Susette Brabander
Susette Brabander Verzorging 17 aug 2019
Leestijd: 2 minuten

DIY: zo maak je je eigen natuurlijke en Tahitiaanse deodorant

Omdat er niets fijner is dan natuurlijke huidproducten gebruiken en het nóg leuker is om die zelf te maken, delen we regelmatig handige DIY beautyproducten tips. Food- en beauty-expert Susette Brabander, alias Crêpe Susette, schreef het boek Culinaire Cosmetica dat bomvol all natural beautyrecepten staat. Speciaal voor Bedrock geeft ze tekst en uitleg over haar favoriete recepten.

Dit keer: een all natural deodorant van bloemen.

Exotische oksels

Al zo’n 2000 jaar weken Tahitianen bloemen van de Gardenia Tahitensis. Dat doen ze in lokaal gewonnen kokosolie. Het magische resultaat is monoi, een langdurig en diep hydraterende en welriekende olie. Vooral ideaal voor uitgedroogd surfhaar en als verzorging na het zonnebaden.

De witte bloem, tiare wordt op Tahiti vaak achter het oor gedragen, maar ook onder de oksels is de delicate, lichte florale geur welkom.

Monoi

Monoi laat zich voor de deodorant graag vergezellen met andere natuurlijke producten. Sheaboter, arrowroot en zuiveringszout genaamd. Sheaboter wordt gewonnen uit de noten van de karitéboom. Deze boter verzacht, versoepelt, beschermt en werkt licht ontstekingsremmend. Arrowroot, oftewel zetmeel van de pijlwortelplant werkt in de deodorant als een bindmiddel.

Lees ook: DIY: in deze winkel maak je je eigen natuurlijke huidproducten

Zuiveringszout (natriumbicarbonaat) is een witte, kristalfijne stof die nare-geurtjes-zuren bindt en verwijdert. Je zult besnuffelen dat hoe langer je een natuurlijke deodorant gebruikt, hoe minder je last hebt van stinkende, klotsende oksels.

Recept voor de Tahitiaanse deodorant

Benodigdheden

  • 1 eetl. monoi-olie (koudgeperst)
  • 1 eetl. sheaboter
  • 1 eetl. arrowroot (pijlwortelzetmeel)
  • 1 eetl. zuiveringszout (zonder aluminium)
  • vijzel
  • gesteriliseerd potje ± 40 ml

Stap 1

Prak en meng de monoi-olie, de sheaboter, de arrowroot en het zuiveringszout totdat je een egale massa hebt. Schep het mengsel in het potje.

Stap 2

Wrijf elke ochtend een klein likje op je gewassen oksels.

Tip: je bewaart de deodorant het beste in de koelkast. De smelttemperatuur van kokosolie is namelijk rond de 25 °C. Houdbaarheid: ongeveer twee maanden.

Bon appetit voor jouw huid!

Meer fijne DIY beautyrecepten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️