Maannomade
Maannomade Spiritualiteit 3 apr 2020
Leestijd: 8 minuten

Leef mee met de verschillende fases van de maan (zo doe je dat)

In ons drukke leven verliezen we de connectie met ons natuurlijk ritme snel. We gaan aan de anticonceptiepil om onze  menstruatiecyclus te onderdrukken en gaan detoxen als antwoord op verslavende middelen om ons heen (suiker!). Ook het natuurlijk maanritme wordt onderdrukt door de straatlichten, je telefoon en de lichten die je binnen aandoet. Hoe vaak zie je de maan nou door alle gebouwen om je heen? De maan heeft veel meer invloed dan wij denken, dus laten we eens op haar energie in duiken.

Het is makkelijk om je te laten meevoeren door de drukte om je heen en je natuurlijke roots te verliezen, maar de maan kan je weer helpen om te aarden. En aarden klinkt zweverig, maar is niets meer dan weer even tot jezelf te komen.

Probeer eens een maand om in het maanritme te leven! Het is perfect om je doelen te kickstarten of om eens in een nieuw ritme te komen. Nou ja, nieuw. Het maanritme is al eeuwenoud. We gaan de verschillende stadia van de maan af en geven steeds een voorbeeld!

Nieuwe maan

Het startpunt van de nieuwe maancyclus. Als je tijdens een nieuwe maan omhoog zou kijken, zou je haar bijna niet zien. De maan is donker en nauwelijks zichtbaar omdat zij geen licht geeft meer om te reflecteren.

Deze letterlijke schone lei is niet alleen voor de maan een nieuwe start, maar ook jij kan haar energie gebruiken om nieuwe intenties te starten. Zie het als een nieuw zaadje dat je mag planten.

De schone lei mag jij nog helemaal zelf gaan invullen, dus perfect om na te denken over jouw reis. Hoe geef jij jouw leven kleur? Besteed bewust aandacht aan nieuwe intenties, dromen, wensen of nieuwe projecten waar je mee aan de slag wilt gaan.

Voorbeeld: jouw voornemen was om in 2020 vegan uit te proberen. Januari ging niet heel lekker, zeker met al die borrels en feestjes om iedereen weer te spreken. Met nieuwe maan besluit je om je nu echt aan een vegan maand te houden. Je schrijft het bijvoorbeeld in je agenda, vertelt het aan de mensen om je heen en checkt alvast fancy recepten om het uit te proberen. Hallo Pinterest!

Ook leuk: TADA: dit is dé niet-zweverige jaarhoroscoop van 2020

Wassende maan

Na de nieuwe maan krijgt de maan steeds meer kracht en neemt ze toe in licht. We zien haar steeds groter worden aan de hemel. Perfecte tijd om voor te bereiden en zelfs de eerste meters al te maken.

Deze periode draait om groeien, werken aan je intentie en letterlijk werk er van maken. Het zaadje dat je geplant hebt, moet nu groeien. Besteed aandacht aan je intenties, blader regelmatig nog terug naar je idee en denk aan de wens die je toen voor je had.

Voorbeeld: je checkt de maan en ziet dat ze weer toeneemt aan maanlicht. Je ziet een heel klein C’tje ontstaan die steeds groter wordt. Door die fijne recepten die je hebt gevonden, zit je helemaal in de vegan flow. Dit gaat goed!

Eerste kwartier

Je zal waarschijnlijk tegen weerstand aanlopen, het gevoel hebben dat het niet mee zit of er even door heen zit. Het zaadje dat je geplant hebt, gaat groeien en heeft het niet makkelijk met de wind en vervelende insecten die hem zo nu en dan lastig vallen.

Vooral rondom het eerste kwartier, wanneer de maan voor een kwart verlicht wordt, kan het voelen alsof je wordt tegengehouden. Hoort er allemaal bij. Schakel terug en maak beslissingen. Probeer je niet te veel af te laten leiden, hobbels horen bij de reis ?

Voorbeeld: ah helaas. Er kwam een spontane borrel tussendoor of je ontdekte dat er toch een beetje boter in je eten zat of je was stiekem best moe en liet thuisbezorgen. Je baalt maar weet dat het menselijk is. Als het zo makkelijk was, had je dit natuurlijk allang volgehouden! Volgende keer beter.

Must read: Matchen jullie sterrenbeelden? Zo gebruik je astrologie om je relatie te verbeteren

Wassende maan

Na de obstakels die je rond eerste kwartier bent tegengekomen, is het tijd voor verfijning. Het geplante zaadje is groter en sterker geworden en kan zo alles aan! Ga na waar je tegenaan liep en bedenk hoe je dit kan voorkomen. Met een beetje afstellen kan je zo weer verder!

Voorbeeld: je hebt je herpakt. Mensen bij wie je gaat eten, heb je op de hoogte gesteld en je checkt nu extra goed of de producten die je koopt volledig vegan zijn. Voor de zekerheid sla je wat in en kook je een aantal dagen voor zodat je wat kliekjes hebt staan voor cravings of als je te moe bent om te koken.

