Rosa Bertram
Rosa Bertram Reizen 1 feb 2020
Leestijd: 6 minuten

Bedrock ontdekt Nederland: op staycation in het duurzaamste hotel van Amsterdam

Onder het mom ‘je hoeft niet naar de andere kant van de wereld te vliegen om tot rust te komen’ speuren we het land af op zoek naar de mooiste en meest rustgevende plekjes van Nederland. Eerder werden we al verliefd op camping Buitenland in Drenthe en ontdekten we vrijhaven Zwier in Vinkeveen, maar dit keer bleven we in eigen stad. We gingen namelijk op heuse ‘staycation’ bij het duurzaamste hotel van de hoofdstad: QO Amsterdam.

Staycation? Yup, it’s a word. Het is een combinatie van ‘stay‘ en ‘vacation‘ en staat voor een vakantie in eigen stad. Op vakantie en thuisblijven tegelijkertijd dus. En toegegeven: ik had nog niet eerder overwogen – ondanks mijn enthousiasme om avontuur dichtbij huis te zoeken – om te logeren op zo’n 20 minuten van huis.

Het leverde dan ook een grappige situatie op toen de receptioniste geïnteresseerd vroeg of we van ver moesten komen. “Valt mee, 20 minuutjes op de fiets,” antwoordde mijn gezelschap serieus, waarna de receptioniste ons even vriendelijk als verward aankeek.

Je kán QO Amsterdam natuurlijk als staycation gebruiken (want: een slimme quick fix om tot rust te komen in de drukte van het stadse leven), maar er zijn genoeg gasten die wél van ver komen. Stiekem een best leuke combinatie!

duurzaamste hotel Amsterdam
Bron: QO Amsterdam

QO Amsterdam

In Amsterdam-Oost, niet ver van de metro-halte Spaklerweg, ligt QO Amsterdam. Een torenhoog nieuw-uitziend gebouw dat maar liefst 21 verdiepingen telt. Tussen een boel andere hoge gebouwen en pal naast het industrieterrein van de Gamma vinden we QO.

We zijn reuze benieuwd. Niet alleen omdat op vakantie gaan in eigen stad een nieuw fenomeen is (en het best bijzonder voelt om een zaterdagavond door te brengen in een buurt waar je doorgaans niet komt), maar ook omdat QO naar eigen zeggen het meest duurzame hotel van Amsterdam is!

Duurzaam

Wat houdt dat in? Om tot het concept van het hotel te komen is luxe (yup, dat is het zeker) gecombineerd met technologie (alleen met een pasje kom je omhoog met de lift), gastvriendelijkheid (de serveersters kwamen inderdaad om de haverklap naar ons toe tijdens het diner) en duurzaamheid.

Lees ook: Bedrock ontdekt Nederland: kamperen bij camping De Lakens in een must

Dat laatste is een belangrijk aspect van het hotel. In het restaurant dat gevestigd is op de begane grond, Persijn, draait bijvoorbeeld alles om lokaal, bewust en duurzaam eten. Kwam dat mij even mooi uit tijdens Veganuary. Daar zo meer over.

Ook in de rest van het hotel vloeit duurzaamheid overal doorheen (zonder dat het overduidelijk in je gezicht wordt gedrukt, ook weleens fijn).

duurzaamste hotel Amsterdam
Bron: QO Amsterdam

Circulair

Circulariteit is een ding bij QO. En niet zo’n beetje ook. Op het dak vind je een gigantische kas waar kruiden, groenten, fruit, garnering en zelfs vis eigenhandig worden gekweekt. Een rondleiding kán, maar alleen op bepaalde tijdstippen, dus check dat even van tevoren.

Water

Dan de energie die wordt gebruikt in het hotel: diep onder de grond van het hotel ligt het energie-opslagsysteem. Zoals gewoonlijk wordt er warm en koud water opgeslagen. Maar nu komt het: het water van het hotel dat in de zomer is opgewarmd, wordt opgeslagen tot het weer nodig is. Wel wordt het uiteraard nog een keer opgewarmd.

Must read: Hoe je uitlegt hoe belangrijk (en echt) klimaatverandering is

Maar dat was niet alles: waterverspilling komt namelijk veel voor bij hotels, en om dat probleem op te lossen is er een grijs-watersysteem ontworpen. Dat werkt als volgt: het water van de douches en wastafels wordt opgeslagen en vervolgens weer gebruikt om de wc’s mee door te spoelen. Hoe slim?

duurzaamste hotel Amsterdam
Bron: QO Amsterdam

De materialen

Je zou het vanaf buiten misschien niet direct zeggen, maar juist de buitenkant is één van de meest duurzame aspecten van het hele hotel. Het is namelijk gemaakt van thermische panelen die zich aanpassen aan het klimaat buiten het hotel. Op die manier bepalen ze (geautomatiseerd) de temperatuur in het hotel. Handig!

