Kim van den Oord
Kim van den Oord Welzijn 20 aug 2020
Leestijd: 4 minuten

Last van wagenziekte? Met deze 4 natuurlijke remedies kom je er vanaf

Muziekje aan, raam open en een mooi landschap dat langzaam aan je voorbij raast: op pad gaan met de auto kan heerlijk zijn. Totdat… de haarspeldbochten, hobbels en gaten in de weg tevoorschijn komen en je kotsmisselijk wordt. Wagenziek. Top. Daarvoor kan je een synthetisch pilletje nemen, maar er bestaan (gelukkig!) ook natuurlijke remedies. 

Wagenziekte – ook wel bekend als kinetose ofwel bewegingsziekte – is onwijs vervelend en kan je erg ziek (lees: misselijk en duizelig) doen voelen, maar is gelukkig ook goed te verhelpen op een aantal natuurlijke manieren. Fijn als je liever geen synthetische middelen gebruikt of wanneer deze bij jou niet helpen.

Je kunt sommige middelen al een dag vóór de reis innemen en andere juist tijdens de reis wanneer je misselijk wordt:

Gember (en citroen)

We schreven het al eerder: onderzoek toont aan dat gember (direct) kan helpen bij de misselijkheid van wagenziekte. Dit wondermiddeltje helpt daarnaast ook om braakneigingen tegen te gaan en heeft een kalmerende werking op onze maag.

Dit vind je vast ook interessant: Waarom je vanaf nu dagelijks een kopje gemberthee wilt drinken

Je kan de gemberwortel in stukjes snijden en rauw kauwen, maar je kan er ook een thee van zetten en deze in een thermosfles meenemen. Voeg aan de thee nog wat extra citroen toe: deze combinatie is niet alleen heel lekker, maar citroen schijnt ook goed te werken tegen wagenziekte.

Dragon, pepermunt en basilicum

Een mengsel van dragon, pepermunt en basilicum een paar uur voor je reis innemen, kan helpen om wagenziekte te voorkomen. Deze combinatie van kruiden werkt niet alleen tegen misselijkheid en zenuwen, maar kalmeert ook de maag.

Lees ook: 4 kruiden voor een betere nachtrust (en hoe je ze gebruikt)

De simpelste manier om deze kruiden in te nemen, is door ze een dag van tevoren te mengen en er een sterke thee van te trekken. Deze kan je voordat je begint aan je reis opdrinken, maar ook heel gemakkelijk meenemen in een thermosfles voor onderweg wanneer je de misselijkheid voelt opkomen.

Lavendel of passiebloem

Lavendel en passiebloem (ook wel passiflora) staan bekend om hun kalmerende werking. Beiden kunnen daarom goed helpen bij zenuwen, spanning en angsten. Mocht je opzien tegen de reis, dan kan het helpen om de avond van tevoren wat van deze geuren te inhaleren zodat je tot rust komt en hopelijk beter in slaap valt.

Een andere natuurlijke manier om te profiteren van deze heilzame planten is door ze te verwerken in aromatherapie en een beetje op je polsen te druppelen. Je kan dan een klein beetje van deze oliën op je handen of polsen druppelen en daar af en toe aan ruiken voor een kalmerend gevoel.

Etherische oliën

Etherische oliën kan je heel simpel op een doekje druppelen en deppen op je huid of direct op je polsen druppelen. Pluspunt: etherische oliën zijn makkelijk om in de auto mee te nemen.

Sommige combinaties van etherische oliën kunnen goed helpen bij acute misselijkheid en andere vormen van wagenziekte. Niet alleen lavendel en passiebloem zijn te verwerken in een mengsel dat je kan gebruiken als etherische olie, ook andere (kruiden)combinaties zijn goed te mengen. De eerder genoemde kruiden pepermunt, basilicum kamille, melisse en citroengras kalmeren de maag en zijn daarom een goede combinatie.

Mix je eigen mengsel door een eetlepel zonnebloemolie te mengen met 4 druppels pepermuntolie, 2 druppels basilicumolie, één druppel neroli olie, één druppel citroengrasolie en wat gedroogde kamille. Even goed mixen en je hebt altijd een handig natuurlijk middeltje voor onderweg.

Algemene tips bij wagenziekte

Naast deze natuurlijke remedies zijn er ook een aantal algemene tips die goed kunnen helpen tegen wagenziekte:

  • Oriënteer: kreeg jij vroeger ook altijd de tip om naar de horizon te kijken? Dit schijnt dus echt te werken. Door je blik op een stilstaand object te richten, merk je de bewegingen van je lichaam minder en word je minder snel misselijk.
  • Kies een goede plek: als volwassene kun je het beste zelf rijden. Gaat dit niet, ga dan voorin naast de bestuurder zitten zodat je goed mee kunt kijken tijdens het rijden. Belangrijk is in ieder geval om altijd met de rijrichting mee te zitten.
  • Probeer geen boek of scherm te lezen: naar beneden kijken terwijl de wereld om je heen blijft bewegen, kan de reisziekte aanwakkeren en verergeren. Als je (snel) last hebt van wagenziekte is het beter om naar buiten en zo ver mogelijk vooruit te kijken.
  • Focus op je ademhaling: voel je misselijkheid opkomen? Probeer dan als eerste je ademhaling onder controle te krijgen zodat je in ieder geval rustig kunt blijven en niet in paniek raakt. Eerder deelden we een paar fijne ademhalingsoefeningen die je ook heel gemakkelijk onderweg uit kunt voeren.

En vergeet niet: enjoy the ride!

Meer natuurlijke remedies

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️