Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Werk 6 mrt 2020
Leestijd: 3 minuten

Ambitieuze vrouwen met liefde voor tech opgelet!

Technologie en IT spelen een steeds grotere rol in elke denkbare sector en maken een groot deel uit van onze maatschappij. Toch zijn vrouwen flink ondervertegenwoordigd in de tech wereld. In de IT in Nederland is slechts 16 procent vrouw. Daarnaast heeft Nederland het op 6 na laagste percentage vrouwelijke afstudeerders op Science, Technology, Engineering en Mathematics (STEM) scholen. Schandááálig! Hier moet verandering in komen, vindt ook de internationale techschool Ironhack en modemarktplaats Vinted.

De bedrijven willen de aanwezigheid van vrouwen in de digitale industrie aanmoedigen. Daarom geven ze deze maand zo’n €600.000 (!) aan studiebeurzen in Europa weg, waaronder 70 beurzen met een totaalwaarde van €154.000 in Nederland.

Hiermee bieden ze ambitieuze vrouwen de mogelijkheid om te profiteren van een beurs, waarbij ze kunnen deelnemen aan een ‘Ironhack Bootcamp’. In deze voltijd- of deeltijdcursus leer je Web Development, UX / UI Design of Data Analytics in 9 of 24 weken.

The future is female

Ironhack wil een goede man-vrouw verhouding op haar campus. Manouk Meilof, General Manager van Ironack Amsterdam: “Vrouwen willen echt wel, maar worden vaak niet gestimuleerd vanuit hun omgeving. We zijn daarom heel blij dat we deze studiebeurzen aan kunnen bieden en samen een stapje in de goede richting kunnen zetten.”

Ook in Silicon Valley, het hart van de IT wereld, zijn ze bezig om de verhoudingen tussen mannen en vrouwen gelijk te trekken. De populairste technologische werkgevers lanceren daar zelfs speciale opleidingsprogramma’s om meer vrouwen in de programmeerteams te krijgen.

Ook interessant: Zo voed je je zoon feministisch op (ja, dat is nodig)

Maar vrouwen aan het hoofd van een technologiebedrijf blijft een zeldzaam fenomeen. Terwijl het juist zo goed zou zijn om meer vrouwelijke rolmodellen in de technologie te hebben.

Diverse teams presteren beter

Uit onderzoek is gebleken dat diverse teams beter te presteren. Meer vrouwen, maar ook meer etnische diversiteit, zorgt voor slimmere teams en succesvollere organisaties. Naast dat het gaat om eerlijkheid, kunnen vrouwen ook zeer wezenlijke bijdragen leveren aan de techindustrie. Zoals op het gebied van hacken, waarbij creativiteit erg belangrijk is. Wanneer er gemixte teams zijn, komt dit optimaal tot zijn recht.

Maar ook op communicatiegebied, onderzoek heeft immers aangetoond dat vrouwen doorgaans meer sociale skills hebben dan mannen. Teams met een redelijk percentage vrouwen functioneren daarom beter en leveren daarom meestal ook betere resultaten op dan overwegend mannelijke teams.

Lees ook: Een pleidooi voor een thuiswerkdag (en hoe je die efficiënt inricht)

Daarnaast is diversiteit met name bij ontwikkelteams een sterke troef, omdat de ontwikkelde programma’s een logica vertonen die de denkwereld van één groep overstijgt. Door zowel vrouwen en mannen te laten meewerken, vermijd je dat er ongewild vooroordelen in je software sluipen. Denk maar aan de algoritmes die worden ingezet bij advertenties.

Niet alleen voor nerds en geeks

Meer vrouwen in de tech wereld is geen ideële kwestie. Het is hartstikke nodig! Over 10 jaar is de IT belangrijker dan ooit, want onze hele samenleving, economie, gezondheid en veiligheid zullen er van afhankelijk zijn en gender-diversiteit komt bedrijven ten goede.

Dus, heb jij een hart voor technologie en wil je een succesvolle carrière starten in de tech wereld? Meld je dan vóór 16 maart aan via deze link.

Belangrijke data:

  • 24 februari – 16 maart: Inschrijfperiode
  • 18 maart: Deadline voor de technische test
  • 25 maart: Deadline persoonlijke motivatie pitch
  • 26 maart: Prijsuitreiking

Kleine tip: motivatie is het belangrijkste onderdeel van de aanmelding. Go get ‘em girls!

Meer Bedrock @ Work?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Ambitieuze vrouwen met liefde voor tech opgelet!
Sluiten