Tessa Ham
Tessa Ham Spiritualiteit 11 nov 2019
Leestijd: 6 minuten

Wetenschapper én astrologe: een interview met Bedrock’s astrologe Maannomade

Bedrock’s astrologe Maannomade houdt ons wekelijks op de hoogte van de astro-agenda en leert ons daarnaast alles over moderne astrologie, zonder al dat zweverige gedoe. Extra bijzonder vinden we dat de astrologe ook nog een fulltime baan heeft in de wetenschap. Tijd om meer te weten te komen van de Maannomade, die eigenlijk als Priscilla door het leven gaat.

Want hoe raak je als wetenschapper verwikkelt in de astrologie? Zijn die twee niet uitersten van elkaar?

Naast astrologe ben je wetenschapper. Wat doe je precies?

“Ik werk fulltime in een laboratorium, waar ik meewerk aan wetenschappelijk onderzoek. We onderzoeken of we immuuntherapie voor kankerpatiënten in de toekomst kunnen versterken door te experimenten met combinaties van immuuntherapieën en speciale virussen die alleen schadelijk zijn voor tumoren.”

Zijn de wetenschap en astrologie niet precies het tegenovergestelde?

“Bij de wetenschap doe je onderzoek naar feiten, een beetje zoals de politie te werk gaat. Je hebt een hypothese hoe iets zou werken en probeert met waarheid en bewijzen te komen om dit te versterken. Astrologie is inderdaad een tegenhanger, dat gaat om het gevoel dat je hebt maar dat moeilijk te bewijzen is. Ik zie het een beetje als geloof, een spirituele reis om met jezelf in contact te komen. Door zowel wetenschap als astrologie te combineren creëer ik een fijne balans tussen jezelf laten leiden door je verstand, maar ook je gevoel.

Astrologie valt niet echt in de categorie wetenschap maar wellicht meer in het stukje geloof. Sommigen geloven in God, anderen geloven in Allah, en halen daar heel veel kracht uit. Of bijvoorbeeld de liefde. Dat is niet aantoonbaar, dat is een gevoel. Toch geloven we er allemaal in.

Astrologie voor dummies: maak kennis met de taal van de sterren

In het begin was het heel vreemd en was ik op zoek naar allemaal wetenschappelijke onderzoeken over astrologie. Toen dacht ik: ik luister toch weer naar mijn brein, in plaats van mijn hart. Want veel valt niet te bewijzen, maar wel daadwerkelijk te voelen of zichtbaar te maken. Net zoals jouw geboortekaart, ons karakter bestaat niet alleen uit één sterrenbeeld, maar uit een combinatie van meerdere sterrenbeelden.

Door je geboortekaart te lezen zal je veel punten van jezelf herkennen, maar de betekenis van de planeten en de sterrenbeelden kunnen we ondanks de mega overeenkomsten niet vergelijken. In deze ‘go go go’-maatschappij vergeten we te makkelijk ons gevoel. Ik denk dat we daarom zoveel stress en burn-outs hebben.

Voor mij maakt astrologie me bewuster van wat ik voel.”

Wanneer werd je voor het eerst geïnteresseerd in astrologie?

“Vroeger moest ik alles van mezelf: ik moest studeren, werken, sportief zijn, bouwen aan een carrière en mijn familie genoeg zien. Alles moest perfect zijn. Na twee depressies, zo’n 5 jaar geleden, ben ik op zoek gegaan naar een manier om met mijn emoties te dealen. Voor mijn gevoel ben ik echt richting astrologie gedrukt in mijn zoektocht naar wie ik precies ben.

Ik kwam erachter dat je veel meer bent dan één sterrenbeeld, toen ik mijn geboortekaart maakte met een online programma. Er zijn natuurlijk veel meer mensen met jouw sterrenbeeld, maar bij een geboortekaart vul je in hoe laat en op welke locatie je bent geboren. Je bent namelijk niet een sterrenbeeld, maar een mix van meerdere sterrenbeelden. Door jouw geboortekaart te berekenen kan je onderscheid maken tussen de ene Leeuw en de andere!

Astro burn: alles wat je liever níét wilt weten over jouw sterrenbeeld

Ik stond ervan versteld hoeveel er klopte, het was bijna creepy. Wie ik ben, hoe ik reageer, mijn valkuilen. Ik ging de geboortekaart gebruiken als handleiding voor mezelf om mijzelf beter te leren kennen. Hierdoor werd ik mij bewust van mijn fijne kwaliteiten, maar ook de punten waar ik soms meer aandacht aan moet besteden. Toen kwam ik erachter dat astrologie zoveel meer is dan de meesten van ons denken.”

Is dat de reden dat jij benadrukt geen zweverige voorspellende weekhoroscoop te schrijven?

“Zeker weten. Mijn idee wat ik van astrologie had, werd eerst ook gevormd door AstroTV en die algemene horoscopen, waar ik geen sh*t van geloof. Die zijn gewoon heel algemeen. Terwijl astrologie juist heel persoonlijk kan zijn.””

Krijg je door dat beeld weleens te maken met onbegrip of vooroordelen?

“Zo nu en dan. Soms vertel ik aan mensen wat ik doe en dan zeggen ze: ‘Oh, ben jij er zo één.’ Terwijl ze me al jaren kennen, maar dat zou natuurlijk ook best een generatiekloof kunnen zijn. Een paar collega’s op werk weten dat ik met astrologie bezig ben en die vinden het dan weer heel leuk en interessant. Dat zijn juist de mensen van wie je het niet zou verwachten.”

Waarom ben je jouw kennis met anderen gaan delen?

“Eerst hield ik de transities (de verplaatsingen van de planeten naar andere sterrenbeelden) voor mezelf bij. Ik vond het hartstikke interessant: waar staat de maan nu en wat betekent dat voor mijn gevoel. Waarom je soms een enorme sh*tbui hebt en andere dagen helemaal heppie de peppie bent, zonder dat je daar een vinger op kunt leggen. Ik zie het als een tool om grip te krijgen om mijn emoties.

In het buitenland zijn er best veel Instagram accounts die updates geven over de transities van het ene sterrenbeeld naar het andere. Ik miste dat in het Nederlands, want Engels voelt toch altijd wat afstandelijker. Omdat ik het toch al zelf bijhield, dacht ik: waarom deel ik dit niet met anderen. Het is een ontzettend toffe hobby. Zo is Maannomade vanuit een persoonlijke krachtige ervaring geboren en hoop ik daarbij anderen bewust te kunnen maken van de reis die wij net als de cosmos maken.”

Je kiest er op je account voor om niet met je naam en gezicht naar voren te komen, waarom is dit?

“Maannomade is begonnen vanuit een spirituele reis en ik hoop anderen hiermee ook te kunnen helpen. Ik wil niet dat een gezicht of identiteit teveel gaat afleiden van de inhoud van maannomade. Daarnaast is het juist tof dat iedereen een Maannomade is en zich hierin kan plaatsen. Ik ben niet schuw maar ben mij er wel van bewust dat mensen snel meningen vormen bij het zien van gezichten.”

Dankjewel Priscilla, uh, Maanmode (mooie naam trouwens!). We kunnen niet genoeg krijgen van jouw kennis en fijn dat je jouw avontuur met Bedrock wilt aangaan!

Priscilla, oftewel de Maannomade, schrijft op Bedrock over moderne astrologie. Want, zegt ze, door de planeten kunnen we onszelf nog beter leren kennen.

Meer astrologie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️