Emma Bering
Emma Bering Welzijn 18 aug 2019
Leestijd: 4 minuten

Een verminderde weerstand? Dit zijn 7 natuurlijke middelen om het te verhogen

We weten allemaal hoe vervelend het is om ziek te zijn. Al helemaal als je daar vaak last van hebt. Maar hoe kan dat eigenlijk? Zo verhoog je je weerstand op een natuurlijke manier. Je kent het wel, je bent na een lange week klaar met werken en BAM je wordt ziek. Je hebt het helemaal niet zien aankomen en het lijkt er wel uit het niets te zijn. Dit heeft te maken met een te lage of slechte weerstand. Dan hoeft er maar iets te gebeuren en je bent weer ziek. En het is altijd op het moment dat je het even niet kan hebben.

Je weerstand op een natuurlijke manier verhogen

Je weerstand lijkt altijd een onaantastbaar iets: “Ik zal wel even een lage weerstand hebben en een virusje hebben opgelopen.” Helaas is het niet zo simpel.

Je lichaam krijgt namelijk constant virussen en bacteriën binnen. Normaal gesproken kan je lichaam dat aan, maar met een lage of verminderde weerstand lukt dat niet en winnen de virussen. Tijd om hier wat aan te doen (op een natuurlijke manier)!

Check je voeding

Wellicht heb je nergens last van, maar het kan de moeite waard zijn om je te laten checken op eventuele allergieën of intoleranties.

Uit onderzoek blijkt dat mensen met een lage of verminderde weerstand vaker last hebben van een glutenallergie en/of gevoelig zijn voor lactose.

Bovendien blijkt dat het merendeel van de bevolking een aanleg heeft of kan hebben voor overgevoeligheid voor gluten. Misschien toch een keer laten testen?

Lees ook: 6 natuurlijke manieren om van je hoofdpijn af te komen (geen pilletje voor nodig)

Meer vitamine C en D

Vitamine C helpt bij het doden van virussen en het versterken van het immuunsysteem. Vitamine D helpt ook bij het versterken van het immuunsysteem en verlaagt de kans op bacteriële infecties.

Deze vitamines zijn dus heel belangrijk en kan je bijslikken. Maar een natuurlijke manier om Vitamine C binnen te krijgen is via fruit en groenten en dan vooral in verschillende koolsoorten, citrusfruit, aardbeien, bessen en aardappels.

Vitamine D zit van nature in vette vis, zoals zalm, makreel en haring. Daarnaast wordt het in Nederland ook toegevoegd aan margarine, halvarine en bakboter. Of loop een rondje als de zon schijnt, dat doet ook wonderen.

Sport, loop, beweeg

Als je dan toch naar buiten gaat voor de zon kan je meteen een iets langere wandeling maken. Bewegen is goed voor je, zo ook voor je weerstand. Als je regelmatig sport of beweegt functioneren bijvoorbeeld je longen beter.

Lees ook: Ziektes verhelpen met de juiste voeding: deze experimenten zijn het bekijken waard

Minder stress, meer rust

Ook al klinkt deze heel logisch, toch doet niet iedereen er wat mee. Stress heeft namelijke en slechte invloed op je weerstand en kan in sommige gevallen ervoor zorgen dat je lichaam niet goed handelt bij bepaalde indringers.

Dat kan ervoor zorgen dat het immuunsysteem slechter werkt en wordt je dus eerder ziek. Dus heb je de mogelijkheid om meer rust te pakken, dan is dat zeker aan te raden.

Een betere nachtrust

Voortbordurend op het meer rust nemen, is het ook belangrijk om beter te slapen. Slaap is nou eenmaal niet iets wat je bij jezelf kan afdwingen, maar je kan wel zelf actie ondernemen door bijvoorbeeld eerder naar bed te gaan.

Eerst zal het wat onwennig zijn, maar op een gegeven moment raakt je lichaam er aan gewend en wordt je vanzelf ook eerder moe.

Probeer dan ook een uur of half uur voordat je gaat slapen je mobiel weg te leggen. Dat licht werkt slecht op je vermoeidheid en houdt je alleen maar langer wakker.

Lees ook: Slaapmeditatie helpt je bij een betere nachtrust en dit is waarom

Natuurlijke probiotica

Stress, antibiotica en slechte voeding kunnen ook invloed hebben op de darmen. Soms hebben je darmen profijt van probiotica.

Probiotica zorgt er voor dat het evenwicht in de darmen worden hersteld. Je kan het vinden in bijvoorbeeld yoghurt of andere producten.

Drink genoeg water

Last but not least, water. Weer zo’n inkopper, maar het is heel belangrijk dat je vochtbalans op orde is. Als je niet genoeg drinkt, worden de afvalstoffen niet goed afgevoerd en dat zorgt voor een verminderde weerstand. Probeer in ieder geval zo’n 1,5 liter tot 2 liter water of vocht per dag binnen te krijgen.

Meer lezen over gezondheid?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️