Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 29 mrt 2020
Leestijd: 6 minuten

Relax… Dit zijn de redenen om positief te blijven terwijl je verplicht binnen zit

In tijden van onzekerheid en onrust hoef je niet veel te doen om gestrest en angstig te worden. Sla één (digitale) krant open en er is reden genoeg voor nóg meer paniek. En terecht, de wereld staat op z’n kop. Inmiddels is luid en breed bekend hoe we de rust weer zo snel mogelijk terug kunnen brengen: afstand houden, handen wassen en zoveel mogelijk binnenblijven. Maar laten we ons vooral niet meeslepen in alle ellende en óók de positieve kanten belichten, want er is genoeg reden om positief te blijven!

First thing first: já, de wereld staat op z’n kop en we moeten allemaal helpen om het coronavirus zo langzaam mogelijk te laten verspreiden om het te kunnen indammen.

En ja, it s*cks om een tijdje binnen te moeten blijven, maar laat ons je alsjeblieft helpen om positief te blijven. Daar is namelijk reden genoeg voor:

1. Probeer te relativeren

Er is weinig wat zo gelukkig maakt als vrijheid en dat merken we in deze tijden des te meer. Het grappige is dat alleen het idee dat je kán winkelen, naar het bos kan gaan of kan hangen in een bar ons al voldoende gevoel van vrijheid geeft.

Grote kans dat je normaliter bankhangen, Netflixen, thuis chillen en in je pyjama tosti’s eten op de bank regelmatig verkiest boven de hele dag heen en weer fietsen en alle winkels en natuurgebieden in te duiken.

Bedenk je als je een dipje hebt dat Nederland een vrij land is en wees dankbaar dat je vrijheid ziet als de normaalste zaak van de wereld. In veel landen is dat niet of veel minder het geval, vooral als vrouw niet. Just staying

We komen hier binnenkort weer uit omdat we dit met z’n állen hebben gedaan. Nu heb je ineens genoeg tijd voor anderen dingen, en dat brengt ons meteen bij nummer #2.

2. EINDELIJK. TIJD. VOOR. JEZELF

Hoe vaak komt het niet voor dat je van de yogaschool naar kantoor naar een etentje naar een date en dan uitgeteld weer naar huis fietst? Oké misschien net iets anders, maar feit is dat we (ik spreek even namens de gemiddelde millennal) véél dingen doen in een week. De één misschien meer dan de ander, maar vervelen hoeven we ons in elk geval nooit.

We zijn druk zijn namelijk gaan zien als een statussymbool. Maar waar slaat dat eigenlijk op? Omdat we dan belangrijk zouden zijn? Voelen we onszelf nu dan misschien minder belangrijk? Nergens voor nodig. Met of zonder druk schema ben je belangrijk, want jij bent jij. En met al deze tijd (als je niet gewoon thuis moet doorwerken) krijg je ineens tijd voor de dingen waar je normaal geen tijd voor neemt.

Must read: Hoe je je relatie redt als je ineens samen in quarantaine zit

Die muur verven, tijdschriften lezen, schilderen, je teennagels lakken, eindelijk die moestuin aanleggen of door je kledingkast gaan, je zomer-outfits alvast bedenken en misschien is het dan nu éindelijk tijd voor een restyling van je woonkamer. Zie deze tijd als een soort verplichte me-time, een soort cadeautje dus 😉

3. Gratis lesje persoonlijke ontwikkeling

Deze sluit aan op vorig punt, namelijk: zie deze gedwongen tijd met jezelf (en eventuele huisgenoten of partners) als een gratis lesje persoonlijke ontwikkeling. Want wat moet je nu in hemelsnaam met jezelf aan nu je agenda niet van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat helemaal staat volgepland met afspraken?

Daar zit je dan ineens met jezelf… Tja, en nu? Waarschijnlijk is dit één van de meest effectieve manieren om te werken aan je persoonlijke groei. Hoe ga je om met deze onrust? Lukt het je nu wél om van mediteren een ritueel te maken?