Saillant detail: de materialen van het hotel zijn deels tweedehands, zo bestaat het gebouw voor een deel uit oude delen van het voormalige Shell-gebouw. Talking about circularity… 

Leestip: Er is nu een hippiehotel in Silicon Valley (waar je je ziel kunt terugvinden)

duurzaamste hotel Amsterdam
Bron: QO Amsterdam

Dineren bij Persijn

Tot zover duurzaamheid bij QO. Inmiddels is het zaterdagavond, zijn we hongerig en is het rustig in QO Amsterdam. Een prima combinatie, zo ondervonden we. Tafeltjes genoeg om uit te kiezen,. We gaan voor een plekje aan het raam in de hoek, dat voelt toch wat knusser in een redelijk grote ruimte met hoog plafond.

Op het menu staat: een verrassing! 3 gangen met een bijpassend wijnarrangement (fijn, want Dry January sla ik dit jaar met plezier even over). Wel is mijn menu veganistisch en dat van mijn gezelschap vegetarisch.

Local only

Na een verrassende Limburgse (!) prikwijn, worden de bijzondere gerechtjes één voor één uit de open keuken tevoorschijn getoverd. Een voorgerecht met stevig brood, verschillende huisgemaakte dips en wortel verwerkt en weer opgemaakt in de vorm van een heuse wortel. Wortel is sowieso een ingrediënt dat veel terug kwam, want: de gerechten zijn zo lokaal mogelijk bereid.

Een citroentje bij het prikwater was dan ook geen mogelijkheid (citroen komt van te ver weg) en aten we voornamelijk Hollandse knolgroenten, stampot (helemaal vegan) en plantaardige desserts met again: wortel!

Ook leuk: Tof: Bluespoon in Amsterdam maakt nu cocktails van food waste

duurzaamste hotel Amsterdam
Bron: QO Amsterdam

Cocktails op de 21e verdieping

Tevreden trotseerden we even later de lift (met het high tech pasje) naar de 21e verdieping om de cocktails te proeven van de bar Juniper & Kin. Met uitzicht waar je U tegen zegt en een cocktail gemaakt door een leuke, Australische barmeneer neerploffen in een velours zithoek omringt door planten, is geen straf kan ik je vertellen. Wanneer zie je je eigen stad nou vanaf zo’n hoogte?

De bar sloot om 01.00u, maar voor we het wisten was het 03.00u (de cocktails bleven maar met groot plezier door de bar gemaakt worden), en was het echt tijd om te gaan slapen. Heerlijk, in een groot bed ver weg van het geroezemoes van de stad en de Westerkerk die me normaal gesproken liefdevol wakker houden.

duurzaamste hotel Amsterdam
Bron: QO Amsterdam

Slapen in QO Amsterdam

Nu ben ik niet heel ervaren met het slapen in hotels, dus vind ik het al snel luxe, maar de hotelkamer op de 13e voelt aan als minimalistisch, luxe en warm tegelijkertijd. Ik wist tot nu toe niet dat het kon.

Warme lichten (die je kan instellen met de iPad – waarmee je trouwens ook de tv, muziek en temperatuur bestuurt), een houten vloer, natuurlijk licht (waar je vooral overdag baat bij hebt), een regendouche met zwarte tegels en een ‘open badkamer’. Dit is fijn.

duurzaamste hotel Amsterdam
Bron: QO Amsterdam

Je begrijpt: een staycation in QO Amsterdam is zeker voor herhaling vatbaar. Een weekend weg naar Drenthe, Noord-Brabant, Gelderland, Oost-Europa is heerlijk, maar je moet er wél de tijd voor hebben.

Door een nachtje te logeren en in de watten te worden gelegd door de circulaire gastvrijheid van een hotel als QO Amsterdam, voelt het alsof je mijlenver van huis bent, maar sta je zondagmiddag binnen no time weer op je eigen stoep!

Informatie over QO Amsterdam

Amstelvlietstraat 4
1096 GG, Amsterdam
De verschillende kamers, prijzen en aanbiedingen bekijk je via de website

Bedrock ontdekt Nederland

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bedrock ontdekt Nederland: op staycation in het duurzaamste hotel van Amsterdam
Sluiten