Sebastiaan Ratha
Sebastiaan Ratha Psyche 9 dec 2020
Leestijd: 7 minuten

Beter kiezen: hoe doe je dat en wat levert het je op?

Kiezen voor wat we willen is voor velen van ons een flinke uitdaging. Ouders, vrienden, partners, kinderen of de loop van het leven zitten ons in de weg. Ze belemmeren ons om onze eigen keuzes te maken of überhaupt te kiezen. Zonde, want als je bewust je keuzes maakt, ligt geluk voor het grijpen.

Kies jij?

Heb je er ooit over nagedacht hoe jij in het leven staat als het om keuzes maken gaat? Kies jij alles in het leven of gebeurt het leven jou? Waarschijnlijk kun je, net als de meeste mensen, zeggen dat jij zelf je vrienden, werk en partner hebt gekozen.

Als je deze lijn doortrekt, kom je bij vragen als: kies je ook je succes, je gezondheid en je geluk? Hier wordt een volmondige ‘ja’ al een stuk lastiger. Meer een ‘ja, maar’. En juist die ‘maar’ is een gemiste kans voor een gelukkiger leven.

Of overkomt het leven jou?

Het andere uiterste is de overtuiging dat alles jou overkomt en je zelf niets kunt kiezen. Een perspectief waarvan je het gelijk benauwd krijgt, toch? Een machteloze positie, die je gevangen zet in je eigen leven.

Lees ook: Hoe de keuzes van je ouders invloed hebben op jouw liefdesleven

Het werkt dus bevrijdend om zelf alles te kunnen kiezen. Dat werkelijk alles in jouw leven, zowel direct als indirect, door jou gekozen wordt. Zou het daarom niet interessant zijn om deze overtuiging tijdelijk aan te nemen en vervolgens proefondervindelijk te bepalen in hoeverre dit voor jou waar is?

Beter kiezen, hoe dan?

Jij, en jij alleen, kiest jouw leven met alles wat daarbij hoort. Een perspectief dat je gelijk een gevoel van ruimte en vrijheid laat ervaren. Waarin alles mogelijk is. Maar goed, de praktijk is toch wat ingewikkelder dan een conclusie op een zilveren schaal gepresenteerd krijgen.

Dus hoe doe je dat nou, beter kiezen?

Vanuit de juiste intentie

Wat is de drijvende kracht achter jouw keuzes? Liefde of angst? Overvloed of tekort? Samen of alleen? De intenties achter jouw keuzes, bepalen de bril waarmee jij de mogelijkheden die je hebt waarneemt en hebben daarom een grote impact op hoe je jouw leven vormgeeft.

Ook interessant: Don’t do it! 6 levenskeuzes waar je spijt van zou kunnen krijgen

Alleen wanneer je absolute verantwoordelijkheid neemt voor je leven, kun je de regie nemen. Dus geen smoesjes, al jouw keuzes tezamen resulteren in jouw leven. Ben jij in staat om vanuit liefde te kiezen? En ben je je bewust wanneer je dit nog niet zo goed lukt?

Met onverdeelde aandacht

Bewust kiezen kan alleen als je doorhebt dat er een keuze gemaakt kan worden. Oplettend het moment beleven om je bewust te worden van de keuzeopties en om je eigen emoties waar te nemen. Ben je bang of boos? Ben je rustig en heb je je aandacht erbij?

Neem de tijd en ruimte die jij nodig hebt om een goede keuze te maken. We zijn namelijk gewend om meteen te reageren op vragen, appjes en uitnodigingen. Maar voordat je op de automatische piloot antwoord geeft, kun je jezelf eerst vragen: heb ik hier zin in? Wil ik dit wel? Is dit goed voor mij?

In lijn met je intuïtie

Tot slot, intuïtie. Onderschat de kracht van je eigen intuïtie niet! Een grote bron van kennis, omdat je veel meer weet dan je denkt. Iedereen heeft het in zich om te kunnen voelen of de keuze die gemaakt gaat worden goed voor je is of niet. De uitdaging is om tijd en ruimte te durven maken om ernaar te luisteren.

Ook interessant: Voor jezelf beginnen? Leer ondernemen vanuit intuïtie in plaats van vanuit ratio

Bovendien vergt durven varen op je intuïtie lef en heel veel oefening. Door je brein minder dominant aan het stuur te zetten en meer ruimte te bieden aan je intuïtie, controleer je minder en ervaar je dat dingen vanzelf gaan.

