Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Liefde & Seks 4 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

De signalen dat je de verliefde fase voorbij bent (en hoe je het weer aanwakkert)

Zelfs de beste koppels maken het mee: op een gegeven moment ebt de passionele verliefdheid van in het begin van de relatie weg. Is dat erg? Niet per se. Want als je merkt dat je de verliefde fase voorbij bent, zijn er genoeg manieren om de verliefdheid opnieuw aan te wakkeren.

Elkaar uren lang bellen, afspraken verzetten om toch maar bij je lover te zijn, geen enkele imperfectie in je partner zien,… Verliefdheid aan het begin van een relatie is héérlijk, maar helaas niet van blijvende duur.

Signalen dat de verliefde fase voorbij is

Naarmate de tijd verstrekt is de kans reëel dat de vlinders in je buik verdwijnen. Betekent dat per se dat je minder van iemand houdt? Niet per se, je gaat gewoon een nieuwe fase in. Hoelang de verliefde fase duurt, is trouwens afhankelijk van koppel tot koppel. Bij de ene is dat twee maanden, bij de ander zelfs twee jaar.

Een soulmate of een levenspartner? (dit zijn de verschillen)

Je merkt vanzelf dat de verliefde fase wegebt wanneer je minder tijd maakt voor elkaar, wanneer je je partner meer als vriend begint te zien en wanneer je niet meer continu een passionele vonk voelt. Dat klinkt negatief, maar dit brengt ook voordelen met zich mee.

Je krijgt nu immers de kans om een gevoel van ‘houden van’ te ontwikkelen en leert elkaar op een dieper niveau te vertrouwen en aan te voelen.

Zo wakker je die verliefde fase opnieuw aan

Bovendien zijn er voldoende technieken om verliefdheid opnieuw aan te wakkeren. Klinkt dat als een opgave? Dat hoeft het zeker niet te zijn. Werken aan je relatie kan juist heel tof en spannend zijn. Deze tips helpen je op weg:

1. Geef de ander random acts of kindness

Een onverwacht complimentje, een post-it met een hartje op de koffiemachine, je hulp aanbieden wanneer je partner een drukke werkweek heeft,… In relaties is het zó belangrijk om bewust lief te zijn voor elkaar. Doe dat liefst op dagelijkse basis. Je zal zien dat je gauw genoeg terugkrijgt wat je zelf investeert.

2. Plan date nights…

We weten het, deze is misschien een cliché. Maar wanneer was de laatste keer dat je écht bewust tijd hebt gemaakt voor elkaar?

Maak er meteen iets leuks van: een avondje picknicken bij mooi weer, een lange strandwandeling, een staycation in de Nederlandse natuur,… Wees creatief!

3. …en tijd voor jezelf

Daarnaast is het bijna net zo belangrijk dat je ook tijd voor jezelf inbouwt. Waarom? Omdat je op die manier een gevoel van verlangen naar de ander aanwakkert.

Hoe ‘relatie mindfulness’ kan helpen om minder te ruziën met je partner

Door de ander een beetje te missen, ga je weer beseffen hoe gek je op hem of haar bent. Je snapt: van dit soort momenten wordt dat vonkje vanzelf groter.

4. Luister écht

In de hectiek van ons dagelijks leven vergeten we soms het belang van een luisterend oor. Toch is het belangrijk om je partner het signaal te geven dat je luistert. Doe dat door gemeende, oprechte interesse te tonen en uit jezelf te vragen naar zijn of haar gedachten en gevoelens.

Probeer dat vooral op momenten te doen waarop je niet te veel afgeleid bent. Sluit je laptop af, zet je notificaties uit, ga een rondje lopen en vraag dan hoe zijn of haar dag geweest is.

Wedden dat dit soort diepe conversaties de verliefde fase vanzelf weer naar boven haalt?

Zo leer je luisteren naar iemand waar je het niet mee eens bent

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️