Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Welzijn 3 feb 2021
Leestijd: 5 minuten

Hormoonschommelingen in het vrouwenlichaam: zo ga je daarmee om

Soms voel ik me als vrouw weleens een wandelend hormoonkanon. Doordat we menstrueren, hebben we meer hormoonschommelingen in ons lichaam dan mannen. En dat merken de meeste van ons (en de één meer dan de ander). Waar m’n vriend elke dag met vrijwel hetzelfde energielevel en gemoedstoestand de dag tegemoet gaat, willen mijn lichaam of mind me nog wel ‘s dwars zitten.

Hoe ga je daar in godsnaam mee om? Het werd tijd om dat uit te zoeken.

Wat doen hormonen?

Een eerste Google-speurtocht vertelde me dat hormonen heel wat functies hebben. Zo zijn ze betrokken bij de voortplanting, maar ook bij zaken als je stofwisseling, spijsvertering, het functioneren van onze organen én – en daar gaat het me misschien wel het meeste om in dit artikel – ons gedrag, gevoel en onze emoties.

Dat hormonen zoveel functies hebben in het lichaam betekent ook dat ze betrokken kunnen zijn bij allerlei kwaaltjes en zelfs ziektes die het gevolg zijn van een hormonale disbalans.

Hormoonschommelingen

De hormoonschommelingen die zich in je lijf kunnen afspelen, kunnen ervoor zorgen dat je minder energie hebt, je minder vrolijk voelt of niet lekker in je vel zit. Het kan ook fysieke klachten met zich meebrengen, zoals hoofdpijn of migraine, buikpijn, rugpijn of huidproblemen.

Je begrijpt: dat gaan we liever uit de weg.

Hoe ga je daarmee om?

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kan doen om invloed uit te oefenen op je hormonen en ze voor je te laten werken.

1. Leer ze kennen

Als je je hormonen een handje wilt helpen, is het ten eerste belangrijk om ze goed te leren kennen. Dat doe je enerzijds door te weten welke hormonen invloed hebben op welke processen, maar anderzijds door bewust te worden van de effecten van jouw hormonen op je lijf.

Hou bij hoe je je voelt gedurende je menstruatiecyclus. Op welke momenten voel je je energiek en blij? En zijn er momenten waarop je merkt dat je vermoeid bent, cranky of een onzuivere huid.

Apps als Clue of Flo kunnen je helpen om meer inzicht in je cyclus te krijgen, maar je kunt het natuurlijk ook zelf bijhouden in een boekje.

2. Eet de juiste voeding

En dan hebben we het over verse producten (zoals groente en fruit), volkoren producten (zoals havermout en zilvervliesrijst), noten en peulvruchten en geen bewerkte voeding en suikers.

Met name groene groenten (boerenkool, spinazie) zouden goede effecten hebben op het in balans brengen van de hormonen. Dit komt omdat ze de lever helpen om het teveel aan hormonen af te breken, lezen we op de website van de Energieke Vrouwen Academie.

Lees hier meer over: 8 dingen die je kunt eten om je hormonen in balans te krijgen

Overigens kunnen bepaalde overgevoeligheden en allergieën ook invloed hebben op de hormoonschommelingen in je lijf. Weet dus welke voeding je lijf wel en niet goed kan verdragen.

3. Eet genoeg

Naast gezonde voeding, is het ook belangrijk om voldoende te eten, vertelt hormoon-expert Marjolein Dubbers aan Happinez. Dit omdat voeding ons lijf voorziet van de nodige vitamines en mineralen. Het binnenkrijgen van te weinig voeding zorgt ervoor dat je lijf niet genoeg energie en voedingstoffen binnenkrijgt om processen goed te laten functioneren. Eet dus gezond, maar ook genoeg.

4. Pak je rust

Voldoende rust nemen is zó belangrijk. En dat terwijl we in onze huidige maatschappij vaak van hot naar her aan het rennen zijn om deadlines te halen, sociale afspraken na te komen, voor het gezin te zorgen, genoeg te sporten en ga zo nog maar door.

Drukdrukdruk, want tientallen ballen moeten allemaal tegelijkertijd in de lucht blijven zweven. Ambitieus en chapeau als het lukt, maar je lijf is er minder blij mee.

Luister ook: Bedrock Talks: over de invloed van hormonen op ons geluk, lijf en welzijn

Door alle drukte en stress die hierbij komt kijken, maakt je lichaam veel cortisol aan; het stresshormoon. Een nuttig hormoon – begrijp ons niet verkeerd – maar als je te lang in een staat van stress blijft leven heeft het een averechts effect.

En óók als je denkt dat jij het wel aankan, is het je lijf dat op gegeven moment niet meer wil en stop zegt. Zorg dus dat je naast al die to do’s ook genoeg rust inplant. Hoe je dat doet, is voor iedereen anders. De éen vindt het heerlijk om te mediteren, de ander zweert bij het lezen van een boek of een creatieve hobby. Zoek uit wat voor jou het beste werkt.

Oh, en onthoud: een goede nacht slaap is niet de enige rust die je lijf nodig heeft. Er zijn nog 7 manieren waarop je lichaam tot rust moet komen.

Ook interessant: Who run the world? Hormones!

5. Maar vergeet niet te bewegen

Beweging zorgt voor de aanmaak van het gelukshormoon endorfine. Endorfine werkt pijnverlagend, maar ondersteunt ook je weerstand, werkt tegen angsten en is cruciaal voor jouw geluksgevoel.

Maak je weinig endorfine aan, dan kan je dat merken. Je kan je down voelen, omdat er dan meer cortisol (het stresshormoon) wordt aangemaakt en minder serotonine (wat een soort natuurlijke antidepressiva is). En het fijne is dat je die endorfine aanmaak zelf in de hand hebt, namelijk door de bewegen.

Of dat nou een rondje hardlopen, wandelen, yoga of zwemmen is: jouw lijf wordt ontzettend blij van de nodige, dagelijkse beweging.

6. Ga naar buiten

Ons lijf heeft genoeg daglicht nodig. Zonder zonlicht kunnen we geen vitamine D aanmaken en vitamine D helpt dan weer bij de aanmaak van endorfine. Beloof me dat je straks even een frisse neus gaat halen.

7. Werk aan je slaaphygiëne

De laatste, maar misschien wel de belangrijkste factor naar een betere hormoonbalans is je slaaphygiëne. Slaap is van zo’n grote invloed op ons lijf en onze gesteldheid. ‘s Nachts heeft jouw lichaam de tijd om hormonen terug in balans te brengen, maar beschermt het je lichaam ook tegen bacteriën en virussen.

Zorg er dus voor dat je je kwaliteit van slaap verbeterd. Dit doe je o.a. door schermen voor het slapen gaan te vermijden, geen cafeïne of alcohol te nuttigen en iets rustgevends te doen voordat je naar bed gaat, zoals lezen of muziek luisteren. Lees hier meer over het verbeteren van je nachtust.

Dit kan je ook doen tegen hormoonschommelingen:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️