Monique van den Boomen
Monique van den Boomen Psyche 26 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

Don’t do it! 6 levenskeuzes waar je spijt van zou kunnen krijgen

Stel, je kijkt over 10 jaar terug: wat zou je dan willen dat je aan je jongere zelf had kunnen vertellen? Welke levenslessen zou je aan jezelf mee willen geven? Vraag jezelf eens af of je schuldig bent aan een van de onderstaande dingen. Nu is het nog niet te laat om er iets aan te veranderen…

Je voordoen als iemand die je niet bent

Jezelf voordoen als een ander kost je energie. Wanneer je jezelf gedraagt als iemand die je niet bent neem je een krampachtige, kunstmatige rol aan. Vaak neem je die rol aan omdat je wil dat anderen je accepteren. Maar waarom zou je? Jezelf zijn kost de minste moeite en levert het meeste op. En mensen die je niet accepteren als je jezelf bent, zijn de moeite niet waard.

Anderen je leven voor je laten bepalen

Laat anderen niet beslissen over je leven. Jij weet zelf het beste wat je wil en anderen adviseren alleen maar wat zij zouden doen. Als je doet wat zij zeggen, krijg je wat zij krijgen. Is dat wat je wilt? Ga in plaats daarvan je eigen weg, jij weet zelf het beste wat goed voelt. Niets mis met goed bedoeld advies trouwens, maar blijf altijd trouw aan jezelf.

Meer tijd online doorbrengen dan offline

Facebook checken terwijl je op straat loopt, je favoriete serie bingewatchen terwijl je ook tijd buiten door kunt brengen en tijdens een lunch met vriendinnen druk bezig zijn met de perfecte filter voor de net genomen Instagram-foto… We brengen allemaal zoveel tijd online door dat we soms vergeten dat we offline ook nog een leven hebben. Stop die telefoon eens weg en geniet van alles om je heen.

Lees ook: Klaar voor een digital detox? Deze tips slepen je er doorheen (het is het zó waard)

Negatieve personen in je leven houden

Waarom zou je omgaan met mensen die alleen maar negativiteit in je leven brengen en je hierdoor alleen maar slechter laten voelen? Hoeveel beter zou je je voelen als je geen contact meer met ze had? Als het lukt, probeer er dan met die betreffende persoon over te praten. Anders is het beter om een stapje terug te doen en minder tijd en energie in deze persoon te investeren.

Te veel bezig zijn met morgen

Breng je zelf eens terug naar het hier en nu. Wanneer je continue wil dat de dag voorbij is, liever ergens anders wil zijn of niet kunt wachten tot je weer in bed ligt, moet je jezelf misschien afvragen of je wel echt doet wat je leuk vindt. Doe waar je gelukkig van wordt. Leef vandaag en niet in de toekomst.

Alles maar blijven overpeinzen

Gedachten die maar niet ophouden en een gebeurtenis over en over in je hoofd af blijven spelen. Wat als je het anders had aangepakt? Stop. Vaak gaat dit je niet helpen en zorgt het alleen maar voor stress. Focus je op je ademhaling en probeer het te laten gaan. Je kunt er nu toch niets meer aan veranderen. Wanneer je alles maar blijft overdenken, word je alleen maar ongelukkig.

Meer lezen
Stop met fastforwarden! Zo kom je weer terug in het nu. En een boodschap voor piekeraars: waarom nadenken nooit levensproblemen oplost.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️