Josephine Kay
Josephine Kay Psychologie 4 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Je kunt in één klap een nieuwe gewoonte aanleren (volgens onderzoek)

Veel mensen hebben de neiging om dingen in extremen te doen. Je vindt van jezelf dat je moet gaan sporten, want dat is gezond. Dus wat doe je? Je wordt lid van een sportschool en gaat 5 keer per week. Dat houd je vervolgens 2 weken vol voordat je weer abrupt stopt en naar jezelf toe bevestigt: ‘zie je, sporten is niets voor mij.’

Nu zegt je gezonde verstand dat nieuwe gewoontes aanleren beter werkt als je het geleidelijk doet. Wil je meer boeken lezen? Stel jezelf een realistisch doel van één boek per maand, in plaats van één boek per week. Als je dat eenmaal lukt, kun je er 2 boeken per maand van maken. Klinkt logisch, toch?

Meer vertrouwen in jezelf

Nu blaast nieuw onderzoek van Frontiers in Human Neuroscience deze theorie compleet omver. Het onderzoek suggereert dat we misschien iets meer vertrouwen moeten hebben in ons eigen kunnen.

Voor het onderzoek werden 2 groepen studenten gevolgd gedurende 6 weken. Ze onderzochten de effecten van snelle nieuwe veranderingen in hun leven. De helft van de studenten ging door met hun dagelijkse bezigheden, terwijl de andere helft hun leven compleet omgooiden.

Must read: Deze sporten bevorderen een gezonde stralende huid

Deze groep ging elke ochtend begeleid een uur lang sporten, gevolgd door een uur van mindfulness training en een stress-reducerende cursus die bestond uit lange rustige wandelingen en meditatie. Daarna sportten ze in de middag weer 90 minuten. 2 keer per week moesten ze zelf nog een uur sporten. Hiernaast volgden ze colleges over voeding en slaap en moesten ze dagelijkse dagboeken bijhouden over hun vorderingen, slaappatronen en buien.

Lichamelijke tests

De deelnemers aan de studie werden van tevoren, en naderhand, getest op emotionele en cognitieve veranderingen. Ze moesten ook lichamelijke tests doen om hun flexibiliteit, kracht en uithoudingsvermogen te testen. Na het onderzoek bleek dat de deelnemers nog ruim 6 weken doorgingen met hun nieuwe gewoontes en dat degenen die hun ‘normale’ leven leidden moeite hadden met meer sporten en gezonder eten.

Wat concludeerden de wetenschappers? Dat als je je leven drastisch omgooit, je makkelijker iets kunt volhouden én je er sneller profijt van hebt dan als je beetje bij beetje nieuwe (gezonde) gewoontes aan je leven toevoegt.

De auteurs van het onderzoek pleiten voor meer studies in deze richting. “De grenzen die we onszelf opleggen zouden meer onderzocht moeten worden. Waarschijnlijk kunnen we veel meer dan we denken, als we er doelgericht op gaan letten en iets mee doen.” Een interessante gedachte. Moeten we nieuwe gewoontes in één keer oppakken in plaats van stapje voor stapje? Misschien moet je nu je sportschoenen toch maar weer uit de kast trekken. No more excuses.

Meer Bedrock?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Je kunt in één klap een nieuwe gewoonte aanleren (volgens onderzoek)
Sluiten