Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Voeding 4 apr 2021
Leestijd: 5 minuten

Waarom de wonderboom Moringa zo bizar goed is voor je gezondheid

Get fit or die trying is mijn nieuwe motto. En in het streven naar een gezond en verantwoord leven, wil ik niet alleen gezond eten en genoeg bewegen, maar ook de juiste vitaminen en mineralen binnen krijgen. Dus toen ik hoorde dat de Moringa-boom bekend staat als de ‘wonderboom’ vanwege zijn hoge voedingswaarde en medicinale eigenschappen, wilde ik daar natuurlijk het fijne van weten.

De Moringa boom groeit in subtropische klimaten zoals Afrika, Azië, Curaçao en Latijns Amerika, en is één van de meest nutriëntrijke bomen ter wereld.

Moringa de wonderboom

Van de boom kan alles worden gebruikt: de blaadjes, de bloemen, de zaadjes, de schors en zelfs het hout. De bloemen van de boom kun je koken en eten, de wortel kun je vermalen, maar vooral de bladeren zijn interessant. Ze bevatten maar liefst 92 voedingsstoffen, 46 antioxidanten en 25 keer meer ijzer als spinazie.

Het poeder dat van de bladeren wordt gemaakt, wordt al duizenden jaren gebruikt in de Ayurvedische geneeswijze. Het kan goed zijn voor mensen met een tekort door een bepaalde ziekte, maar ook gewoon als aanvulling op je huidige dieet.

We sommen de 10 grootste gezondheidsvoordelen voor je op, én geven je een paar tips hoe je Moringa kan verwerken in je voeding.

1. Moringa zit vol met vitaminen en mineralen

Veel van de gezonde dingen die we eten bevatten één opvallende voedingsstof. Denk aan wortels (vitamine A), citroen (vitamine C) en noten (vitamine E). Maar de bladeren van de Moringa boom zijn onder andere rijk aan (hou je vast…) bètacaroteen, vitamine A, C, en E, proteïne, zink, koper, calcium, selenium, magnesium, fosfor, mangaan, ijzer, kalium, antioxidanten en omega 3, 6 en 9.

Dat betekent dat Moringa kan bijdragen aan zowat álles: van sterkere botten en immuniteit tot aan een stralende huid.

2. Moringa is een bron van plantaardig eiwit

Of je nu vegetariër bent of gewoon minder vlees wilt eten, het is niet altijd gemakkelijk om plantaardige eiwitten te vinden. Natuurlijk zijn er dingen als linzen en tempeh, maar soms wil je gewoon snel wat proteïne aan je smoothiebowl of soep toevoegen. En daar is Moringa ideaal voor!

Het poeder dat gemaakt is van de geplette bladeren zitten boordevol eiwitten – in feite 3 gram eiwit per eetlepel – en is beter dan peulvruchten, omdat het alle essentiële aminozuren bevat die nodig zijn voor spierherstel en energieproductie.

Waarom kaas en melk eigenlijk nooit ethisch verantwoord kunnen zijn

3. Moringa kan je seksleven verbeteren

Stress kan je seksleven onder druk zetten. Het kan hormoonspiegels uit balans halen (cortisol verhogen en dopamine verlagen) waardoor ook je libido in elkaar dondert. Uit onderzoek is gebleken dat Moringa niet alleen de cortisolspiegel verlaagt, maar ook van nature de testosteronniveaus verhoogt, waarvan bekend is dat het je zin in seks doet groeien.

En in een studie met ratten werkte het Moringa-extract niet alleen bij de seksdrift, maar ook bij de seksuele prestaties. Whoohoo!

4. Moringa kan helpen om hormonen in balans te brengen

De menopauze kan onze hormoonspiegel in de war brengen en ervoor zorgen dat we ons niet goed voelen. Ook dáár kan Moringa bij helpen. Een studie ontdekte dat vrouwen die het bladpoeder gedurende 3 maanden slikten, minder last hadden van hun menopauze. Ze hadden minder last van stress, meer energie, een betere spijsvertering en sliepen beter.

