Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 24 okt 2020
Leestijd: 4 minuten

Hoe kan je er als ouder voor zorgen dat je kind veilig gehecht raakt?

Een kind opvoeden: bestond er maar een handleiding voor, toch? De keuzes die je als ouder maakt, hebben immers behoorlijk wat invloed op de verdere levensloop van het kind. Denk maar aan het belang van een goede, veilige hechting voor de latere ontwikkeling van een kind (zoals volwassen communicatiepatronen en relaties). Maar hoe zorg je er nou eigenlijk voor dat je kind veilig gehecht raakt?

Psychotherapeute (en als moeder van 3 kinderen ook ervaringsdeskundige!) Tina Payne Bryson legt het uit.

Voordelen van een veilig gehecht kind

Eerst en vooral: hoe zat het ook alweer? Veilige hechting is één van de 3 hechtingsstijlen die beschrijven hoe een kind is opgevoed in de eerste levensjaren. De manier waarop je gehecht bent aan je ouders (of zorgverleners) bepaalt hoe je in de rest van je leven relaties met anderen zult aangaan. Naast veilige hechting kun je ook afwijzend onveilig gehecht zijn of angstig onveilig gehecht (daar lees je in deze test meer over).

Wie veilig gehecht is, houdt van nabijheid maar is ook niet overgevoelig voor afwijzing. Deze mensen zijn goed in het communiceren van de eigen wensen en weten zich op een volwassen manier te gedragen in een relatie. Anderen zullen over jou zeggen dat je goed in je vel zit en echt jezelf bent.

Van veilig gehechte mensen is bekend dat ze met heel veel verschillende mensen betekenisvolle relaties kunnen aangaan. Met vrienden. collega’s, familie en geliefden. En dat het hebben van een sterk sociaal netwerk bijdraagt aan persoonlijk geluk, en zelfs aan een goede gezondheid.

Kortom: je kind heeft alle baat bij een veilige hechting. Maar hoe werk je dat als ouder in de hand?

Zo kan je ervoor zorgen dat je kind veilig gehecht raakt

Volgens Bryson kun je een veilige hechting creëren aan de hand van 4 factoren:

1. Zorg dat je kind veilig is

Ervoor zorgen dat je kind veilig is heeft met twee factoren te maken. Ten eerste dient het kind beschermd te worden van geweld. Ten tweede is het belangrijk dat jij als ouder geen bron van geweld bent.

Lees ook: Leren van de Zweden: waarom opvoeding meer is dan een paar liedjes zingen

Wil dat dan zeggen dat je nooit enige vorm van geweld (zoals roepen of onvoorspelbaar reageren) mag gebruiken? Nee. Bryson zegt dat we niet perfect hoeven te zijn, maar dat het wel zo belangrijk is om je te excuseren voor (lichte vormen van) gewelddadig gedrag. Op die manier begrijpt het kind dat conflicten een normaal onderdeel kunnen zijn van relaties.

2. Zorg dat je kind gezien wordt

Kinderen zien doe je niet alleen met je ogen, maar ook met je verstand. Kinderen zien gaat over durven kijken naar wat er zich in een kinderhoofd afspeelt, achterliggend aan het gedrag.

Besteed als ouder dus voldoende aandacht aan de interne gevoelswereld van een kind en moedig het kind aan om daarover te spreken. Op die manier krijgen kinderen het idee dat ze begrepen worden en leren ze om hun emoties te herkennen en te benoemen.

3. Zorg dat je je kind kalmeert

Kalmeren heeft te maken met comfort. Als je kind het moeilijk heeft, kalmeer het dan door er te zijn als ouder. Dat kan door een knuffel te geven of door te vragen: “hoe kan ik helpen?”.

Must read: Een warm nest voor je kinderen maken doe je zo (ook als je net gescheiden bent)

Wanneer kinderen het moeilijk hebben, hebben ze voornamelijk behoefte aan verbinding. Sta als ouder klaar om die verbinding aan te gaan wanneer je kind huilt of het lastig heeft. Op deze manier leert het kind dat negatieve ervaringen tijdelijk zijn: een belangrijk aspect om veerkracht te ontwikkelen.

4. Zorg dat het kind zekerheid heeft

Wanneer de voorgaande factoren ingevuld zijn, zal het kind een bepaalde zekerheid ontwikkelen. Door dit gevoel van zekerheid weet het kind dat er iemand is die voor hem zal zorgen wanneer hij iets nodig heeft.

Door dit gevoel van zekerheid weten ze ook hoe ze voor zichzelf moeten zorgen wanneer er iets misloopt. Ouders hebben immers voldoende positieve voorbeelden verleend. Uiteindelijk zal dit gevoel van zekerheid ook uitmonden in een keuze voor gezonde vriendschappen en steunende romantische partners.

Weet je het even allemaal niet meer als ouder? Gebruik de voorgaande punten dan als handleiding. Geen enkele ouder is perfect, wat logisch is wanneer je zo’n grote verantwoordelijkheid draagt. Maar hey: you got this!

Meer over opvoeden?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️