Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Planeet 26 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

Deze invloed heeft de maan op het gedrag van planten en dieren

Voel je je weleens anders wanneer het volle maan is? Slaap je bijvoorbeeld slechter of heb je last van een onverklaarbare hoofdpijn? De maan heeft niet alleen effect mensen; de hele natuur wordt er door beïnvloed. Hoe zit dat precies?

Je hebt vast weleens een avondwandeling gemaakt onder de volle maan en gemerkt hoeveel je ineens kon zien. De enorme hoeveelheid licht van een volle maan zorgt er ook voor dat dieren anders reageren.

Dieren en de volle maan

Voor sommige dieren is een heldere nacht nadelig, terwijl het voor andere dieren juist heel voordelig kan zijn. Zo kunnen roofdieren een stuk beter jagen en loopt een prooi juist extra gevaar. Daarom passen de dieren hun tactieken rond volle maan aan.

Normaalgesproken markeert een mannetjes das zijn territorium om vrouwtjes te lokken. Maar rond de volle maan doet hij dit een stuk minder. Tijdens de volle maan heeft de das namelijk geen tijd om te paren. Door het licht wordt het te opvallend en loopt hij extra gevaar. Verstandig wacht hij op de nieuwe maan waarna hij zijn territorium weer volop markeert. Better safe than sorry.

Lees ook: Volle maan versus nieuwe maan: wat is het verschil?

Ook pissebedden passen zich aan. Omdat ze weten dat ze waarschijnlijk meer prooien vangen in een heldere nacht, graven ze rond de volle maan een diepere kuil om hun eten in te bewaren. Hoe slim?

Sommige uilen worden ook een stuk actiever rond de volle maan. Zo maakt de Eurazische oehoe energiekere paringsoproepen en loopt hij meer te pronken met zijn veren. Dit komt doordat de veren beter te zien zijn in het licht van de heldere maan, wat natuurlijk de interesse trekt van de vrouwtjesuilen.

Hoe planten reageren op de volle maan

Niet alleen dieren passen hun overlevings- en paringsstrategieën aan op de maancyclus, sommige planten doen het ook. Zo laat de Ephedra foeminea (ook wel zeedruif) zich alleen bestuiven tijdens de volle maan in juli. Hoe de plant dit kan registreren wordt nog onderzocht, maar het is in ieder geval bijzonder.

Ook is er zoiets als de maankalender voor het planten van planten. Dit komt doordat planten hun wortelstelsel het best ontwikkelen tijdens de dalende maan.

Ook zouden planten die vlak voor de volle maan kiemen beter zijn, omdat ze meer sap zouden bevatten. Je planten kun je volgens de maankalender het beste planten en snoeien tijdens de dalende maan.

Lees ook: Wanneer is het volle maan en wat is de invloed ervan?

Zoals je ziet heeft de maan ook invloed op dieren en planten. Waarom dieren en planten zo reageren wordt vaak nog onderzocht, maar dat hun gedrag daadwerkelijk aanpast valt niet te ontkennen.

En voor mensen geldt: als de maan invloed heeft op het water, waarom dan niet op een mens dat bestaat voor ruim 70 procent uit water? Food for thought…

Lees meer over de maan:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️