5. Moringa kan de lever beschermen

Je lever is een soort detox-tool voor je lichaam. Het filtert bloed, ontgift chemicaliën en verwerkt vet. En Moringa kan ervoor zorgen dat je lever beter gaat werken. Ten eerste bevat Moringa een hoge concentratie polyfenolen dat oxidatie in de lever helpt tegen te gaan, en ten tweede vermindert het leverfibrose, waardoor het beschermt tegen leverschade.

6. Moringa kan helpen bij het bestrijden van vrije radicalen

Je hebt vast al weleens van vrije radicalen gehoord. Ze worden gezien als de ‘slopers’ van onze cellen en worden gecreëerd door dingen als vervuiling, gefrituurd voedsel en blootstelling aan de zon. Het tegengif: antioxidanten, zoals de flavonoïden, polyfenolen en ascorbinezuur in Moringa.

Van een dieet dat rijk is aan antioxidanten is aangetoond dat het rimpels voorkomt en mogelijk ervoor zorgt dat je langer leeft.

7. Moringa kan ontstekingen verminderen

Naast kurkuma (waarvan bekend is dat het goed werkt tegen ontstekingen) is er dus ook Moringa. Het verlaagt de ontstekingen in cellen door de (daar zijn ze weer) polyfenolen, maar vermindert ook ontstekingen door ontstekingsenzymen en eiwitten in het lichaam te onderdrukken.

Chlorella: de gezondheidsvoordelen én verschillen met spirulina

8. Moringa helpt je bloedsuikerspiegel in balans te brengen

Pieken in je bloedsuikerspiegel zorgen voor stemmingswisselingen, cravings naar suiker en kunnen zelfs leiden tot de ontwikkeling van diabetes type 2 en obesitas.

Een studie toonde aan dat Moringa bladpoeder zorgt voor het verlagen van lipiden- en glucosespiegels en het reguleren van oxidatieve stress. Een andere studie toonde zelfs aan dat Moringa in de voeding kan helpen om gewichtstoename en insulineresistentie te verminderen.

9. Moringa kan de spijsvertering verbeteren

Moringa bladpoeder bevat ongeveer 30 procent vezels, waarvan het meeste onoplosbaar is – iets dat je nodig hebt voor de spijsvertering. Moringa is een natuurlijke antibiotica en kan de groei van verschillende ziektes remmen. Het is aangetoond dat de wonderboom helpt tegen spijsverteringsstoornissen zoals colitis en uit een ander recent onderzoek bleek dat het ook de darmbacteriën kan verbeteren.

10. Moringa kan de gezondheid van de hersenen ondersteunen

Naar schatting heeft 1 op de 8 mensen van 65 of ouder de ziekte van Alzheimer. Moringa bevat veel vitamine C en E, die oxidatieve stress bestrijden en de ziekte van Alzheimer tegengaan. Studies van zowel Alzheimer als dementie laten veelbelovende resultaten zien.

Daarnaast zou Moringa ook zorgen voor een toename aan dopamine en serotonine (het gelukshormoon) en daarmee wellicht depressie kunnen tegengaan.

Tips om Moringa te verwerken in je voeding

Allemaal leuk en aardig, maar hoe krijgen we al die gezonde voedingsstoffen en antioxidanten nou daadwerkelijk binnen? Nou, vrij simpel! Het Moringa-poeder wordt veelal online verkocht (onder andere bij Holland & Barrett, de Online Drogist en bij Yamba) en kun je makkelijk verwerken in recepten.

Moringa heeft namelijk een milde, licht aardse smaak, dus kan prima worden toegevoegd aan je shake, smoothiebowl of soep. Maar je kunt het bijvoorbeeld ook strooien over je hummus, guacamole of salade. En de echte healthy die-hards kunnen er een Moringa-latte van maken door het poeder eerst te kloppen in heet water en daarna aan te vullen met (plantaardige) opgeschuimde melk. Enjoy!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️