Rosa Bertram
Rosa Bertram Liefde & Seks 28 aug 2019
Leestijd: 7 minuten

Dit zijn de 13 tekenen van een gezonde relatie volgens een psycholoog

Het is handig om te weten wat de signalen zijn van een slechte liefdesrelatie, maar het is minstens zo belangrijk om te weten wat de tekenen zijn van een duurzame, gezonde relatie. Met behulp van een psycholoog, zetten we ze voor je op een rij. 

“Veel mensen weten niet goed wat ze verdienen in een relatie,” meent Andrea Bonior, klinisch psycholoog, docent, spreker en auteur op PsychologyToday. “Ze groeiden misschien op in de ongezonde relatie van hun ouders en zijn dat als ‘normaal’ gaan zien“, schrijft ze.

In de velen jaren waarin ze onderzoek deed naar waarom relaties níét werkten, kwam ze ook achter de 13 tekenen die wijzen op een relatie die wél gezond is. Dit zijn ze:

1. Vertrouwen

Vertrouwen is de belangrijkste bouwsteen van een gezonde relatie. Zonder vertrouwen is er geen fatsoenlijke ‘fundering’ in de relatie waarmee je emotionele intimiteit kunt opbouwen.

De kans om gekwetst te worden, wordt steeds groter als er geen vertrouwen in elkaar is. Je vraagt je dan constant af of je je partner wel kan vertrouwen en of hij/zij wel écht meent wat ‘ie zegt. Bij een goede relatie is er altijd sprake van vertrouwen, no matter what.

Dit is het geheim van verlangen in een langetermijnrelatie

2. Communicatie

Open en eerlijk communiceren – ook over moeilijke onderwerpen – is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Veel mensen hebben geleerd om moeilijke gesprekken te vermijden om gedoe te voorkomen en het perfecte plaatje niet te verpesten.

Toch is het tegendeel waar: wanneer je open en eerlijk kan communiceren, versterkt je relatie. Jullie kennen elkaars gevoelens en behoeftes immers. Zo kan je onderzoeken hoe je die op elkaar kan laten aansluiten en samen verder kunt groeien.

Het is dus oké om discussies te hebben en het niet altijd met elkaar eens te zijn, zolang je er maar samen aan werkt.

3. Geduld

Geen zorgen, je hoeft niet altijd uiterst geduldig te zijn om een goede relatie te hebben. Soms ben je nou eenmaal meer gestresst of heb je een nacht slecht geslapen. Toch zijn het de stellen met een gezonde relatie die meer flexibiliteit en steun bieden aan hun partner als de andere even een k*tdag heeft.

Zijn jullie zo goed als altijd ongeduldig naar elkaar? Dan creëer je vanzelf een bepaalde dynamiek en ga je veel meer letten op de ‘negatieve’ dingen van je partner. Precies niet wat je wilt in een gezonde relatie.

Luister ook: Bedrock Talks: over (vrije) liefde, monogamie, seks en méér met seksuologe Nynke Nijman

4. Empathie

Jezelf kunnen inleven in een ander brengt je ver in heel veel situaties. Of het nu gaat om opvoeden, vriendschappen maken of het onderhouden van een gezonde relatie. Kan jij je helemaal inleven in je partner, ook al ben je het er niet mee eens? Ben jij écht blij voor de ander als hij/zij iets heeft behaald?

5. Affectie en interesse

Liefde is uiteraard een vereiste in een liefdesrelatie, maar uit je deze liefde ook? En hoe uit je de liefde? Hoe zit het met jullie liefdestalen? Er zijn 5 verschillende liefdestalen; ben je op de hoogte van de taal die jouw lief spreekt in de liefde?

Misschien geef jij liever complimentjes terwijl je partner blij wordt van knuffels en niet zoveel waarde hecht aan al die lieve woorden. Er is hierin geen goed of fout, zolang jullie in je behoeften worden voorzien.

De signalen dat je de verliefde fase voorbij bent (en hoe je het weer aanwakkert)

6. Flexibiliteit

Een gezonde relatie vraagt om flexibiliteit en compromises. Het is belangrijk dat beide partners flexibel zijn bij het maken van de dagelijkse keuzes samen. Als altijd één partner inlevert, krijg je uiteindelijk een ongelijke balans.

In een gezonde relatie zijn beide partners bereid om een compromis te sluiten om samen tot een gelukkig besluit te komen waar beide zich comfortabel mee voelen.

