Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Welzijn 12 okt 2020
Leestijd: 4 minuten

Ecstatic Dance: we horen het steeds vaker, maar wat is het precies?

Dansen alsof er niemand naar je kijkt, is de nieuwste hype. We hebben het over Estatic Dance. Helemaal los gaan terwijl er niemand is om je uit te lachen? Dát klinkt als muziek in de oren. Hoe gaat deze danssoort precies in z’n werk?

Alles heeft tijd nodig om te verspreiden, zo ook Ecstatic Dance. Hoewel het al eeuwen oud is, begint nu de populariteit te groeien.

Hoe ziet een Ecstatic Dance-sessie eruit?

Ecstatic Dance is een ‘muzikale reis’ waarin je je lichaam mee laat gaan met de muziek. De muziek begint rustig, daarna wordt de muziek naar een hoog tempo opgevoerd, waarna het weer rustig eindigt. 

Tijdens de twee-uur-durende reis gaan de dansers helemaal los. Iedereen danst op zijn manier: niemand danst in de maat, niemand houdt pasjes aan en niemand probeert mooi te zijn. Nee, iedereen gooit juist alles eruit. En dat is lelijk, maar dat is nou net wat het interessant maakt.

Wanneer je op een normaal feestje ‘lelijk’ danst, zal dat al snel raar gevonden worden. Bij Ecstatic Dance juist niet. Maak het zo lelijk als je wil, want dat doet iedereen. Nergens om je voor te schamen!

Natural high

Maar waarom doen mensen het eigenlijk? Op zich is de gedachte achter Estatic Dance heel logisch: je kan je écht helemaal vrij voelen. Je zult niet beoordeeld worden voor wie je bent of wat je doet. ‘Iedereen is een mens en iedereen mag er zijn,’ wordt er gezegd.

Lees ook: Waarom dansen de ultieme vorm van self-care is

Dat is natuurlijk super fijn, maar er is ook nog een andere reden. De dans kan je in een trance brengen. Als het je lukt om los te komen van je lichaam en dus écht vrij te dansen, kan je in een soort meditatieve trance komen. Je komt dan in een natural high.

Maar ook als je dit niet voor elkaar krijgt blijft Ecstatic Dance de moeite waard.

Wat zijn de regels van Ecstatic Dance?

Bij een danssessie mag er vrij gedanst worden, maar dat betekent niet dat álles mag. Er zijn we een aantal universele regels aan de dans gekoppeld.

Er wordt niet geoordeeld

De belangrijkste regel is dat er niet geoordeeld mag worden. Bij Ecstatic Dance wordt een sfeer gecreëerd waarin je helemaal jezelf kan zijn en je niet bang hoeft te zijn dat mensen iets van je vinden. Er mag namelijk wel wat van je gevonden worden, maar er hangt in ieder geval geen oordeel aan vast. 

Het is belangrijk dat iedereen zich veilig voelt. Iedereen moet vrij kunnen dansen zonder bang te zijn gek aangekeken of uitgelachen te worden.

Er wordt geen alcohol gedronken 

Als je voor het eerst een Ecstatic Dance ziet, zou je bijna niet geloven dat iedereen nuchter is. Van normale dansfeestjes zijn we wel gewend dat mensen onder invloed zijn, sterker nog: op normale dansfeestjes zijn de uitbundigste dansers vaak het meest onder invloed.

Maar Ecstatic Dance bewijst juist dat je geen alcohol nodig hebt om uitbundig te dansen. Je moet de extase niet uit een drankje halen, maar volledig uit jezelf putten. En in trance komen? Daar zijn verdovende middelen niet bij nodig.

Er wordt gedanst op blote voeten

Tijdens het dansen moet je je verbonden voelen. Verbonden met je lichaam, verbonden met anderen en verbonden met de aarde. Ook via de aarde wordt de verbinding met anderen gevoeld. Met blote voeten kan die verbinding sneller gemaakt worden.

Must read: Uit die schoenen. Waarom het goed is om op blote voeten te lopen

Er wordt niet gepraat

Tijdens het dansen wordt er niet gepraat. Dit heeft te maken met mogelijke afleiding. Je concentratie moet bij de muziek, bij jezelf, je lichaam en (en soms ook anderen) liggen. Praten kan een belemmering zijn.

Vaak mogen er overigens wel geluiden gemaakt worden. Dat is onderdeel van de lichamelijke vrijheid.

Probeer het een keer

Wij zeggen: probeer het een keer! Kan je niet live een sessie bijwonen? Geen probleem. Wat ik zojuist heb gedaan – dit was meteen al heel bevredigend – is op YouTube een video opgezocht van een Ecstatic Dance-sessie en even meegedaan. Het zal ongetwijfeld niet hetzelfde gevoel geven, maar het laat je in ieder geval al even de sfeer proeven.

Lees meer:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️