Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Welzijn 26 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Sleep is overrated (en nieuw onderzoek bewijst het)

We pleiten bij Bedrock regelmatig voor luiheid, rust en dutjes. Maar een nieuwe studie van Cambridge University laat nu zien dat mensen die vaak middagdutjes doen minder lang leven dan mensen die dat niet doen… Oh.

De laatste jaren wordt er veel onderzoek gedaan naar slaap, rust en de effecten van meditatie. We leren dat dutjes goed voor ons zijn, dat we veel en lang slaap nodig hebben. Er komen steeds weer nieuwe feiten naar boven over hoe we nou de perfecte hoeveelheid slaap kunnen pakken.

Hoe we met ons eetpatroon, leefritme of rituelen zorgen dat we betere nachten draaien. En met allerlei apps kunnen we onze slaapcyclus tracken.

Ook bij Bedrock pleiten we voor dutjes en rust. Dutten is goed voor de mens. Het maakt ons scherper, alerter en meer gefocust, schreven we eerder. We haalden er studies bij van Harvard en andere grote universiteiten. En we vroegen experts waarom af en toe lui zijn goed voor je is.

Gezondheidsproblemen

Hoewel siësta in sommige landen fantastisch lijkt te werken als een vorm van stress relief, is het niet altijd een goed teken als je elke middag een dutje doet. Sterker nog. Het kan duiden op dieperliggende gezondheidsproblemen, zeggen onderzoekers van Cambridge University.

Luister ook: Bedrock Talks: over slaap met slaapexpert Hans Hamburger

De studie laat zien dat mensen die regelmatig een middagdutje van meer dan een uur doen, jonger sterven dan mensen die dat niet nodig hebben. Onderzoekers volgden 13 jaar lang 16.000 Britse mannen en vrouwen tussen de 40 en 79 jaar. Van de mensen die overdag meer dan een uur sliepen, was 32% eerder overleden dan de niet-dutters. Doodsoorzaken waren in veel gevallen hartaandoeningen, kanker en longproblemen, waar mensen al langer mee liepen, schrijft Medical Daily.

Middagdutje?

Even goed interpreteren: je gaat niet dood door je dagelijkse middagdutje, alleen is extreme behoefte aan zo’n tukje wel een indicator dat er misschien iets niet helemaal lekker zit, zeggen de onderzoekers. Het gaat volgens het Cambridge-onderzoek om dagelijkse slaapjes van meer dan een uur. Én het gaat erom dat je niet goed functioneert zónder dat dutje.

Als je snakt naar slaap in de middag: doe het vooral, maar check dus ook even goed waar die enorme vermoeidheid vandaan komt. Korte siësta’s van een half uurtje, werden overigens niet geassocieerd met gezondheidsproblemen en kunnen juist zorgen voor een boost in energie.

Meer sleepy vibes?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️