Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 21 apr 2020
Leestijd: 4 minuten

Moeite met gezond blijven nu je thuis zit? Zo voorkom je quarantainekilo’s

Nu we dag en nacht (zo goed als) aan huis gekluisterd zijn, is er maar weinig over van onze dagelijkse routine. Waar je normaal misschien fietste naar de trein of naar je werk, zit je nu waarschijnlijk de meeste uren achter je bureau. Grote kans dat het je gezondheid niet bepaald ten goede komt. Over onbeperkt tussendoor snacken nog niet eens gesproken. 

Omdat bij een bewust leven ook een gezonde levensstijl hoort, delen we tips hoe je in tijden van quarantaine tóch gezond en fit kunt blijven en de onnodige quarantainekilo’s de baas kunt zijn.

Leven we ongezonder in quarantaine?

Ongemerkt tussen (video)calls, e-meetings en andere werkzaamheden die je nu vanuit huis doet, even snel wat snacken was nog nooit zo makkelijk. En (waarschijnlijk) niemand die het ziet!

Meer alcohol dan normaal

Rond een uurtje of 5 of 6 is de werkdag wel weer voorbij en wat nu? Om het leven toch nog een beetje te vieren en de zon de hele middag op je balkon schijnt, trek je hoogstwaarschijnlijk sneller een koud blikje pils of die fles pinot grigio open dan normaal. En geef jezelf eens ongelijk.

Lees ook: Relax… Dit zijn de redenen om positief te blijven terwijl je verplicht binnen zit

Voel je niet meteen schuldig als je je hierin herkent, want Kenneth Skale, de baas van de Los Angeles County Psychological Association, vertelt aan VICE dat het “volkomen normaal is” als je op dit moment zin hebt in een alcoholische versnapering (of twee). “Bedenk waar mensen nu doorheen gaan,” zegt hij. “Er is veel onzekerheid en financiële druk – niemand weet hoe dit gaat aflopen.”

Kortom: maak je dik over het feit dat je wat vaker zondigt, je hebt immers wel andere zaken aan je hoofd. Maar waar ligt de grens tussen jezelf iets meer verwennen en straks ongezond de quarantaine weer uitkomen?

Gezond én thuis blijven

De combinatie van het feit dat sport- en yogascholen dicht zijn én een snack uit de keuken zo gepakt is, betekent dat de extra quarantainekilo’s er makkelijk aan zitten. Niks mis mee natuurlijk, maar het behouden van een gezonde levensstijl, het binnenkrijgen van genoeg groenten (400 gram per dag) en voldoende bewegen, wil je niet ineens vergeten.

Met deze tips zorg je dat je je gezonde levensstijl makkelijker volhoudt:

Routine

In tijden waarin we minder routine hebben dan normaal, geen wandeling meer maken met een collega of op minder vaste tijden eten, is het des te belangrijk alsnog te zorgen voor een routine. Al is het elke ochtend de wekker op dezelfde tijd zetten, een gezond ontbijtje maken voor jezelf of een rondje door de buurt wandelen voor je aan je werkdag begint.

Door een gebrek aan routine is de kans ook groot dat je nu pas je lunch maakt als je trek hebt, en je waarschijnlijk eerder naar wat ongezonds grijpt. Eet daarom het liefst op een vast tijdstip.

Mealpreppen

Om te voorkomen dat je naar ongezonde left-overs, rollen koekjes en een bak Häagen-Dazs grijpt als avondeten (we snappen heus wel dat je niet elke avond zin hebt in ongezellige supermarkten nu), is het slim om te mealpreppen.

Kook op zondagavond (of elke andere willekeurige avond, daar lijkt nu toch niet veel verschil in te zitten) een flinke portie en bewaar wat je over hebt in tupperwarebakjes. Stop ze in de vriezer en verwarm ze wanneer je gaat eten.

Lees ook: Waarom je beter kan stoppen met ongezond eten als je geen tijd hebt voor zelfliefde

Om te zorgen dat je niet elke avond hetzelfde eet, kan je dit met nog een ander gerecht afwisselen en er nog wat verse bladgroenten aan toevoegen wanneer je aan tafel gaat.

Of – nog beter -, je ziet het avondmaal als dé bezigheid van de dag en kookt elke avond een heerlijk uitgebreide en gezonde maaltijd! Maar, zorg dan wel dat alle benodigdheden al in huis zijn en je op tijd begint met koken.

Zorg goed voor jezelf & beweeg

Voorkom dat je geen onderscheid meer ziet tussen je werkplek en je woonkamer en haal je computer en home office weg als de werkdag voorbij is, houd genoeg pauzes en eet niet achter je bureau. Eigenlijk precies zoals je op een normale werkdag zou doen.

Je proeft anders niets (en laat mindful eten júist erg belangrijk zijn), krijgt geheid last van een stijve nek en schouders en wordt er niet bepaald productiever van.

Lees ook: Kom uit die pyjama: zo werk je productief vanuit thuis (én zorg je goed voor jezelf)

Met andere woorden: zorg goed voor jezelf! Maak lekker vers eten, zorg dat je op tijd eet, vergeet die dagelijkse wandeling of dat rondje rennen niet (of doe één van deze work-out video’s) en gun je mind en body eindelijk eens wat extra rust.

Meer quarantaine vibes?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️