Lees ook: Dit is wat er gebeurt tijdens een proces van persoonlijke groei

Je hebt nu eindelijk – al dan niet gedwongen – tijd om na te denken over waar je staat in het leven, hoe je je leven inricht, of je blij bent met je A-spelers in je leven (wie is jouw omgeving?), hoe je agenda eruit ziet en of dat schroomt met hoe je wílt dat je leven eruit ziet.

Je wordt in deze quarantaine-tijd eens flink met de neus op de feiten gedrukt want excuusjes dat je geen tijd hebt om te reflecteren zijn er niet meer. Als je niet af en toe stil staat en om je heen kijkt waar je mee bezig bent en waar je staat, zijn er voor je het weet ineens 3, of wat zeg ik: 5 jaar voorbij. Het is hartstikke gezond om af en toe te reflecteren, stil te staan en je te vervelen. Geniet van de stilte en de tijd voor jezelf. En dat helemaal voor noppes!

4. Geniet van wat je wél nog hebt

Wanneer er restricties worden opgelegd is het verleidelijk om vooral te denken in de dingen die je niet meer mag. Zonde! Door een negatieve kijk op de situatie (negatiever dan nodig is dan), ga je je geheid ook somber voelen. En waarom zou je de situatie nog erger maken dan ‘ie al is?

See it from the bright side! Denk eens aan alle dingen die je wél nog mag. Als één van de weinige landen heeft Nederland (nog) niet het lockdown-beleid, dus geniet extra van dat wat je wel kan. Natuurlijk blijf je waar nodig binnen, maar de vrijheid om naar buiten te gaan hebben wij nog! Hoe fijn?

Een rondje – op afstand van anderen! – in de buurt, een rustig plekje op zoeken om je work-out te doen, rennen daar waar het rustig is, een afstandskoffie doen met een vriend(in); het mag (nog). Hoe bijzonder is het dat je nu door een lege stad loopt, geen toeristen ziet, geen agresief-bellende-mede-fietsers, maar ineens sereniteit en rust?

5. Diepgang en puurheid

Een mooie bijkomstigheid van deze corona-ellende is dat we nu instant geen last meer hebben van FOMO door vrienden verderop in een bar, een festival dit weekend, een film die je écht in de bios wilt zien of een borrel in het park. Niemand doet iets, dus er valt niks te missen. Wat we daarvoor terug krijgen naast een gratis lesje persoonlijke ontwikkeling? Quality time met wie je wel ziet (inclusief jezelf dus).

Laten we niet vergeten dat veel kwetsbare groepen nu kampen met eenzaamheid, waar jij met één van deze initiatieven gelukkig iets aan kan doen. Maar, wie wél samenwoont met huisgenoten of partner of vrienden op gepaste afstand ziet, zal merken dat er ineens diepere connecties ontstaan.

Vind je vast ook leuk: Bijzonder: dit zijn de mooie dingen die gebeuren tijdens het coronavirus

Van puzzelavonden tot kwetsbare gesprekken (het blijven immers emotionele tijden) en samen koken, klussen in huis en écht luisteren naar elkaar zonder half afgeleid met je hoofd alweer bij een volgende afspraak te zijn.

Nog nooit was de band met de vrienden met wie ik woon zo goed, we koken samen, maken (eindelijk) allemaal schoon, tafelen onafgeleid na, troosten elkaar waar mogelijk en zijn opvallend minder vaak geïrriteerd. En stiekem zijn die ‘verplichte’ uitgebreide diners met kaarslicht en films, best gezellig.

6. Jíj kan helpen

Voor iedereen die altijd roept dat ‘ie iets goeds wil doen voor de wereld: here you go! Stay calm & stay inside. Door binnen te blijven, red je levens. Je steentje bijdragen aan een betere wereld was nog nooit zo makkelijk!

Tips voor tijdens quarantaine

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️