Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Welzijn 21 apr 2020
Leestijd: 3 minuten

De nummer één tip voor een betere nachtrust

Niet in slaap kunnen vallen, midden in de nacht malen over de meest onzinnige dingen en áls je dan slaapt, doe je dat rusteloos en kom je nooit tot die oh zo heerlijke diepe slaap. Een gebrek aan goede nachtrust is zo extreem frustrerend, dat je er wakker van ligt…

Nu kennen we de meeste tips wel: leg je telefoon weg, zorg dat je kamer naar lavendel ruikt, leg een boekje naast je bed om al je hersenspinsels in te noteren, mediteer enzovoorts. Maar rewind even naar het gedeelte over de telefoon. Leg je die echt weg of ligt ‘ie op je nachtkastje?

Dé nummer één tip voor een betere nachtrust

Volgens arts en psychiater, Ellen Vora, is je telefoon fysiek uit je kamer verwijderen de beste oplossing voor een betere nachtrust. “Leg je oplader in een andere kamer, gebruik je telefoon minstens 30 minuten niet meer voordat je gaat slapen, en zorg ervoor dat je kamer een ‘no phone zone’ wordt. Doe het NU.”

Hierna volgen de klassieke excuses om het niet te doen, variërend van ‘maar het is mijn wekker’ (koop een ouderwetse wekker), ‘het maakt echt niet uit of ‘ie op mijn kamer ligt, of in de kamer hiernaast’ (heb je ogen? Dan maakt het uit), ‘het is onhandig’ (nee hoor), ‘maar mijn oplader ligt in mijn kamer’ (seriously? Verplaats ‘m!).

Volgens Vora is er slechts één excuus dat telt, en dat is dat je het wil kunnen horen als er ’s nachts een noodoproep binnenkomt. “Leg je telefoon dan op een afstand zodat je ‘m nog wel kan horen overgaan. Zet je telefoon op ‘niet storen’ en selecteer wie je wel eventueel zou mogen storen door ze in te stellen als favourites. Test of je de telefoon hoort op je kamer. En voila, probleem opgelost.

But, why?

Ok, de ‘hoe’ krijgen we onze telefoon uit de slaapkamer is opgelost. Maar waarom is dit nou eigenlijk zo belangrijk?

Beloningssysteem

Je raakt verslaafd aan bepaalde elementen van je telefoon. Denk aan Instagram doorscrollen, een spelletje dat je graag speelt, of swipen op Tinder. Onze hersenen voelen zich beloond als we hier mee bezig zijn.

Lees ook: Zet je Instagram-notificaties uit en beland in de wondere wereld van rust

Voordat je het doorhebt is het twee uur ’s nachts en zit je met vierkante oogjes en kramp in je vingers naar je scherm te kijken. Echt. Dat is niet oké. Als je telefoon in een andere kamer ligt, val je minder snel terug in deze verslavende gewoonte.

Licht

Licht heeft een grote invloed op onze slaapcyclus. Het blauwe licht van ons schermpje zorgt ervoor dat onze hersenen door de war raken en denken dat het daglicht is.

Ook al staren we er om 3 uur ’s nachts naar. Jouw hersenen krijgen signaaltjes die je wakker maken. Je kunt dus net zo goed een blik cola opentrekken als je van plan bent om je Instagram te checken omdat je niet kunt slapen.

Stress

Je telefoon is misschien stiekem je best friend waardoor je leuk contact kunt houden met mensen, waar je spelletjes op kunt spelen en die je de weg wijst als je ‘m even kwijt bent.

Must read: Doe dit elke dag zes minuten en verminder je stressgevoel (geen meditatie)

Maar een telefoon zorgt ook voor een hoop stress. Alle notificaties die je op een dag binnenkrijgt, ook al zijn ze voor leuke dingen, leiden af én zorgen voor onrust. Als je ‘m naast je hoofd neerlegt en hij gaat af of licht op (als je het op stil hebt staan), dan schrik je toch wakker. Niet handig.

Als je dit ’s avonds (op je telefoon) leest, leg ‘m NU weg. Echt, je zult ons later bedanken.

Meer over slaap?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
De nummer één tip voor een betere nachtrust
Sluiten