Een vergelijking met surfen is hier treffend. Als je te veel nadenkt, dan is de kans groot dat je balans mist en het niet lukt. Maar wanneer je op gevoel een golf pakt, dan levert je dat een prachtig moment van moeiteloos geluk op.

De valkuilen ego en angst

Ook al is de intentie er, ben je erbij met je aandacht en luister je naar je intuïtie: er blijven valkuilen op de weg naar beter kiezen en gelukkiger leven. Dat zijn je ego en angst. Raadgevers die heel vertrouwd voelen, maar waar je maar beter niet naar kunt luisteren.

Herken je ego

Je ego heeft lang niet altijd het beste voor met jou en je intuïtie. Je ego wil gestreeld worden. Dus als jij en je intuïtie het liefst kiezen voor iets dat sociaal niet wenselijk is, heeft je ego het lastig. Het is voor jou dan wel de beste keuze, maar je ego vindt het niks en zal dit niet onder stoelen of banken steken.

Een voorbeeld, je bent happy op je werk, maar je collega, voor wie je echt niet onderdoet, krijgt ineens een promotie. Dit heeft niks te maken met de kwaliteit van jouw leven, maar je ego kan hier parten spelen. Lukt het je om onvoorwaardelijk blij te zijn voor je collega? Of voel je je tekort gedaan?

Laat angst los

Angst is een verlammende schaduw die ieder voor zich onder ogen moet komen. Hoe zwaar de weg ernaar toe ook mag zijn, uiteindelijk heeft iedereen de keuze om te beseffen dat angst een zelfgecreëerde illusie is. Door angst los te laten ontstaat er ruimte voor persoonlijk leiderschap. Het mag er nog steeds zijn, maar het bepaalt niet meer de keuze die je maakt.

Ook interessant: Deze expert deelt nieuwe inzichten over de oorzaken van depressie en angst

Zou je bijvoorbeeld ervoor durven kiezen om je goed betaalde baan op te zeggen en iets te gaan doen waar je staart van gaat kwispelen? Of houdt de angst voor mislukking je tegen? Het gaat er niet om wat je kiest, maar enkel om de intentie en de aandacht waarmee de keuze genomen wordt.

Als je bijvoorbeeld de kostwinner bent van je gezin en je stabiliteit belangrijker vindt dan zelfexpressie op werk, dan kan het zo zijn dat de zekerheid van een inkomen de doorslaggevende factor is. Het cruciale verschil is dat deze keuze niet is genomen uit angst.

Wat levert beter kiezen je op?

Zelf alles kiezen geeft het ultieme gevoel van kracht. Jij hebt de macht over jouw leven. Hoe meer je dit inziet en ernaar gaat handelen, hoe meer het ook zo is. Als je meer verantwoordelijkheid neemt voor je eigen keuzes, stel je jezelf in staat om steeds meer je eigen leven en daarmee geluk te creëren.

Als beter kiezen je lukt dan ga je ontegenzeggelijk groeien. Je ondervindt dat als jij kiest voor wat je graag wilt, je dat lukt en dat anderen met jou meebewegen. Deze positieve ervaring geeft je het vertrouwen dit te blijven doen.

Lees ook: Streng voor jezelf? Zo leer je omgaan met fouten maken (en 3 handige tips)

Tuurlijk, soms gaan dingen anders dan verwacht, maar juist daar leer je van. Geluk ervaren draait minder om de afwezigheid van tegenslagen, dan om het vermogen goed met tegenslagen om te gaan.

Voel de flow

Je zult merken dat wanneer jij goede keuzes voor jezelf maakt, de positieve ervaringen zich opstapelen. Je komt in flow. Een abstract woord, maar het is precies de ervaring die het weerspiegelt. Alles lijkt vanzelf te gaan. Zelfs zo erg dat je je afvraagt of het niet te makkelijk gaat.

Dat is dus niet het geval. Dit is juist hoe het zou ‘moeten’ zijn. Als je echt naar je intuïtie luistert, deze bron van wijsheid volledig aanboort, hoef je keuzes nauwelijks meer te overdenken. Je voelt wat goed voor je is en gaat mee op de positieve flow van het leven. Jouw leven.

Geniet ervan!

Get in the vibe:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️