Kim van den Oord
Kim van den Oord Welzijn 26 aug 2020
Leestijd: 5 minuten

Geen zin in medicatie? Deze voeding kan helpen tegen allergieën en eczeem

Hoesten, niezen, snotteren, traanogen of enorme jeuk: allergieën zijn er in allerlei vormen en maten. Onwijs vervelend, want allergieklachten zorgen ook vaak voor enorme vermoeidheid. Ondanks het feit dat we van de meeste allergieën helaas niet zomaar afkomen, zijn er gelukkig wel een paar manieren om de bijkomende klachten te verminderen. En wel zónder medicatie, namelijk: door het eten van bepaalde voeding. Wat zouden we toch moeten zonder moeder natuur. 

Ieder mens is verschillend en elk lichaam reageert anders. Een allergie voor een bepaalde stof kan daardoor ook verschillende klachten geven. Dus weet dat een bepaald middeltje niet voor iedereen hoeft te werken. Maar, proberen kan natuurlijk nooit kwaad.

Allergische klachten

Allergische klachten zijn over het algemeen reacties van je immuunsysteem. Ons immuunsysteem ziet sommige allergie-gevoelige stoffen (zoals pollen, huisstofmijt of bepaalde voeding) onterecht aan als een bedreiging voor je lichaam en gaat daarop reageren.

Dit vind je vast ook interessant: Waarom je op latere leeftijd soms ineens last krijgt van allergieën

Hoewel deze stoffen niet echt schadelijk zijn, reageert je immuunsysteem alsof dat wel zo is wanneer je met deze stoffen in contact komt.

Wij zetten de 3 meest voorkomende allergieën op een rij en geven tips welke voeding hiertegen zou kunnen helpen:

Pollenallergie (hooikoorts)

Als je last hebt van hooikoorts, reageert je lichaam extra heftig op stuifmeel, oftewel pollen. Deze heftige reactie wordt veroorzaakt door het stofje histamine. Door de vrijgekomen histamine ga je niezen en beginnen je ogen te jeuken. Feitelijk veroorzaken dus niet de pollen je allergische klachten, maar de histamine.

Lees ook: Hooikoorts: hoe werkt het en wat kun je er tegen doen?

Het is daarom verstandig om producten die rijk zijn aan histamine te vermijden. Voeding die veel histamine bevat, is o.a. alcohol, gefermenteerd eten, gedroogd fruit, avocado, aubergine, spinazie, gerookt of verwerkt vlees en oude kaas.

Voeding die helpt bij hooikoorts

  • Brandnetel is een natuurlijke anti-histamine. Brandnetel vermindert de aanmaak van histamine waardoor de allergische reactie minder heftig wordt. Zet er een theetje van of maak een soep van verse brandnetels.
  • Voeding met quercetin. Het is een antioxidant dat je onder andere kan vinden in uien, appels, broccoli, peren, bessen, thee, koolsoorten en druiven. Ook querecetin zou anti-histamine effecten hebben en daardoor goed werken bij klachten van hooikoorts.
  • Honing: helpt niet alleen bij een zere keel maar honing heeft ook allerlei andere gezondheidsvoordelen. Daarnaast zou het je ook nog eens immuun kunnen maken voor pollen. Het proberen waard!

Contactallergie (eczeem)

Over eczeem en allergie bestaat nogal eens verwarring, want wanneer heb je last van eczeem en wanneer is er echt sprake van een allergie? Eczeem is een verzamelnaam voor huidproblemen als jeuk, roodheid, schilfers, blaasjes, zwelling en korstjes. Oftewel, het is een ontstekingsreactie (zonder dat er echt sprake is van een infectie) van je huid.

Lees ook: Last van eczeem? Los het op met deze natuurlijke (homemade!) eczeem crème

Meestal krijg je eczeem omdat je er aanleg voor hebt. Maar eczeem kun je ook krijgen doordat je huid in contact komt met stoffen waarvoor je gevoelig blijkt te zijn: in dat geval spreken we van een allergie. Het eczeem is dan een gevolg van de allergie.

Voeding die helpt bij eczeem

  • Lactosevrije producten: ook al heb je geen lactose-intolerantie, producten met koemelk kunnen eczeem verergeren. Ben je gevoelig voor eczeem? Dan is het goed om eens te kijken of het vermijden (of minderen) van lactose hierbij kan helpen.
  • Zwavelhoudende aminozuren: deze aminozuren kunnen helpen bij de opbouw en het versterken van je huid. Voedsel dat rijk is aan zwavelhoudende aminozuren zijn voornamelijk plantaardige eiwitten zoals tofu, tempé, peulvruchten en verse noten.
  • Voeding met zink kan goed helpen bij verschillende huidklachten. Zink is een mineraal dat kan helpen bij ontstekingen en kan daarom helpen om eczeemklachten te verminderen. Het zit voornamelijk in schaal- en schelpdieren zoals oesters, garnalen en mosselen. Maar als je plantaardig eet zijn brood, peulvruchten en rijst ook goede opties.

Insectenallergie

Als je gestoken wordt door een insect ontstaat er op de steekplaats vaak een rood, jeukend en soms pijnlijk bultje. Dit bultje verdwijnt in de meeste gevallen weer binnen een korte tijd. Maar gebeurt dit niet en wordt de reactie juist heftiger, dan kan het zijn dat je een allergische reactie hebt.

Ook interessant: Allergieën en hooikoorts: bestrijd ze met deze natuurlijke producten

Een insectenallergie wordt veroorzaakt door het gif uit de angel van een insect, waarop het stofje histamine in ons lijf weer gaat reageren. Reageer je dus overmatig op een insectenallergie, dan is het wederom goed voedsel dat veel histamine bevat te vermijden en de bovengenoemde voeding die ook helpt bij hooikoorts uit te proberen.

Voeding die extra helpt bij een insectenallergie

  • Rauwe ui: ben je gestoken in je keel? Dan kan het helpen om rauwe ui te eten. Rauwe ui kan helpen bij een zwelling en voorkomen dat het op gaat zetten.
  • Suiker met azijn: net zoals honing kan helpen bij een allergische reactie, heeft ook azijn een kalmerende werking. Azijn beschikt namelijk over eigenschappen die de huid helpen herstellen zodat de effecten van de insectenallergie snel(ler) verdwijnen. Door een crème te maken van suiker met azijn en dit aan te brengen op een zwelling, kom je sneller van je zwelling af.
  • Citroensap: doordat citroen vrij zuur is, beschikken citroenen over geschikte eigenschappen die insectenbeten (en andere huidproblemen) kunnen bestrijden. Trek een thee van een halve uitgeperste citroen en drink dit op of druppel voorzichtig wat citroensap op de huid.

Meer over natuurlijke remedies?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️