7. Waardering

Veel onderzoeken wijzen het uit: het tonen van waardering in een relatie zorgt dat we ons gelukkiger en veiliger voelen in de relatie. Hoe meer dankbaarheid we van onze lovers voelen, hoe meer we ons gewaardeerd voelen voor wie we zijn binnen een relatie. Dat doet de relatie veel goed! Misschien dus iets vaker een dankje schenken aan je lief wanneer die iets voor je doet?

Het verschil tussen ware liefde en gehechtheid volgens een monnik

8. Ruimte voor ontwikkeling

Je hebt het ongetwijfeld weleens gehoord: je kan niet van een ander houden, zonder dat je van jezelf houdt. Dat betekent niet dat je helemaal ‘af’ moet zijn voor je een relatie aangaat.

Sterker nog: in relaties kan je heel veel van elkaar leren over jezelf. Toch is jezelf en daarmee ook jullie relatie ontwikkelen een must als je een gezonde en duurzame relatie wilt aangaan/onderhouden.

Lees ook: Dit is wat er gebeurt tijdens een proces van persoonlijke groei

Dat jij meer tijd alleen of met een nieuwe hobby wilt spenderen, betekent niet het einde van je relatie. Het betekent dat je elkaar de ruimte gunt voor groei.

9. Respect

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar toch is het een onmisbaar onderdeel van een gezonde relatie. Het respecteren van de familie van je lief, maar ook het geloof en de vrienden. Respectvol ben je ook in hoe je tegen elkaar praat, de keuzes van de ander serieus neemt en de ander niet kleinerend toespreekt.

Ben je het respect in de ander eenmaal bent verloren, dan is het een lange weg om dat weer op te bouwen.

15 geboden voor een moderne liefdesrelatie

10. Wederkerigheid

In een gezonde relatie doe je dingen voor je partner omdat je dat oprecht wilt en niet omdat je er iets voor terug verwacht. “Ik heb zijn kleding gewassen, dus verwacht ik dat hij mij binnenkort wegbrengt naar dat teamuitje.”

Nee, bij een goede relatie doe je dingen voor elkaar omdat je de ander wilt helpen: het gaat om geven en nemen. Met liefde. Hoeveel dat is, ligt aan jullie. Zolang je het bespreekt en je er beiden comfortabel bij voelt.

11. Ruzies op een gezonde manier oplossen

Hoe goed je relatie ook is, discussies, onenigheden of ruzies horen er soms bij. Wat het verschil is tussen een ongezonde en een gezonde relatie, is hoe deze worden opgelost. Wordt er niet meer over gesproken maar is het met een potje goedmaakseks zo weer voorbij? Dan is de kans groot dat de irritaties worden opgekropt.

Praten en samen tot een oplossing komen, dat is wat er gebeurt in een gezonde relatie.

Must read: Het geheim van een goede relatie

12. Individualiteit en grenzen

Als je verliefd bent, is het makkelijk om helemaal op te gaan in elkaar. Het is heerlijk om dag-in-dag-uit van elkaar te genieten. Niks mis mee als dat even zo is, maar als dat op de lange termijn zo doorgaat, ontstaat de kans dat je in zekere zin afhankelijk van elkaar wordt en als het ware in elkaar versmelt. Doe je al die dingen omdat jij het leuk vindt of omdat je partner dat zo graag wilt?

Vergeet niet de dingen te doen die jij belangrijk vindt (hobby’s, vrienden etc). Wanneer je goed in je vel zit en voldoende tijd besteedt aan jezelf (hallo zelfliefde en persoonlijke ontwikkeling!) zul je vanzelf een betere partner zijn in je relatie. Je houdt van elkaar, maar hebt elkaar dan niet nodig.

In een gezonde relatie zijn overeenkomsten welkom, maar worden de verschillen ook gerespecteerd.

Waarom grenzen stellen in je relatie belangrijk is (maar hoe doe je dat?)

13. Open- en eerlijkheid

De één voelt zich meer op z’n gemak met alles in geuren en kleuren aan elkaar vertellen dan de ander, die meer is gesteld op z’n privacy. Praat de één graag over dromen, hoop en elk detail van een werkdag? Dan is het uiteraard fijn als hierin een match is. Maar nóg belangrijker is dat er altijd ruimte is om hier eerlijk over te kunnen zijn.

Partners die hun emoties verbergen, brengen de basis van hun relatie in gevaar: vertrouwen. Dus: wees vooral eerlijk over jouw behoeftes en onderzoek hoe je samen een gezonde relatie onderhoudt!

Wist je dat psychotherapeut Esther Perel beweert dat een goede relatie dodelijk is voor je seksleven? Daarnaast zou dít het ingrediënt zijn voor een goede liefdesrelatie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️