Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Psyche 9 dec 2020
Leestijd: 4 minuten

10 dingen die je vandaag nog kan doen om je beter te voelen

Op een meer mindful manier met de wereld omgaan, je leven vanuit een ander perspectief bekijken en doen wat je écht belangrijk vindt. Eerder schreven we hoe je je beter kan voelen als je deze 3 levensstrategieën zou toepassen. Hoewel de strategieën effectief zijn, zijn ze niet 1-2-3 toe te gebruiken. Deze 10 simpele dingen gelukkig wel. Dit zijn 10 dingen die je vandaag nog kunt doen om je beter te voelen.

Een instant geluksbooster waar je geen bergen werk voor hoeft te verzetten. Dit zijn 10 van onze favoriete dingen die je kunt doen om jezelf direct een stukje beter te voelen voor als je even een k*tdag hebt (wat overigens prima mag!).

1. Ga naar buiten

Een wandeling in de buitenlucht kan je mentale welzijn een flinke boost geven. Niet vreemd dat Schotse dokters sinds kort een wandeling in de natuur voorschrijven als medicijn.

2. Doe je gordijnen open

Het is aangeraden om elke dag even een wandelingetje te maken, maar dat lukt niet iedereen. Helemaal niet als je een baaldag hebt. Voor hen is het advies: doe de gordijnen open. Op die manier maak je toch de verbinding met de buitenwereld.

3. Ga dansen

Zet de muziek lekker hard en dans erop los. Lekker bewegen op muziek kan je ontzettend gelukkig maken.

Meer hierover: Ecstatic Dance: we horen het steeds vaker, maar wat is het precies?

4. Mediteer

We blijven het zeggen, maar mediteren werkt bewezen positief! Als je 5 minuten per dag de tijd neemt om op je adem te focussen, zal je je vruchten op de lange termijn plukken, maar ook op korte termijn kun je je een stuk beter voelen.

Must read: Breath in and out: 7 natuurlijke remedies tegen stress

5. Begroet de buschauffeur

Uit een recent onderzoek blijkt dat het begroeten van de buschauffeur je kan voorzien van een instant geluksbooster.

Op een vriendelijke manier omgaan met vreemden heeft dus niet alleen een positief effect op de ander; het kan direct invloed hebben op jouw geluk. Twee vliegen in één klap.

6. Doe iets voor een ander

Het helpen van andere mensen kan jezelf ongelofelijk gelukkig maken. Zo’n random act of kindness heeft namelijk niet alleen een positief effect op degene waar je iets voor doet, het maakt jou dus ook meteen een stuk gelukkiger.

7.  Neem een douche

Hoe lekker is dat? Jezelf beter voelen terwijl je gewoon onder de douche staat. Volgens een recent onderzoek blijkt dat als je ’s ochtends lekker doucht je vanzelf gelukkiger wordt.

Misschien is het net iets minder lekker, maar koud douchen is nóg beter voor je mentale gezondheid. Volgens verschillende onderzoeken blijkt dat een koude douche goed is voor je welzijn en zelfs kan helpen bij het tegengaan van depressies.

8. Geef geld uit (maar niet aan jezelf)

Als je niet lekker in je vel zit, is het verleidelijk om het web af te speuren en van alles te kopen, maar dat kun je beter niet doen. Koop juist iets voor een ander.

Lees ook: De duurzame kerstcadeaus van 2020: 7 x onze favoriete gifts

Bij een onderzoek uit 2008 kregen 46 vrijwilligers een envelop met geld. De helft moest spullen voor zichzelf kopen, terwijl de andere helft spullen voor iemand anders moest kopen. Wat bleek: de tweede helft voelde zich een stuk gelukkiger.

9. Probeer meer te lachen

Verrassing: lachen maakt gelukkig. Hoe zit dat precies? Als we lachen – ook al doen we alsof -, komen er in onze hersenen hormonen vrij die ons gelukkiger maken, denk aan dopamine, serotonine en endorfine.

Dopamine zorgt voor tevredenheid, serotonine werkt als een antidepressivum en endorfine werkt als een pijnstiller. Al deze stoffen beginnen dus gratis voor ons te werken als je gewoon even lacht.

10. Gratitude journaling

Dankbaarheid wordt gezien als één van de belangrijkste sleutels naar een gelukkiger leven. Wanneer je dankbaarheid beheerst, zul je sneller focussen op de positieve dingen die het leven je kan bieden en minder bezig zijn met het negatieve.

Een makkelijke manier om je dankbaarheid te trainen is via gratitude journaling. Je pakt een pen en papier en schrijft 3 keer per week 10 dingen op waar je dankbaar voor bent. Het mag alles zijn: van de mensen om je heen, tot de geur van koffie.

Lees ook: Zo kun je dagelijks een dankboek bijhouden (echt, probeer dit weekend te beginnen)

In het begin zal het misschien wat onwennig zijn om je gratitude op te schrijven, maar na een tijdje ga je vanzelf inzien waar je écht dankbaar voor kan zijn. Zo schrijf ik bijvoorbeeld al anderhalf jaar elke dag minstens één ding op waar ik dankbaar voor was die dag. Vandaag schrijf ik over het huisgemaakte croissantje dat ik vanochtend als ontbijt had. Misschien heel simpel, maar het maakte me behoorlijk gelukkig.

Voel je je vandaag down? Probeer dan een van deze 10 dingen, hopelijk voel je je dan snel weer helemaal beter.

Meer lezen over je beter voelen:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️