Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 24 nov 2018
Leestijd: 5 minuten

Wil je reizen maar heb je weinig tijd? Word zen tijdens een mini-roadtrip naar Frankrijk

Bij Bedrock houden we van een bewust én gelukkig leven. We geloven erin dat de zoektocht naar geluk een reis is waarin je onderweg eindeloos veel leert en waarvan je mag genieten. En soms gebeurt dat júist buiten je comfortzone. Van verre reizen tot een paar dagen weg: de wereld zit vol met plekken waar je helemaal tot rust komt, ongerepte natuur en ontelbare verrassingen. Daarom delen in Bedrock Travel de fijnste manieren om te reizen: voor jou en de wereld. 

Maar niet iedereen heeft de tijd en het geld om nieuwe werelddelen te ontdekken en exotische reizen te maken. En gelukkig is dat ook nergens voor nodig, want mooie en inspirerende plekken vind je overal: ook dichtbij huis.

In de buurt op vakantie

Voor wie niet veel vakantiedagen meer over heeft of gewoon even weg wilt van de drukte van de stad: dit is een perfecte getaway om de natuur niet ver van Nederland te verkennen. Met een oude bus en een vriendin in de aanslag vertrok ik daarom richting Noord-Frankrijk.

In principe heb je niet meer nodig dan zo’n 5 dagen om het prachtige Noord-Frankrijk (deels) te bewonderen. Maar hoe doe je dat zonder al te veel tijd kwijt te zijn en toch tot rust te komen?

https://www.bedrock.nl/reis-vibe-in-huis-zonder-reizen/

Combineer natuur met een citytrip

Stel, je besluit 4 of 5 dagen weg te gaan, dan kan je ervoor kiezen om een citytrip te combineren met een paar dagen in de natuur. Helemaal in de herfst, lente of winter is dit handig omdat 5 dagen doorbrengen in de natuur wat enthousiast (lees: ijskoud) is.

Om optimaal van je vrije tijd te genieten, is het meest praktische vervoer een auto. Op deze manier ben je mobiel, flexibel en als je een ruime auto of zelfs een camperbusje hebt (deze kan je huren), kan het ook fungeren als je onderkomen, dat scheelt in de kosten en staat gegarandeerd voor extra avontuur. Verder heb je tenminste nodig: een kleine dosis enthousiasme en een open mindset.

Citytrip: Antwerpen en Parijs

Bretagne heeft een heuvelachtig landschap, grenst aan de wilde zee met hoge kliffen, telt duizenden kastelen, bloemenvelden, heerlijke bakkerijen en eindeloze schattige Franse dorpjes. Het is zo’n 10 uur rijden dus dat kan je mooi opdelen in stukjes met Antwerpen als eerste bestemming. Het ligt maar op een paar uur rijden van Nederland (uiteraard afhankelijk van waar je vandaan komt) en is daarom perfect als je aan het einde van de dag wilt vertrekken. Ga je met de trein? Ook dan is Antwerpen is hartstikke goed en snel bereikbaar.

meisje in bloemenveld
Bibian Bingen

Parijs ligt en route en is een handige en vooral leuke tussenstop nummer 2. Zowel met de auto als met de trein is de Franse hoofdstad makkelijk te bereiken. Eenmaal in de stad aangekomen, kan je rekenen op het supersonische openbaar vervoer dat altijd gaat en je naar alle uithoeken en hotspots van de stad brengt. Geniet een nacht en een dag van Franse kazen, wijnen, romantische buurtjes en kunst.

Accommodatietip: AirBnB biedt een goede uitkomst als je als local in een stad wilt leven en niet je je niet al te veel een toerist wilt voelen. Door in het huis van een ander te verblijven, krijg je vaak de leukste en minst toeristische tips en heb je de mogelijkheid om thuis te koken of lekker uit te rusten. Wat soms nóg leuker is, is om te uit te zoeken of je vrienden of bekenden hebt in de betreffende stad en te vragen of je daar mag logeren. Een goede manier om de vriend(in) weer eens op te zoeken en te leven als een local.

De natuur in: Normandië en Bretagne

Na de 2-daagse stedentrip is het tijd de natuur in de trekken, wat iets lastiger wordt als je geen eigen vervoer hebt. Tenzij je al precies weet welke dorpjes of steden je wilt zien en er (direct) openbaar vervoer naartoe rijdt. Aan de Noord-West kust van Frankrijk ligt Normandië, een must go zijn de kustplaatjes Étretat en Mont Saint Michel. In dit eerste dorpje is nét na de zomers bijna niemand te vinden. Hoge rosten steken uit de zee en surfers genieten van de inrollende golven. Mont Saint Michel is een dorpje op een grote rots dat vroeger bij eb niet bereikbaar was maar inmiddels door een brug wel.

Op maar een paar uur rijden ligt de regio Bretagne, een prachtig gebied dat bekend staat om haar adembenemende landschappen en wilde kust. Het kleine dorpje Cap Fréhel is handige tussenstop en biedt een eindeloos uitzicht over de blauwe zee.

Must read: Waarom natuur een mens zo gelukkig maakt

Slapen deden we op dag 3 in Saint Malo, nóg een mooi kustdorpje. Hier keerde het idee van ‘lekker-vrij-reizen-in-een-busje’ tegen ons. Toen we ‘s avonds in het donker de auto parkeerde om te overnachten, werden we doodsbang omdat we geritsel in de bosjes hoorden. Lekker dan, we besloten een andere plek te vinden, nog steeds een beetje bang. Met Perros-Guirec als eindbestemming toeften we verder. Een klim over de rotsen, diepe (en leerzame) gesprekken in de auto en verbazingwekkend veel vriendelijke Fransen: het was een mooie laatste dag om weer rechtsomkeert te maken en terug naar Nederland te rijden.

Simpliciteit maakt gelukkig

Mijn zen-gehalte was na dag 4 zó hoog, dat het me niets uitmaakte dat we al een paar dagen niet gedoucht hadden. Het was heerlijk om je enkel zorgen te maken om een slaapplek en genoeg eten (wat overigens ook een keer misging, maar dat terzijde gelaten). De simpele koffie op het mini-forhuis in de ochtend was het geluksmomentje van de dag en daar vallen de ingewikkelde soja lattes uit de stad in het niet bij. Soms hebben we juist simpliciteit nodig om gelukkig te zijn.

busje op klif
Bibian Bingen

Liever niet met de auto?

Reizen met een auto biedt je veel vrijheid, maar er zijn genoeg andere opties om je te verplaatsen. In Europa kan je makkelijk gebruik maken treinen en bussen. Vind je het niet duurzaam om de auto te pakken en ben je in voor avontuur? Dan kan je carpoolen door te liften (hoewel je nooit zeker bent van een ritje) of met iemand mee te rijden via Blablacar. Mensen bieden dan een plekje in een auto aan van A naar B voor een paar tientjes.

Benieuwd naar meer info over reizen?

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️