Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Psyche 20 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Nieuw onderzoek komt met een instant geluksbooster

Je stapt in, checkt in en gaat zitten; je staat op, checkt uit en loopt naar buiten. Als jouw gemiddelde busrit er ook zo uitziet, dan vergeet je een cruciale stap: het begroeten van de buschauffeur. Het is natuurlijk geen verplichting, maar volgens een nieuw onderzoek maakt het je wel een stuk gelukkiger.

Bij het nieuwe onderzoek dat werd gepubliceerd in de Journal of Happiness Studies werden twee studies gecombineerd die allebei het verband lieten zien tussen het begroeten en bedanken van buschauffeurs en het geluk van de passagiers.

Begroeters zijn gelukkiger 

Bij het onderzoek werd er naar twee verschillende studies gekeken. In de eerste studie werden 856 mensen gevraagd hoe vaak ze buschauffeurs begroeten. Vervolgens werd hen gevraagd wat hun algehele levenstevredenheid was.

Door deze survey kwamen de onderzoekers erachter dat mensen die buschauffeurs begroeten, vaak met een hogere tevredenheid in het leven staan.

Dat is een veelbelovend resultaat, maar hierbij kan je jezelf natuurlijk nog afvragen wat de oorzaak en wat het gevolg is. Word je gelukkiger van het begroeten van de buschauffeur, of begroeten gelukkige mensen de buschauffeur gewoon eerder?

Lees ook: Deze random acts of kindness kun je vandaag doen

Begroeten maakt gelukkig

Bij de tweede studie werd er gekeken naar de levenstevredenheid van passagiers direct na het begroeten van de buschauffeur. Om kandidaten te verzamelen, werden wachtende reizigers gevraagd mee te doen aan het onderzoek.

Van de 265 passagiers werd de ene helft gevraagd de buschauffeur vriendelijk te begroeten, terwijl de andere helft helemaal geen interactie mocht hebben. Na hun reis moesten de deelnemers een aantal vragen beantwoorden.

Ook de resultaten van de tweede studie wijzen erop dat je de chauffeur beter kan begroeten. De eerste groep voelde zich namelijk gelukkiger en voelde meer positieve emoties dan de tweede groep.

Op een vriendelijke manier omgaan met vreemden heeft dus niet alleen een positief effect op de ander; het kan direct invloed hebben op jouw geluk. Twee vliegen in één klap, toch? Dus, de volgende keer dat jij met de bus gaat, weet je wat je te doen staat.

Wat je nog meer gelukkig maakt:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Nieuw onderzoek komt met een instant geluksbooster
Sluiten