Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psychologie 24 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Vallen mannen echt vaker op blond? Dit onderzoek geeft antwoord

Een blondine, een brunette en een roodharige komen een bar binnen. Nee, dit is niet het begin van een grap, maar van een onderzoek. Verschillende wetenschappers en gedragsdeskundigen hebben in de loop der jaren geprobeerd het verband tussen haarkleur en aantrekkingskracht te onderzoeken. Welke vrouw zal als eerst benaderd worden in een bar, als ze er verder ongeveer hetzelfde uitzien?

Voor veel vrouwen in de datingscene is het antwoord op deze vraag belangrijk. Je kunt de kleur van je haren namelijk best wel makkelijk aanpassen. Maar welke moet je kiezen?

Blond staat voor jong en gezond

Uit onderzoek is gebleken dat mannen een voorkeur hebben voor blonde vrouwen. Dit komt voornamelijk omdat ze vrouwen met blond haar er jonger en gezonder uit vinden zien. Daarbij hebben blonde vrouwen blijkbaar nog steeds de reputatie van promiscue, oftewel ‘makkelijk in bed te krijgen’.

En dat is dan weer niet zo positief. Want hoewel blondines dus aantrekkelijker zijn als het gaat om daten, hebben brunettes een klein voordeel als het gaat over relaties en trouwen. Zij worden eerder gezien als ‘girlfriend material’ en geacht een potentiële moeder te zijn.

Brunettes als buddy

En dan nog een interessant weetje: lang haar is blijkbaar niet zo aantrekkelijk. Wie had dat gedacht? Volgens het onderzoek worden vrouwen met lang haar als minder gezond en minder aantrekkelijk beschouwd dan vrouwen met halflang haar. Weird, toch?

Ook lezen: Mannen met een baard: aantrekkelijk of niet? Hier is onderzoek naar gedaan…

De onderzoekers concludeerden dat de mannelijke deelnemers een oordeel hebben geveld op basis van stereotypen. Zo kan het verband tussen blond haar en seksualiteit er zomaar voor zorgen dat ze blondines liever als date hebben en brunettes liever als buddy.

De evolutie van blondines

Als sinds de prehistorie is ons haar een kenmerk van lichamelijke gezondheid. En aangezien haar steeds donkerder wordt naarmate we ouder worden, zijn vrouwen met licht haar meestal jonger en worden ze daarom als vruchtbaarder beschouwd.

Een andere evolutionaire verklaring is dat blonde vrouwen vooral aantrekkelijker worden gevonden vanwege hun bleke huid, meent de Amerikaanse neuropsycholoog Vilayanur Ramachandran. ‘Een bleke huid is transparanter, en daardoor is het aan bleke vrouwen makkelijker te zien of ze ziek zijn,’ stelt Ramachandran.

Lees ook: Don’t talk, just kiss: zoenen is goed voor je afweersysteem

Ongezonde mensen krijgen immers vaak een vale kleur of oneffenheden in hun gezicht. En aangezien mannen evolutionair gezien beter af zijn met een gezonde vrouw dan met een zieke, gaat volgens Ramachandran hun voorkeur uit naar een vrouw aan wie te zien is dat ze gezond is.

Gingers zijn het minst geliefd

Overigens werden roodharigen het minst aantrekkelijk bevonden. Maar hoe kunnen we de lange lijst van bekende redheads dan verklaren? Denk aan Amy Adams, Julianne Moore, Emma Stone, Nicole Kidman, Rihanna, Julia Roberts, Bella Thorne, Christina Hendricks, Lana del Rey, Cynthia Nixon, Tilda Swinton, en ga zo maar door…

De onderzoekers geven dit af aan de zeldzaamheid van ginger en schetsen negatieve stereotypen van roodharigen. Ze zouden temperamentvol zijn, maar ook het meest ambitieus en gevoeliger zijn voor pijn.

Ware liefde is kleurenblind

Je kunt dit natuurlijk allemaal met een korrel zout nemen, want uiteraard spelen er nog heel veel meer factoren een rol, die niet werden meegenomen in dergelijke onderzoeken. En de meeste mensen zijn het erover eens dat je ware liefde niet kan beoordelen door iemands eerste indruk in een bar of een datingprofiel te bekijken.

Door samen quality time door te brengen kan je ontdekken of je een match bent met iemand. Ongeacht de haarkleur.

More love:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️