Volle maan

Het hoogtepunt van de cyclus. Het geplante zaadje is aan het bloeien! Tijdens volle maan wordt de maan volledig belicht door de zon en is dat tot een einde gekomen. De volle maan staat voor het bereiken van een hoogtepunt. Een goede periode om terug te kijken naar dingen die je los moet laten.

Lees ook: De energie van de maan: zo werk je ermee

Welke gewoonte heeft je tegengehouden? Welke personen gaven je veel negativiteit? Volle maan staat voor loslaten, ga dus journallen en schrijf op wat je wilt loslaten. Tijdens volle maan ervaren we sterkere emoties dus ook perfect om te checken hoe het op dit moment met jou gaat. Is er onbalans waar je aan moet werken? Welke emoties zijn sterk en waar komen deze vandaan?

Voorbeeld: pfoe! Slechte nachten hebben je uit je ritme gehaald en je zit niet helemaal lekker in je vel. Het wordt allemaal een beetje veel. Het was pittiger dan gedacht, maar je weet wel dat het de moeite waard is. Je begint lekkerder in je vel te zitten en eigenlijk valt het allemaal best mee. Het levert in ieder geval veel op, al is het alleen maar naar het milieu toe. Thank god dat je de kliekjes nog hebt…

Afnemende maan

Na de volle maan neemt het maanlicht voorzichtig af. Deze afnemende energie helpt ons om in rustiger vaarwater te komen. Jouw gebloeide zaadje laat haar bladeren vallen en maakt zich klaar om nieuwe zaadjes te planten. Deze periode draait echt om afronding van de laatste loodjes, bij te stellen waar nodig en je klaar te maken voor de nieuwe start tijdens nieuwe maan!

Wees dankbaar voor wat je tot nu toe al hebt bereikt en keer naar binnen. Slow down is het antwoord!

Voorbeeld: je hebt gemerkt dat de plotse overstap naar volledig vegan toch best heftig was. Maar ondanks dat ben je wel trots dat je het lang hebt volgehouden. Een enkele keer gecheat maar toch zeker 80 procent volle kracht gegaan. Je laat de teugels vieren en vindt dat de 80/20 verdeling best prima is.

Laatste kwartier

Tijdens het laatste kwartier is opnieuw de maan voor een kwart verlicht, maar nu het andere kwart. De zaadjes zijn aan het volgroeien en zijn bijna klaar!

De afnemende maan hielp ons om los te laten en na de soms heftige volle maan energie om weer even op adem te komen. Tijdens het laatste kwartier is er tijd om knopen door te hakken. Met enkele dagen maken we ons klaar voor de nieuwe maan en dan wil je echt geen afgeraffelde dingen meer hebben lopen.

Ook interessant: Wetenschapper én astrologe: een interview met Bedrock’s astrologe Maannomade

Dit betekent natuurlijk niet dat dit project of intentie dan volledig klaar is, maar juist dat je even afstand neemt om straks vol goede moed weer mee aan de slag te gaan. Of met een totaal nieuw project of intentie natuurlijk!

Voorbeeld: tijd om iets rustiger aan te doen. Oké. 80/20 was vrij optimistisch en stiekem werd het toch meer richting 70 procent vegan, 30 procent vegetarisch/stiekem een kippetje. Als nog heb je je er goed aan gehouden en stiekem ben je best blij dat je het hebt gedaan. Het gaat om de intentie want nieuwe gewoonten leer je echt niet zomaar.

Donkere maan

Vlak voor de nieuwe maan verliest de maan steeds meer licht en wordt steeds donkerder. De maanenergie is nu op haar zwakst en geeft een zwaar gevoel. Jouw plantje is nu helemaal verwelkt en dropt haar zaadjes in de grond.

In deze donkere periode is het perfect om het rustiger aan te doen, om letterlijk halt te roepen en jezelf tijd gunnen. De donkere maan helpt je om naar binnen te keren, om jouw energie te gebruiken om dieper te duiken naar de emoties en gedachten die je onderdrukt. Besteed aandacht aan de energie die je met je meedraagt en weet dat het echt oké is om nee te zeggen. Maak je klaar voor de nieuwe maan die komen gaat!

Voorbeeld: je had een terugval, was enkele dagen op pad en was even je vegan periode vergeten. Want hallo, je hebt al druk zat. De vermoeidheid kikt in en je laat je intentie los. Nu tijd om even weer je eigen balans te vinden. Het draait allemaal om balans en op pure vermoeidheid is nog nooit een project draaiend gehouden. Tijdens de volgende nieuwe maan kan je het gaan perfectioneren!

Als je rekening houdt met de natuurlijke cyclus van de maan, kan je het jezelf een stuk makkelijker maken. Misschien heb je net wat extra rust of juist dat zetje in je rug nodig. Kijk naar de maan en beweeg mee!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️