. In de eerste fase ben je onbewust verbonden. Ik heb twee maanden geleden een dochtertje gekregen, mijn derde kind, en zij is in de volledige overtuiging dat ze één is met haar moeder en de hele wereld. Zij kent niet het ‘individuele zijn’. Vervolgens komt de fase waarin je je bewust gescheiden voelt. Dat is de opbouw van het ego. En in de laatste fase, helaas voor velen pas bij het einde, ben je bewust verbonden. Die loop, die circle of life, is in álle tradities beschreven.”

“Met de Inner Peace Conference willen we een samenkomst zijn die gaat over die bewustzijnsontwikkeling. We zullen spirituele leiders uitnodigen die weten wat inner peace is en anderen kunnen helpen daar te komen, maar die ook vanuit die positie voorbij hun eigen heiliggoed kunnen kijken. Veel leiders doen dat al, denk bijvoorbeeld aan Paus Franciscus. Ook op een politieke manier zullen we meer moeten gaan verbroederen. We zullen opener naar elkaars culturen en ideeën moeten worden. Wij dachten in het Westen ooit dat we de enigen waren die wisten hoe het werkte en dat zijn we gaan rondbazuinen over de hele wereld. Daarmee hebben we zeker mooie dingen gebracht, maar ook een aantal zaken die zacht gezegd niet zo mooi waren. En daarin leren we nu bijvoorbeeld weer van het Oosten.”

Amsterdam als centrum van vrije denkers

Voor zo’n Inner Peace Conference is onze hoofdstad de perfecte plek, aldus Maarten: “Amsterdam is altijd een centrum geweest waar Oost en West bij elkaar kwamen. Als je in de 17e, 18e eeuw een boek wilde publiceren met een open gedachtegoed over een immanente god in plaats van een trancedente god, was Amsterdam dé plek. Hier in Nederland waren de drukkerijtjes die dat boek voor je publiceerden, ergens anders in de wereld werd je kop er afgehakt. Grootse teksten hebben hier voor het eerst het licht gezien. Het zit in de genen, in de roots van de stad om een open blik te houden. We zijn al sinds Spinoza een harbour geweest voor openheid. Voor tolerantie, tegen de dogmatiek.”

En die rol wil hij weer teruggeven aan de stad: “In 2025 bestaat Amsterdam 750 jaar en we hopen dat te kunnen vieren door als Nederland op het wereldtoneel weer die positie te pakken. Om uitnodigend te zijn, om het voorbeeld te geven: hier in deze stad kunnen we open, in vrijheid, in tolerantie met elkaar spreken, over wat we kunnen leren van de mooie kanten in al die tradities. Daar gaan wij met de Inner Peace Conference aan bouwen.”

De Paus in Amsterdam

“We willen grote spirituele leiders uitnodigen, waarbij we vanuit de veelheid aan waardevolle tradities denken. Dit jaar spreekt bijvoorbeeld iemand als Professor Witteveen, oud minister van Financiën en voorman van de Nederlandse tak van de soefi-beweging. Maar ik denk voor de toekomst ook aan Desmond Tutu en Eckhart Tolle. Uit allerlei stromingen willen we mensen uitnodigen. En het liefst bouwen we dat op tot aan Paus Franciscus in 2025. Maar goed, je stuurt niet even een briefje naar het Vaticaan en dan komt ‘ie langs of zo. Dus we kunnen dit niet alleen. Er gaat jaren van voorbereiding aan vooraf. Maar mensen voelen dat dit kan en dat Amsterdam de juiste plek is voor deze beweging en deze openheid. Ik krijg heel veel positieve respons, ook vanuit de Gemeente en andere organisaties die willen meedenken en meewerken. Het verbroedert nú al om dit te organiseren.”

Dit jaar vindt de Inner Peace Conference plaats op 7 en 8 oktober, op verschillende prachtige locaties in Amsterdam. Het hele weekend kun je workshops, lezingen, meditaties en concerten bijwonen. Om zowel je inner peace als inner wisdom te voeden. Speciaal voor Bedrock-lezers is er deze link om tickets te kopen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom Amsterdam in 2025 (weer) het spiritueel centrum van de wereld gaat worden
Sluiten